Υπολαίς η ελαιόχρους - Ορνιθοπανίδα Υπολαίς η ελαιόχρους

Υπολαίς η ελαιόχρους

Λιοστριτσίδα, υπολαίς η ελαιόχρους Ελιοτριβιτούρα (Hippolais olivetorum)
Η Λιοστριτσίδα είναι μεγάλο πουλί, με μέγεθος 16-18 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερών του είναι 24-26 εκατοστά. Τα ενήλικα πουλιά είναι γενικά γκρίζα, με ανοιχτόχρωμα φτερά, σκούρα φτερά ουράς και λευκή κοιλιά. Έχει γκρίζα πόδια, ένα μακρύ κεκλιμένο μέτωπο και ένα πολύ μακρύ, σαν ξιφίδιο ράμφος. Τα φρύδια του είναι ανοιχτόχρωμα και δεν ξεχωρίζουν εύκολα από το υπόλοιπο πρόσωπο και οι άκρες των φτερών του είναι πολύ μακριές. Το χρώμα των νεαρών πουλιών είναι περισσότερο λαδί και λιγότερο γκρίζο ενώ τα θηλυκά και τα αρσενικά δεν παρουσιάζουν διμορφισμό.

Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) Στριτσίδες, Υπολαΐς (Hippolais)




Συμπεριφορά: Η Λιοστριτσίδα είναι ντροπαλό πουλί που κρύβεται πολύ καλά ανάμεσα σε φυλλώματα και συναντάται σπάνια. Εντοπίζεται από το τραγούδι της που τραγουδάει όταν κουρνιάζει. Τα αρσενικά προστατεύουν την περιοχή τους και σηκώνουν τα φτερά του κεφαλιού τους για επίδειξη. Είναι μοναχικά πουλιά, που ζούν ατομικά ή σε ζευγάρια. Κουνούν την ουρά τους πάνω-κάτω, καμιά φορά με συχνότητα 2-3 δευτερόλεπτα, ή δεξιά-αριστερά.

Περιβάλλον: Οι Λιοστριτσίδες ζουν σε ελαιώνες ή περιβόλια, σε περιοχές με ψηλές βελανιδιές και σε θαμνότοπους σε ανοιχτές περιοχές. Τον χειμώνα κατοικούν σε σαβάνες και περιοχές με ακακίες και θάμνους.

Αναπαραγωγή: Η αναπαραγωγική περίοδος είναι από τα μέσα Μαΐου μέχρι τον Ιούνιο. Φτιάχνει μια φωλιά σε σχήμα κούπας, από γρασίδι, ρίζες και κλαδάκια. Φτιάχνει τις φωλιές σε πυκνούς θάμνους ή σε ελαιόδεντρα και σε βελανιδιές, και σε ύψος μέχρι και 0.5 μέτρα από το έδαφος. Γεννάει μια φορά το χρόνο από τρία με τέσσερα αυγά, τα οποία εκκολάπτονται για 13 ημέρες.

Κατανομή: Η Λιοστριτσίδα είναι μόνιμο πουλί στη νότια Ευρώπη και τη Μικρά Ασία. Το παγκόσμιο εύρος κατανομής της Λιοστριτσίδας υπολογίζεται μεταξύ 100.000 με ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 21.000 με 45.000 άτομα. Στην Ελλάδα διασκορπισμένοι και μεμονωμένοι πληθυσμοί συναντώνται στην ενδοχώρα και στα νησιά, σύνολο 3000 με 5000 ζεύγη.

Μετανάστευση: Η Λιοστριτσίδα είναι μεταναστευτικό πουλί μεγάλων αποστάσεων. Περνάει τον χειμώνα στην Αφρική νότια του Ισημερινού, από την Κένυα μέχρι τη Νότια Αφρική. Είναι καλοκαιρινοί επισκέπτες στην Ελλάδα, κυρίως κατά το δεύτερο μισό του Απριλίου και φεύγουν μετά στα τέλη Ιουλίου ή αρχές Σεπτέμβρη.

Διατροφή: Η διατροφή της Λιοστριτσίδας αποτελείται κυρίως από ασπόνδυλα που βρίσκει στους θάμνους. Τρέφεται επίσης με σύκα στα τέλη του καλοκαιριού και μούρα το φθινόπωρο.
Η Αιγυπτιακή ακρίδα (Anacridium aegyptium) είναι επίσης κοινό θύμα της Λιοστριτσίδας.

Ετικέτες: Ακροκεφαλίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Υπολαίς η ελαιόχρους

Back To Top