Βουρλοποταμίδα - Ορνιθοπανίδα Βουρλοποταμίδα

Βουρλοποταμίδα

Βουρλοποταμίδα (Acrocephalus schoenobaenus)
Η Βουρλοποταμίδα είναι ένα ωδικό μικρό εντομοφάγο πτηνό με περίπου 13 εκατοστά μήκος, άνοιγμα φτερών 17-21 εκατοστά και βάρος περίπου 10 έως 15 γραμμάρια. Το πάνω μέρος είναι καφέ-γκρι με μοτίβα, η κοιλιά και το στήθος κιτρινωπά και ο λαιμός υπόλευκος. Έχει μία ελαφρύ λωρίδα γκρίζου χρώματος πάνω από τα μάτια και ένα μαύρο κάλυμμα στην κορυφή του κεφαλιού. Η ουρά της είναι αρκετά μυτερή και τα φτερά στη βάση της ράχης, στο κάτω μέρος της ουράς (ουροπύγιο) είναι κοκκινωπά. Τα νεαρά έχουν πιο κιτρινωπό φτέρωμα με αμυδρές κηλίδες στο στήθος και στο λάρυγγα ενώ καμιά φορά εμφανίζουν στο στέμμα του κεφαλιού μια απαλή κρεμ ράβδωση. Δεν υπάρχει χρωματικός διαχωρισμός ανάμεσα στα αρσενικά και τα θηλυκά.
Ντροπαλό πουλί, κρύβεται μέσα στην πυκνή βλάστηση του έλους, στις όχθες λιμνών και ποταμών και τρέφεται με έντομα. Αφήνει ένα εκρηκτικό«τεκ» που ακούγεται σα βραχνό τραύλισμα, όταν τρομάξει. Κελαηδάει την ημέρα, συνήθως κατά τη διάρκεια μιας σύντομης, κατακόρυφης και πολύ μελωδικής πτήσης αλλά θα την ακούσουμε να τραγουδάει και μέσα στο μαύρο σκοτάδι, τη νύχτα. Το τραγούδι της είναι μια σειρά από μελωδικά τερετίσματα, ανακατεμένα με μακριές τρίλιες και μιμήσεις φωνών άλλων πουλιών, ένα γρήγορο κρεσέντο από υψηλές νότες, που διαρκώς επιταχύνεται και καταλήγει σε εύηχα σφυρίγματα.

Κατηγορία: ✔ Συλβιίδες (Sylviidae) | Γένος (Acrocephalus)





Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης συναντάται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Μεταναστεύει νότια της Σαχάρας κατά την περίοδο του χειμώνα.

Η Βουρλοποταμίδα προτιμά κυρίως βάλτους υγρολίβαδα με καλάμια και πυκνή βλάστηση.
Η κύρια εποχή αναπαραγωγής είναι από τον Μάιο έως τον Ιούλιο. Η φωλιά είναι χτισμένη χαμηλά στο έδαφος μέσα σε πυκνή βλάστηση. Το θηλυκό γεννά 4-6 αυγά. Τα αυγά εκκολάπτονται από 12 έως 14 ημέρες εναλλάξ και από τους δύο γονείς. Οι νεοσσοί μπορούν να πετάξουν μετά από 10 έως 12 ημέρες και σεξουαλικά ωριμάζουν μετά από ένα έτος.

Η Βουρλοποταμίδα τρέφεται με έντομα, αρθρόποδα και με διάφορα εποχιακά άγρια φρούτα.

Το σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού εκτιμάται από 4,4 έως 7,4 εκατομμύρια αναπαραγωγικά ζευγάρια. Οι μεγάλοι πληθυσμοί βρίσκονται στη Ρωσία, με πληθυσμό που κυμαίνεται μεταξύ 1,3 και 2,5 εκατομμύρια ζευγάρια αναπαραγωγής, ακολουθεί η Ρουμανία (με 0,85 έως 1,1 εκατομμύρια αναπαραγωγικά ζευγάρια) και η Βουλγαρία (600.000 έως 800.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια). Το απόθεμα στην κεντρική Ευρώπη εκτιμάται σε 315.000 έως 593.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια.
Κείμενο: Ζιάκας Ηλιας
Ετικέτες: Ακροκεφαλίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Βουρλοποταμίδα

Back To Top