Καλλίστη - Ορνιθοπανίδα Καλλίστη

Καλλίστη

Καλλίστη (παλιότερη ονομασία του γένους), Τάνγκαρα (Tangara) Τάνγκαρα (Tangara)
Γένος πτηνών της οικογένειας των θραυπιδών (Thraupidae). Περιλαμβάνει πουλιά με ανεπτυγμένο σώμα, μεγάλο κεφάλι και πλατύ και ισχυρό ράμφος. Το πτέρωμά τους είναι ζωηρόχρωμο και πολύ όμορφο αλλά το κελάηδημά τους, αντίθετα, ελάχιστα μελωδικό.
Είναι πολύχρωμα πουλιά και κάποια είδη έχουν πολύπλοκα και φανταχτερά σχέδια.
Τα είδη παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στον χρωματισμό. Τα δύο φύλα είναι συνήθως παρόμοια, χωρίς σαφή διμορφισμό ανάμεσα στα δύο φύλα. Τα θηλυκά σε γενικές γραμμές έχουν
ανοιχτότερα χρώματα. Το μέγεθος κυμαίνεται από 11,5 έως 15 εκατοστά. Το γένος αυτό περιλαμβάνει μερικά από τα πιο θεαματικά χρωματιστά πουλιά του κόσμου.
Ζουν μαζί σε ζευγάρια ή σε μικρές ομάδες στα δάση και τρέφονται με έντομα, αλλά και διάφορα φρούτα (το 53-86% των ειδών).
Το γένος αυτό αριθμεί αρκετά είδη (49 έως 51 είδη με 110 υποείδη), ιθαγενή του Μεξικού, της Βραζιλίας και της Παραγουάης. Το είδος Tangara cucullata συναντάται στα νησιά του Αγίου Βικεντίου και στη Γρενάδα. Τρία υποείδη Tangara guttata trinitatis, Tangara Mexicana vieilloti και Tangara gyrola viridissima συναντούνται στα νησιά των Αντιλλών, Τρινιδάδ και Τομπάγκο.


Ετικέτες: Θραυπίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Καλλίστη

Back To Top