Νεροποταµίδα - Ορνιθοπανίδα Νεροποταµίδα

Νεροποταµίδα

Νεροποταµίδα (Acrocephalus paludicola)
Είναι δύσκολο να την παρατηρήσει κανείς, καθώς κρύβεται μέσα στην πυκνή βλάστηση των υγροτόπων και εύκολο να την μπερδέψει με άλλα, πιο κοινά είδη του γένους Acrocephalus, όπως η Βουρλοποταμίδα. Έχει μήκος 12,5 εκατοστά και ξεχωρίζει από τις άλλες Ποταμίδες από την πιο ραβδωτή εμφάνιση στην πλάτη και το κεφάλι. Ιδιαίτερη σημασία για την αναγνώρισή της έχει η χαρακτηριστική διπλή σκουροκαφετί ράβδωση στο στέμμα που ξεκινάει από τη βάση του πάνω ράμφους και εκτείνεται ώς το λαιμό. Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα είναι ελάχιστες.

Κατηγορία: ✔ Συλβιίδες (Sylviidae) | Γένος (Acrocephalus)


Ενδιαίτημα
Η Νεροποταμίδα αναπαράγεται σε έλη και σε διάφορους υγρότοπους, σε σχετικά λίγες περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως στην Πολωνία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Ξεχειμωνιάζει στην δυτική Αφρική, νότια της Σαχάρας. Στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί κάμποσες φορές, καθώς μεταναστεύει από και προς την Αφρική.
Διατροφή
Τρέφεται με έντομα που συχνά αναζητάει στο έδαφος και το κελάηδημά της μοιάζει με της Βουρλοποταμίδας αλλά δεν είναι τόσο πλούσιο σε εναλλαγές.
Αναπαραγωγή
Τα θηλυκά έχουν πολυγαμική αναπαραγωγική συμπεριφορά, καθώς μπορεί να ζευγαρώσουν με περισότερα αρσενικά. Η επώαση και διατροφή των νεοσών γίνεται αποκλειστικά από τα θηλυκά.
Είναι πλέον σπάνιο είδος που απειλείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο συνολικός πληθυσμός στην Ευρώπη κυμαίνεται από 10.000 έως 15.000 πουλιά και, στην κόκκινη λίστα της IUCN το είδος ταξινομείται ως V (ευάλωτο).
Ετικέτες: Ακροκεφαλίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Νεροποταµίδα

Back To Top