Πιττίδες - Ορνιθοπανίδα Πιττίδες

Πιττίδες

Πιττίδες, Πίττας Pittas (Pittidae) Πίττας Οικογένεια στρουθιόμορφων πτηνών που ζούν στην Κεντρική Αφρική, τη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία. Τα περισσότερα είδη ζούν στη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι μικρά πουλιά με πολύχρωμο φτέρωμα και με κοντή ουρά που αποτελείται από δώδεκα φτερά. Το κεφάλι είναι σχετικά μεγάλο, ο λαιμός κοντός, το σώμα κοντόχοντρο και οι φτερούγες κοντές και στρογγυλεμένες στην άκρη. Το μήκος σώματος κυμαίνεται ανάλογα με το είδος από 15 έως 28 εκατοστά. Ανάμεσα στα 31 είδη, μερικά παρουσιάζουν σεξουαλικό διμορφισμό ενώ σε άλλα είδη τα δύο φύλα είναι παρόμοια σε χρώματα και μέγεθος.
Πολλά είδη έχουν έντονα χρώματα, κυρίως μπλε, πράσινο, κόκκινο και κίτρινο.
Ενδιαίτημα
Ζούν μοναχικά, κρυμμένα στη χαμηλή τροπική βλάστηση, σε αλσύλλια μπαμπού, σε θαμνώδεις εκτάσεις και σε ριζώνες, κοντά σε τρεχούμενο νερό και συναντάται σε υψόμετρο έως 2.500 μέτρων. Κατά τη διάρκεια της ημέρας συνήθως παραμένουν στο έδαφος, και περνούν τη νύχτα κουρνιασμένα στα δέντρα. Επίσης όταν βρίσκονται σε κίνδυνο, διαφεύγουν κυρίως με τα πόδια.
Διατροφή
Αναζητούν την τροφή στο έδαφος και τρέφονται κυρίως με σκουλήκια, αρθρόποδα, διάφορα έντομα, σπόρους, φρούτα, αλλά και με μικρές σαύρες και βατράχια.
Αναπαραγωγή
Είναι μονογαμικά, αναπαράγονται στα τροπικά κλίματα στο τέλος της εποχής των βροχών, όταν η κύρια τροφή τους, τα έντομα είναι ιδιαίτερα πολυάριθμα. Σε εύκρατα κλίματα αναπαράγονται το καλοκαίρι.

Η οικογένεια χωρίζεται σε 3 γένη Pitta, Erythropitta και Hydrornis, με 31 είδη συνολικά.

Γένος Pitta
Pitta sordida

Pitta iris

Pitta moluccensis


Γένος Erythropitta
Erythropitta celebensis

Erythropitta ussheri

Erythrop. erythrogaster


Γένος Hydrornis
Hydrornis phayrei

Hydrornis guajana

Hydrornis irena


Ετικέτες: Εξωτικά, Τύραννοι

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Πιττίδες

Back To Top