Μαυροτσικνιάς - Ορνιθοπανίδα Μαυροτσικνιάς

Μαυροτσικνιάς

Μαυροτσικνιάς (Egretta gularis)
Ο Μαυροτσικνιάς είναι ένας μεσαίου μεγέθους ερωδιός. Συναντάται κυρίως στις ακτές της Δυτικής Αφρικής και της Ερυθράς Θάλασσας και φτάνει μέχρι την Ινδία. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εμφανίζεται πολύ σπάνια και παροδικά. Υπάρχουν επίσης μερικές παρατηρήσεις στην Κεντρική Ευρώπη. Οι οικότοποι του Μαυροτσικνιά συνήθως είναι οι υγρότοποι κοντά στις ακτές. Φωλιάζει σε αποικίες, συχνά μαζί με άλλα είδη ερωδιών, συνήθως στα δέντρα ή σε θάμνους. Γεννάει συνήθως δύο έως τρία αυγά.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια  | Ερωδιίδαι




Μαυροτσικνιάδες εμφανίζονται σε δύο χρωματικές επιλογές:
Η πρώτη μορφή εντελώς λευκό


και η δεύτερη μορφή σκούρο γκρι,


ενδιάμεσες παραλλαγές εμφανίζονται συχνά. Οι Μαυροτσικνιάδες με τη λευκή μορφή στην εμφάνιση μοιάζουν πολύ με το Λευκοτσικνιά (Egretta garzetta), η κύρια διαφορά είναι στο ράμφος, ο μαυροτσικνιάς έχει ελαφρώς μεγαλύτερο ράμφος σε μήκος και ελαφρώς κυρτό προς τα κάτω. Η γκρίζα μορφή δύσκολα συγχέεται με ένα άλλο παρόμοιο είδος. Τα πουλιά ακολουθούν το θήραμά τους σε ρηχά νερά, επίσης στέκονται ακίνητα και περιμένουν το θήραμα. Η διατροφή τους αποτελείται από ψάρια, καρκινοειδή και μαλάκια.
Εκτός από τον κύριο τόπο διαμονής κάνει περιστασιακά την εμφάνισή του (όχι οπωσδήποτε για αναπαραγωγή) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Τυνησία, τη Μοζαμβίκη και τη Μαδαγασκάρη, επίσης έχει κάνει περιστασιακά την εμφάνιση και στις ακτές των ΗΠΑ, σύμφωνα με την IUCN, ο Μαυροτσικνιάς δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο μείωσης του πλυθησμού του.

Υπάρχουν δύο υποείδη:
1. Egretta gularis gularis (Bosc, 1792) (ακτές του Ατλαντικού).
2. Egretta schistacea gularis (Hemprich & Ehrenberg, 1828)


(Ινδικός Ωκεανός, Ερυθρά Θάλασσα και Περσικός Κόλπος) πρόσφατα έχει ταξινομηθεί σαν ένα ξεχωριστό είδος E. schistacea, το οποίο σχετίζεται λιγότερο με τον Λευκοτσικνιά και περισότερο στενά με το αυτόχθων είδος της Μαδαγασκάρης Egretta dimorpha.


Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας

Οικογένεια Ερωδιίδαι (Ardeidae)
1.Ήταυρος (Botaurus stellaris)
2.Μικροτσικνιάς (Ixobrychus minutus)
3.Νυχτοκόρακας (Nycticorax nycticorax)
4.Κρυπτοτσικνιάς (Ardeola ralloides)
5.Γελαδάρης (Bubulcus ibis)
6.Μαυροτσικνιάς (Egretta gularis)
7.Λευκοτσικνιάς(Egretta garzetta)
8.Αργυροτσικνιάς (Egretta alba)
9.Σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea)
10.Πορφυροτσικνιάς (Ardea purpurea)
Ετικέτες: Ερωδιοί

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μαυροτσικνιάς

Back To Top