Πορφυροτσικνιάς - Ορνιθοπανίδα Πορφυροτσικνιάς

Πορφυροτσικνιάς

Πορφυροτσικνιάς (Ardea purpurea)
Όμοιος με τον Σταχτοτσικνιά αλλά μικρότερος, 79 εκατοστά μήκους και με εντυπωσιακότερο χρωματισμό. Το πάνω μέρος (ράχη) και τα φτερά είναι σκούρο γκρι με πυρόξανθες ανταύγειες, ο λαιμός είναι κοκκινωπός, στο χρώμα του χαλκού, με μαύρες ραβδώσεις στις δύο πλευρές. Έχει μαύρο στέμμα και λοφίο. Οι νεαροί ερωδιοί είναι πιο ανοιχτόχρωμοι με πυρόξανθο στέμμα και κατάξανθο κάτω μέρος κοιλιάς. Αντίθετα με τον Σταχτοτσικνιά είναι καθαρά μεταναστευτικό είδος που έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη και φεύγει το φθινόπωρο. Καμουφλάρεται τέλεια μέσα στις καλαμιές και στους αγρούς λόγω της μορφής και του χρώματός του.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια  | Ερωδιίδαι




Το ύφος του και η στάση του κορμιού του δίνουν, σε όποιον τον δει ξαφνικά, την αίσθηση του φιδιού.
Ζει σε καλαμιώνες, αλυκές, λιμνοθάλασσες, έλη, ποταμούς και γενικά σε υγροτόπους.
Τρέφεται με μικρά πουλάκια, ψάρια, αμφίβια, ασπόνδυλα, σαύρες και μικρά θηλαστικά (ποντίκια).




Αναπαραγωγή: Φωλιάζει και στην Ελλάδα κυρίως σε καλαμώνες σε τουλάχιστον επτά περιοχές στην Ελλάδα (40-60 ζευγάρια) η μεγαλύτερη αποικία βρίσκεται στο Δέλτα Αξιού, επίσης στη Βόρεια Πρέσπα, δέλτα του Εβρου, αλλά και σε άλλους μεγάλους υγροτόπους. Χτίζει την φωλιά του συνήθως στο έδαφος μέσα στις καλαμιές, μόνος του ή σε αποικίες. Σε διάστημα 3 ημερών γεννάει 3-6 αυγά (συνηθέστερα 4-5) που επωάζονται και από τους δύο γονείς και απαιτούν τουλάχιστον 42 ημέρες για να εγκαταλείψουν τη φωλιά. Ανεξαρτητοποιούνται πλήρως από τους γονείς τους σε 60 ημέρες περίπου.
Καθεστώς προστασίας:
Είναι από τα μεγαλύτερα είδη ερωδιών αλλά και τα πλέον απειλούμενα στη χώρα μας.
Ι. Συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο του Κόκκινου Βιβλίου για τα απειλούμενα σπονδυλόζωα της Ελλάδος, στην κατηγορία Τρωτά.
ΙΙ. Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 79/409 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση των άγριων πουλιών.
ΙΙΙ. Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

  Οικογένεια Ερωδιίδαι (Ardeidae)  

1.Ήταυρος (Botaurus stellaris)
2.Μικροτσικνιάς (Ixobrychus minutus)
3.Νυχτοκόρακας (Nycticorax nycticorax)
4.Κρυπτοτσικνιάς (Ardeola ralloides)
5.Γελαδάρης (Bubulcus ibis)
6.Μαυροτσικνιάς (Egretta gularis)
7.Λευκοτσικνιάς(Egretta garzetta)
8.Αργυροτσικνιάς (Egretta alba)
9.Σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea)
10.Πορφυροτσικνιάς (Ardea purpurea)
Ετικέτες: Ερωδιοί

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Πορφυροτσικνιάς

Back To Top