Θαμνοφυλλίδες - Ορνιθοπανίδα Θαμνοφυλλίδες

Θαμνοφυλλίδες

Θαμνοφυλλίδες (Thamnophilidae)
Οι θαμνοφυλλίδες (Thamnophilidae) είναι μια μεγάλη οικογένεια πουλιών με περισσότερα από 230 είδη σε περίπου 45 γένη. Όπως και οι κοντινοί συγγενείς τους, οι φουρναριίδες, οι θαμνοφυλλίδες έχουν μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ειδών. Είναι γενικά μικρά έως μεσαίου μεγέθους πουλιά (9,5 έως 37 εκατοστά μήκος) με στρογγυλεμένες κοντές φτερούγες και δυνατά πόδια. Το φτέρωμά τους είναι κυρίως σκούρο γκρι, λευκό, και καστανό. Θηλυκά και αρσενικά διαφέρουν τόσο στον χρωματισμό, όσο και στα σχέδια,
κυρίως κοκκινωπό, καστανό στα θηλυκά, γκρι έως μαύρο στα αρσενικά.
Ενδιαίτημα
Τα περισσότερα είδη ζουν σε δάση, μερικά και σε διάφορα άλλα ενδιαιτήματα. Συναντούνται στις υποτροπικές και τροπικές χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, από το Μεξικό έως την Αργεντινή.
Διατροφή
Αναζητούν την τροφή τους στο έδαφος. Τα έντομα και τα αρθρόποδα αποτελούν το πιο σημαντικό μέρος της διατροφής τους, περιστασιακά τρέφονται και με μικρά σπονδυλωτά αλλά και φρούτα. Περίπου δεκαοκτώ είδη ακολουθούν τις στρατιές των περιπλανώμενων επιδρομέων μυρμηγκιών για να τρώνε τα ασπόνδυλα, μικρά ερπετά και φίδια που ανασηκώνονται στο πέρασμά τους. Κάποια άλλα είδη τρέφονται με αυτόν τον τρόπο περιστασιακά. Μόνο λίγα είδη τρέφονται με τα μυρμήγκια.
Αναπαραγωγή
Είναι μονογαμικά και υπερασπίζονται σθεναρά τα εδάφη τους. Συνήθως γεννούν δύο αυγά σε μια κυπελλοειδή φωλιά που είτε αιωρείται από κλαδιά, ή στηρίζεται σε κλαδί, ή στο έδαφος ανάλογα με το είδος. Και οι δύο γονείς συμμετέχουν στην επώαση των αυγών και στην φροντίδα των νεοσσών.
Έχουν ένα ασυνήθιστο κοινωνικό σύστημα, ένα ζευγάρι σχηματίζει μια ομάδα έως και οκτώ πουλιών, με τους αρσενικούς απογόνους τους και τις συντρόφους τους. Αυτές οι ομάδες συνεργάζονται για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους από τους διάφορους εισβολείς.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Τύραννοι

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Θαμνοφυλλίδες

Back To Top