Γελαδάρης - Ορνιθοπανίδα Γελαδάρης

Γελαδάρης

Γελαδάρης, ερωδιός ο βουκόλος (Bubulcus ibis) Γελαδάρης
Είναι το πιο διαδεδομένο είδος ερωδιού στον Κόσμο. Μετά από μια πρωτοφανή πληθυσμιακή έκρηξη κατά τον 20ό αιώνα ξεκινώντας από την Αφρική και την Ασία εξαπλώθηκε σταδιακά κι εγκαταστάθηκε στις υπόλοιπες ηπείρους. Όμως, μόνο ένα ζευγάρι Γελαδάρη φώλιασε στην Ελλάδα, στο Δέλτα Αξιού, το 1991. Οι Γελαδάρηδες είναι πολύ κοινωνικά πουλιά και δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Εμφάνιση: Φθάνει σε μήκος τα 46-56 εκατοστά και ζυγίζει 300-400 γραμμάρια. Το άνοιγμα το φτερών του φτάνει στα 88-96 εκατοστά.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια  | Ερωδιίδαι
Με την πρώτη ματιά ο Γελαδάρης θυμίζει Ερωδιό, ο οποίος όμως είναι μεγαλύτερος και πιο σκουρόχρωμος από τον Γελαδάρη. Τα ενήλικα έχουν κυρίως λευκό φτέρωμα, κίτρινο ράμφος και κίτρινα πόδια. Εκτός από την αναπαραγωγική περίοδο η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι πρασινοκίτρινη. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο αλλάζει και η εμφάνιση, στο πάνω μέρος του κεφαλιού εμφανίζει κοκινο-καφέ χρώματος λοφίο και επιπλέον ίδιου χρώματος με το λοφίο φτερά στην πλάτη, στο στήθος και στο κεφάλι.
Βιότοπος: Σε αντίθεση με άλλους ερωδιούς, ο Γελαδάρης δεν είναι στενά συνδεδεμένος με το νερό. Κυνηγάει επίσης σε μέρη μακριά από το νερό, σε χωράφια και λιβάδια διάφορα έντομα. Κινείται συχνά ανάμεσα σε κοπάδια με ζώα και συχνά ανεβαίνει στις πλάτες βοοειδών και προβάτων που βόσκουν. Επιπλέον κάνει την εμφάνισή του σε ελώδης περιοχές και κοντά σε υγροτόπους. Επίσης κυνηγάει και διάφορα φυτοφάγα θηλαστικά και κατά την εποχή του οργώματος, θα τον δούμε επίσης να κάνει την εμφάνισή του ακολουθώντας τις φρεσκοοργωμένες αυλακιές των χωραφιών.









Συνήθειες - Αναπαραγωγή: Οι Γελαδάρηδες είναι πολύ κοινωνικά πουλιά και δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνήθως θα τους δούμε σε μικρές ομάδες σε αναζήτηση της τροφής, η ομαδικότητα αυξάνει την αποτελεσματικότητα της αναζήτησης τροφής. Καταλαμβάνει μικρές μεμονωμένες περιοχές για να φωλιάσει και συνήθως ανάμεσα σε άλλα παρυδάτια πουλιά.
Ενηλικιώνεται από το δεύτερο έτος και διαλέγει έναν σύντροφο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Οι φωλιές κατασκευάζονται πάνω σε δέντρα ή θάμνους ή ανάμεσα σε καλάμια. Η εναπόθεση των αυγών αρχίζει τον Απρίλιο, συνήθως τέσσερα με πέντε αυγά, που τα γεννάει με διαφορά 1 - 2 ημερών. Τα αυγά επωάζονται και από τα δύο πουλιά από 22 μέχρι 26 ημέρες. Οι νεοσσοί εκκολάπτονται με χρονική διαφορά μεταξύ τους, από την δέκατη μέρα πλέον οι γονείς τα αφήνουν μόνα τους και σε περίπου 20 μέρες εγκαταλείπουν την φωλιά τους. Ωστόσο πλήρης ικανά για να πετάξουν είναι μετά από 25 μέχρι 35 μέρες.
Πληθυσμός: Στη δεκαετία του 1970 ο συνολικός πληθυσμός στην Ευρώπη ήταν περίπου 50000 αναπαραγωγικά ζευγάρια. Από κεί και μετά είχαμε μια πρωτοφανή πληθυσμιακή έκρηξη. Από την δεκαετία του 1990 και μετά μόνο στην Ιβηρική χερσόνησο ο πληθυσμός αυξήθηκε περισότερα από 80000 αναπαραγωγικά ζευγάρια, επίσης και στην Γαλλία έχουμε μια σημαντική αύξηση του πληθυσμού.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας

Οικογένεια Ερωδιίδαι (Ardeidae)
1.Ήταυρος (Botaurus stellaris)
2.Μικροτσικνιάς (Ixobrychus minutus)
3.Νυχτοκόρακας (Nycticorax nycticorax)
4.Κρυπτοτσικνιάς (Ardeola ralloides)
5.Γελαδάρης (Bubulcus ibis)
6.Μαυροτσικνιάς (Egretta gularis)
7.Λευκοτσικνιάς(Egretta garzetta)
8.Αργυροτσικνιάς (Egretta alba)
9.Σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea)
10.Πορφυροτσικνιάς (Ardea purpurea)
Ετικέτες: Ερωδιοί

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Γελαδάρης

Back To Top