Ακροκεφαλίδες - Ορνιθοπανίδα Ακροκεφαλίδες

Ακροκεφαλίδες

Ακροκεφαλίδες (Acrocephalidae)
Οι ακροκεφαλίδες είναι μια οικογένεια ωδικών πουλιών (Passeri), που ζουν σε ολόκληρο τον Παλιό Κόσμο μέχρι την Αυστραλία και την Πολυνησία. Παραδοσιακά ανήκουν στην οικογένεια των συλβιιδών (Sylviidae). Σύμφωνα με γενετικές μελέτες από το 2006 και το 2008, αντιπροσωπεύουν μία από τις κύριες ομάδες της υπεροικογένειας συλβιοειδή (Sylvioidea) και επομένως σχηματίζουν τη δικής τους οικογένειας. Η οικογένεια αυτή τη στιγμή αριθμεί 55 είδη ταξινομημένα σε πέντε γένη.
Περιγραφή
Οι ακροκεφαλίδες έχουν ομοιόμορφο χρώμα και σχήμα, αλλά ποικίλλουν μεταξύ τους σημαντικά στο μέγεθος. Τα μικρότερα είδη, η Acrocephalus bistrigiceps, Iduna caligata και Iduna rama, έχουν μέγεθος περίπου 11,5 έως 13 εκατοστά. Το μεγαλύτερο και βαρύτερο είδος με μήκος σώματος περίπου 18 εκατοστά και μέσο βάρος 35,5 γραμμάρια, είναι το Acrocephalus luscinius.
Σχεδόν όλα τα είδη έχουν κυρίως λαδοπράσινο ή καφετί το πάνω μέρος του σώματος σε διαφορετικές αποχρώσεις και, καφετί, κρέμ ή υπόλευκο, το κάτω μέρος του σώματος. Λίγα είδη του γένους ακροκέφαλοι (Acrocephalus), δύο είδη του γένους υπολαΐς (Hippolais) και μερικά είδη του γένους Iduna είναι πρασινωπά στην κορυφή με ανοιχτό έως έντονο κίτρινο κάτω το κάτω μέρος. Τέσσερα είδη του γένους ακροκέφαλοι (Acrocephalus) έχουν σκούρες ραβδώσεις στο πάνω μέρος.
Το κελάηδημά τους σε ορισμένα είδη, είναι συχνά περίπλοκο και μεταβλητό γεμάτο φθόγγους και μιμήσεις άλλων πουλιών. Πολλά παρόμοια είδη μπορούν να διακριθούν καλύτερα βάσει των τραγουδιών τους παρά της εξωτερικής εμφάνισής τους.
Ενδιαίτημα
Τα περισσότερα είδη ζουν σε υγρότοπους, πάντα κοντά στο νερό, όπως σε καλαμιώνες, βάλτους και ποτάμια με πυκνή βλάστηση. Ορισμένα είδη - όπως του γένους υπολαΐς - μπορεί να βρεθούν και σε ξηρότερα ενδιαιτήματα και σε ανοιχτές δασικές εκτάσεις. Όλα τα είδη της Ευρασίας είναι μεταναστευτικά πουλιά ή μερικώς μετακινούμενα. Οι πληθυσμοί της δυτικής Παλαιαρκτικής ζώνης μεταναστεύουν το χειμώνα στην Αφρική, οι ανατολικοί πληθυσμοί στη Νότια Ασία. Κάποια είδη σε θερμότερα ενδιαιτήματα είναι ενδημικά.
Διατροφή
Είναι κυρίως εντομοφάγα πουλιά, τρέφονται με έντομα, αράχνες μικρά φρούτα όπως ρώγες σταφυλιού και βατόμουρα.

Η οικογένεια ακροκεφαλίδες χωρίζεται στα εξής γένη
Acrocephalus
Hippolais
◾Iduna
◾Nesillas
◾Calamonastides

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Ακροκεφαλίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ακροκεφαλίδες

Back To Top