Καλαµοποταµίδα - Ορνιθοπανίδα Καλαµοποταµίδα

Καλαµοποταµίδα

Καλαµοποταµίδα (Acrocephalus scirpaceus)
Η Καλαµοποταµίδα έχει μήκος 13 εκατοστά, άνοιγμα φτερούγων από 17 έως 21 εκατοστά, το βάρος κυμαίνεται από 10 έως 15 γραμμάρια. Ομοιόμορφα καστανωπή στη ράχη με υπόλευκο το κάτω μέρος και κιτρινοκάστανα τα πλευρά της. Έχει ξανθά φτερά στη βάση της ράχης, στην άκρη της ουράς (ουροπύγιο) και πολύ αμυδρό φρύδι και τα πόδια είναι γκριζοκαφετί. Ο χρωματισμός των δύο φύλων είναι όμοιος. Ζούνε μέχρι 12 χρόνια.
Έχει μελωδικό κελάηδημα που ακούγεται μέρα - νύχτα, κυρίως το σούρουπο και την αυγή. Το κελάηδημά της είναι γεμάτο φθόγγους και μιμήσεις άλλων πουλιών.

Κατηγορία: ✔ Συλβιίδες (Sylviidae) | Γένος (Acrocephalus)


Ενδιαίτημα
Αναπαράγεται στην βόρεια ευρασία, ξεχειμωνιάζει νότια της Σαχάρας στην Αφρική. Στην Ελλάδα είναι καλοκαιρινός επισκέπτης, έρχεται τον Απρίλιο και φεύγει τον Αύγουστο.
Συναντάται σε καλαμιώνες στους βάλτους και στα ποτάμια με πυκνή βλάστηση, όπως δηλώνει και το όνομά της.
Διατροφή
Δειλό και ντροπαλό πουλί, αναρριχάται στα καλάμια ψάχνοντας για έντομα και, κάνει σύντομες πτήσεις πάνω από το νερό, απλώνοντας και χαμηλώνοντας τη στρογγυλή ουρά της.
Η Καλαμοποταμίδα τρέφεται με αράχνες, μαλάκια, έντομα και προνύμφες.
Αναπαραγωγή
Όταν φτάσει η περίοδος του ζευγαρώματος, υφαίνει τη φωλιά της κατά αναπαραγωγικές αποικίες με εξαιρετικά περίτεχνο τρόπο σε σχήμα καλαθιού που κρέμεται από 3 - 4 μίσχους καλαμιών. Γεννάει μία φορά το χρόνο, σπανιότερα δύο, το Μάιο - Αύγουστο, 3 - 5 αβγά. Κλωσσούν και οι δύο γονείς επί 11 - 12 ημέρες. Τα νεαρά πετούν μετά από 11 - 14 ημέρες. Συχνά στις φωλιές της Καλαµοποταµίδας, εναποθέτει ο κούκος τα αυγά του, σε αντίθεση με άλλα συγγενικά είδη, η Καλαµοποταµίδα συχνά αντιλάμβανεται τα αυγά του ξενιστή και τα απομακρύνει.
Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός της Καλαµοποταµίδας, εκτιμάται σε περίπου 3 εκατομμύρια ζευγάρια αναπαραγωγής.
Ετικέτες: Ακροκεφαλίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Καλαµοποταµίδα

Back To Top