Υπολαίς η ωχρά - Ορνιθοπανίδα Υπολαίς η ωχρά

Υπολαίς η ωχρά

Ωχροστριτσίδα, υπολαίς η ωχρά (Hippolais pallida)
Ωδικό πουλί της οικογένειας Στριτσίδες (Hippolais). Μέσο μήκος σώματος του 13,5 εκατοστά και μέσο βάρος 11 γραμμάρια περίπου. Έχει ράχη γκριζωπή ή καστανολαδί και το κάτω μέρος του σώματός της καλύπτεται από άσπρο ωχρό φτέρωμα, όπως λέει και το όνομά της. Οι φτερούγες της, πιο σκουρόχρωμες, φτάνουν ως τη βάση της ουράς και το ράμφος της είναι μακρύ. Η φωνή της Ωχροστριτσίδας είναι ένα χαρακτηριστικό «τεκ - τεκ». Οταν νιώσει τον κίνδυνο, σημαίνει συναγερμό με ένα σιγανό χτύπημα που επαναλαμβάνεται. Το κελάηδημά της είναι ηχηρό και μάλλον κακόφωνο αλλά αρκετά απλό.
Ενδιαίτημα
Προτιμά μεσογειακά τοπία δίπλα σε όχθες ποταμών, κοντά σε ακτές αλλά και σε οάσεις της Σαχάρας. Στο νότο είναι ενδημικό πουλί, ενώ οι βορειότεροι πληθυσμοί μεταναστεύουν στην τροπική Αφρική.
Καλοκαιρινή επισκέπτρια από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Αυγούστου, απαντάται σε όλη τη χώρα. Θα τη συναντήσουμε ακόμα και μέσα στην Αθήνα, και τη Θεσσαλονίκη.

Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) Στριτσίδες, Υπολαΐς (Hippolais)

Αναπαραγωγή
Χτίζει τη φωλιά σε θάμνους ή σε μικρά δέντρα από μισό έως δύο μέτρα πάνω από το έδαφος. Οι βορειότεροι πληθυσμοί γεννάνε 4 έως 5 αυγά ενώ οι νοτιότεροι συνήθως 3. Στα βόρεια η αναπαραγωγική περίοδος είναι συνήθως στις αρχές Ιουνίου. Στο νότο ζευγαρώνει δύο φορές ετησίως, η πρώτη τον Μάιο και η δεύτερη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Διατροφή
Τρέφονται με έντομα και αράχνες και σαλιγκάρια που συλλέγονται από τα κλαδιά και τα φύλλα των δέντρων.
Πολύ όμοια με την Ωχροστριτσίδα είναι και η Κιτρινοστριτσίδα (Hippolais icterina), που όμως έχει τα χρώματα των φυλλοσκόπων, λαδοπράσινο στο πάνω μέρος και κιτρινωπό στο κάτω. Αν και φωλιάζει στην Ελλάδα, είναι πολύ πιο συνηθισμένη κατά τις μεταναστευτικές περιόδους οπότε πολλές Κιτρινοστριτσίδες σταθμεύουν στο ταξίδι τους από και προς την Αφρική.




Χάρτης διανομής του είδους
Ετικέτες: Ακροκεφαλίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Υπολαίς η ωχρά

Back To Top