Θραυπίδες - Ορνιθοπανίδα Θραυπίδες

Θραυπίδες

Θραυπίδες ή ταναγρίδες (Thraupidae)
Μεγάλη οικογένεια πουλιών που ανήκει στην τάξη των στρουθιόμορφων (Passeriformes) με περίπου 240 είδη. Παλιότερα κατατασόταν ως υποοικογένεια Thraupinae στις Εμπεριζίδες (Emberizidae). Ζούν αποκλειστικά στην Αμερική και στα νησιά του δυτικού Ινδικού Ωκεανού και είναι κυρίως δεντρόβια.
Τα περισσότερα είδη είναι ενδημικά στις τροπικές περιοχές της Νότιας Αμερικής. Μόνο τέσσερα είδη συναντούνται σε περιοχές βορείως του Μεξικού.
Το φτέρωμά τους είναι πολύχρωμο με
εντυπωσιακά κόκκινα, κίτρινα, πράσινα, μπλε και μαύρα σχέδια. Το κελάηδημά τους, αντίθετα, είναι ελάχιστα μελωδικό. Έχουν μήκος από 10 έως 20 εκατοστά. Έχουν καλά ανεπτυγμένα πόδια. Το πιο εντυπωσιακό γένος είναι το τάνγκαρα (Tangara) με περίπου 50 μικρά είδη, που μερικές φορές ονομάζονται και καλλίστη (Callistes). Ένα παράδειγμα είναι το είδος Tanager chilensis, που έχει επτά χρωματικές αποχρώσεις, όπως το πράσινο, το κόκκινο και το μοβ.
Οι φωλιές είναι συνήθως καλαθοειδής, πάνω σε δέντρα ή θάμνους και ορισμένα είδη χτίζουν κλειστές φωλιές με μια πλαϊνή είσοδο.
Γεννάνε από ένα έως πέντε αυγά. Είναι παμφάγα και η διατροφή τους ποικίλλει από γένος σε γένος.
Τρέφονται κυρίως με έντομα, φρούτα, σπόρους, με νέκταρ λουλουδιών και με διάφορα φυτικά μέρη.


Το είδος Piranga ludoviciana αναπαράγεται σε κωνοφόρα και μικτά δάση της Βόρειας Αμερικής και της νότια Αλάσκας. Το αρσενικό έχει κόκκινο κεφάλι και κίτρινο σώμα, με μαύρα φτερά και ουρά. Το χειμώνα μεταναστεύουν κυρίως στην Καλιφόρνια, σε δάση ευκαλύπτου.

Το είδος Piranga olivacea αναπαράγεται σε δάση, πάρκα ή κήπους στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και στον νοτιοανατολικό Καναδά. Το αρσενικό έχει έντονο κόκκινο χρώμα με μαύρα φτερά και ουρά. Το χειμώνα μεταναστεύει σε τροπικά δάση στη βορειοδυτική Νότια Αμερική. Αυτό το είδος διατηρείται μερικές φορές και σαν κατοικίδιο σε κλουβί.
Ετικέτες: Εξωτικά, Θραυπίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Θραυπίδες

Back To Top