Κυανέρπης - Ορνιθοπανίδα Κυανέρπης

Κυανέρπης

Κυανέρπης (Cyanerpes)
Γένος μικρών στρουθιόμορφων πτηνών με έντονα χρώματα, της οικογένειας των θραυπιδών (Thraupidae). Ζούν στα τροπικά δάση της Νότια Αμερικής, από το Μεξικό έως τη Βραζιλία. Τα αρσενικά έχουν συνήθως λαμπερό τυρκουάζ ή μπλε φτέρωμα. Τα θηλυκά συνήθως πράσινο φτέρωμα. Τρέφονται με έντομα, φρούτα και με νέκταρ λουλουδιών, έχοντας κατάλληλα προσαρμοσμένο μακρύ ράμφος, έτσι ώστε να ρουφούν το νέκταρ των λουλουδιών.
Τέσσερα είδη είναι γνωστά:
Cyanerpes caeruleus, Cyanerpes cyaneus, Cyanerpes lucidus και Cyanerpes nitidus.
✔ Το μικρότερο είδος, Cyanerpes lucidus φτάνει σε μήκος έως 10 εκατοστά και ζυγίζει έως 11 γραμμάρια, ζεί στο Μεξικό, στον Παναμά και στη βορειοδυτική Κολομβία.
✔ Το είδος Cyanerpes caeruleus φτάνει σε μήκος τα 11,5 εκατοστά και ζυγίζει 12 γραμμάρια, συναντάται από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα έως νότια στη Βραζιλία και το Τρινιντάντ.
✔ Το είδος Cyanerpes cyaneus φτάνει σε μήκος από 12 έως 13 εκατοστά και ζυγίζει έως 12 γραμμάρια, ζει στο νότιο Μεξικό, νότιο Περού, στη Βολιβία στην κεντρική Βραζιλία, στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο, καθώς και στην Κούβα.
✔ Το είδο Cyanerpes nitidus ζει στη Βολιβία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τον Ισημερινό, το Περού, το Σουρινάμ και στη Βενεζουέλα.

C. nitidus

C. cyaneus

C. caeruleus

C. lucidus
Κυανέρπης
Ελληνικά, κυανος cyan = "σκούρο μπλε" + ἑρπης herpēs = "κινούμαι αργά, προχωρώ σιγά σιγά, προχωρώ σερνόμενος με την κοιλιά πάνω στο έδαφος ή στηριζόμενος στα χέρια και στα γόνατα".
Ετικέτες: Θραυπίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κυανέρπης

Back To Top