Κυανοκόραξ - Ορνιθοπανίδα Κυανοκόραξ

Κυανοκόραξ

Κυανοκόραξ (Cyanocorax)
Γένος πουλιών της οικογένειας των κορακίδων (Corvidae). Ζουν σε χώρες της Νότιας Αμερικής. Έχουν μεσαίο μέγεθος, δυνατό ράμφος και μακριές φτερούγες.
Όλα τα είδη έχουν σκουρόχρωμο, κυρίως μαύρο φτέρωμα στο κεφάλι. Ο χρωματισμός της κοιλιάς ποικίλει από μπλε, μοβ, μαύρο, λευκό και κίτρινο. Ορισμένα είδη έχουν φουντωτό φτέρωμα στο μέτωπο.
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος φυλετικός διμορφισμός.
Το μικρότερο είδος είναι το Cyanocorax yncas, με περίπου 25-27 εκατοστά μήκος, το μεγαλύτερο είδος είναι το Cyanocorax beecheii με μήκος από 35–41 εκατοστά.
Ζουν στα δάση και φωλιάζουν στα φυλλώματα των δέντρων. Τρέφονται με έντομα, σκουλήκια, σαύρες, αυγά και νεοσσούς άλλων πουλιών και διάφορα φρούτα, γενικά είναι παμφάγα.
Γεννούν 2 έως 3 φορές τον χρόνο, συνήθως από τρία έως 7 αβγά, ανάλογα με το είδος.

Χωρίζονται σε 3 υποομάδες
✔ 1. Τέσσερα είδη αποτελούν την υποομάδα Cissilopha. Όλα έχουν μαύρο φτέρωμα στο κεφάλι, το κάτω μέρος στήθος κοιλιά, μαύρα το πάνω μέρος και η ουρά μπλε. Ζούν από το Μεξικό έως τη Νικαράγουα. Η γεωγραφική σειρά της διανομής τους: C. beecheii, C. sanblasianus, C. yucatanicus και C. melanocyaneus.
C. melanocyaneus
C. yucatanicus
C. sanblasianus

✔ 2. Στην τροπική Νότια Αμερική, υπάρχει η μεγαλύτερη βιοποικιλότητα του Κυανοκόραξ με δέκα διαφορετικά είδη. Όλα τα είδη έχουν μαύρο φτέρωμα στο κεφάλι. Τα περισσότερα είδη στο κάτω μέρος του σώματος, έχουν λευκό, γκρι, μπλε ή μοβ φτέρωμα.
C. chrysops, C. cayanus, C. cristatellus, C. cyanomelas, C. cyanopogon, C. heilprini, C. mystacalis, C. violaceus, C. caeruleus και Cyanocorax hafferi.
C. chrysops

C. cristatellus

C. cyanopogon
C. yucatanicus

C. mystacalis

C. cyanomelas
C. violaceus

C. cristatellus

C. cayanus

✔ 3. Τα υπόλοιπα τέσσερα είδη διανέμονται στο Μεξικό, την Κεντρική Αμερική και τη βόρεια Νότια Αμερική. Επίσης, όλα τα είδη έχουν μαύρο φτέρωμα στο κεφάλι και μια ανοιχτόχρωμη κάτω πλευρά.
C. affinis, C. dickeyi, C. yncas και C. morio.
C. dickeyi

C. affinis

C. yncas

C. morio
Ετικέτες: Κορακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κυανοκόραξ

Back To Top