Εγκρέτα - Ορνιθοπανίδα Εγκρέτα

Εγκρέτα

Εγκρέτα (Egretta) (genus)
Η Egretta είναι γένος μεσαίων ερωδιών που αναπαράγωνται σε θερμά κλίματα. Βρίσκονται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, προτιμά υγρότοπους σε θερμά κλίματα. Φωλιάζουν σε αποικίες συχνά με άλλα παρυδάτια πουλιά, συνήθως στα δέντρα ή σε θάμνους. Τρέφονται με έντομα, ψάρια και αμφίβια, τα οποία αλιεύονται με προσεκτική καταδίωξη. Μοναδικό τρόπο αλίευσης του θηράματος έχει αναπτύξει η Black Heron, (Egretta ardesiaca), ανοίγει τα φτερά της σαν ομπρέλα πάνω από το κεφάλι όταν αναζητά την τροφή, τα ψάρια ελκύονται από το σκοτεινό χρώμα και ο ερωδιός τα πιάνει με το ράμφος του.
Το μήκος του σώματός τους φτάνει τα 60 εκ. και το άνοιγμα των πτερύγων τους περίπου το 1 μ. Το ισχυρό μαύρο ράμφος τους είναι μακρύ, λεπτό και ευθύ. Ο μακρύς λαιμός τους δεν εκτελεί πλάγιες κινήσεις και τον εκτείνουν σχεδόν μόνο όταν πρόκειται να φάνε· όταν ξεκουράζονται, τον κρατούν λυγισμένο σε σχήμα S, έτσι ώστε το κεφάλι τους φαίνεται σαν να στηρίζεται στο πίσω μέρος του σώματός τους.
Τα πόδια τους είναι μαύρα, σχετικά μακριά, και έχουν τέσσερα δάχτυλα, από τα οποία τα τρία είναι μπροστινά και όλα στο ίδιο επίπεδο. Το φτέρωμά τους είναι λευκό ή γκρίζο και κάτω από τα φτερά των πλευρών και του στήθους υπάρχει σε μερικά σημεία πυκνό πούπουλο, που όταν διαλύεται γίνεται λεπτή σκόνη. Γεννούν 1-6 γαλαζοπράσινα αβγά, τα οποία επωάζουν και οι δύο γονείς.
Τα πουλιά αυτά τρέφονται με ψάρια, ερπετά, αμφίβια, καρκινοειδή, μαλάκια και έντομα, τα οποία αναζητούν στις βαλτώδεις περιοχές όπου ζουν.
Στην Ελλάδα συναντώνται τρία είδη του γένους, η Egretta gularis, γνωστή με την κοινή ονομασία μαυροτσικνιάς, η Egretta alba, γνωστή ως αργυροτσικνιάς, και η Egretta garzetta, γνωστή ως λευκοτσικνιάς, η οποία είναι μικρότερη σε μέγεθος από τις άλλες δύο. Το τελευταίο είδος έχει λευκό φτέρωμα και κίτρινα δάκτυλα, τα οποία γίνονται κοκκινωπά την άνοιξη.
Τα πουλιά αυτά είναι μεταναστευτικά και περνούν τον χειμώνα στη βόρεια Αφρική. Οι ε. είναι περιζήτητες για τα λεπτά, μαλακά φτερά τους, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση γυναικείων καπέλων, κομμώσεων κλπ.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Ερωδιίδαι
Οικογένεια Ερωδιίδαι (Ardeidae) | Κεφάλαιο 1ο | Κεφάλαιο 2ο | Γένος (Egretta)

Συνολικά είδη Γένος (Egretta)
Αφρικάνικος μαυροτσικνιάς,Black Heron, (Egretta ardesiaca)



Tricolored Heron (Egretta tricolor) Wikipedia (En)


Snowy Egret (Egretta thula) Wikipedia (En)



Reddish Egret (Egretta rufescens) Wikipedia (En)


Slaty Egret, (Egretta vinaceigula) Wikipedia (En)


White-faced Heron, (Egretta novaehollandiae) Wikipedia (En)



Little Blue Heron, (Egretta caerulea) Wikipedia (En)



Eastern Reef Heron (Egretta sacra) Wikipedia (En)




Dimorphic Egret, (Egretta dimorpha) Wikipedia (En)



Chinese Egret, (Egretta eulophotes) Wikipedia (En)



Ετικέτες: Ερωδιοί

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Εγκρέτα

Back To Top