Κορακιίδες - Ορνιθοπανίδα Κορακιίδες

Κορακιίδες

Κορακιίδες (Coraciidae)
Οι κορακιίδες είναι μια οικογένεια πολύχρωμων πουλιών της τάξης των κορακιόμορφων (Coraciiformes). Είναι στιβαρά μεσαίου μεγέθους πουλιά, με μήκος σώματος από 24 έως 37 εκατοστά. Τα περισσότερα είδη έχουν στρογγυλεμένα φτερά και τετράγωνη ή διχαλωτή ουρά, μερικά έχουν επιμήκη διακοσμητικά φτερά στην ουρά τους. Έχουν κοντό λαιμό και κοντά δυνατά πόδια. Το ράμφος τους είναι δυνατό, ευρύ, με ελαφριά κάμψη προς τα κάτω και με άγκιστρο στην άκρη. Είναι γενικά πολύχρωμα πουλιά,
με έντονα χρώματα, κυρίως μπλε, καφέ, κίτρινο, μοβ, πράσινο, μαύρο ή λευκό. Τα δύο φύλα έχουν παρόμοιο φτέρωμα.
Διατροφή
Τρέφονται κυρίως με έντομα, σαύρες και μικρά θηλαστικά. Εντοπίζουν την τροφή τους από ένα πόστο επόπτευσης, ιπτάμενα έντομα συλλαμβάνονται στον αέρα, σαύρες και μικρά θηλαστικά από το έδαφος με εφόρμηση.
Αναπαραγωγή
Φωλιάζουν σε κοιλότητες δέντρων ή σε τρύπες παλαιών δένδρων που είχαν ανοιχτεί από δρυοκολάπτες, σε πρανή με αμμώδεις επιφάνειες, ή σε βράχια. Κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας, τα αρσενικά εκτελούν εντυπωσιακές πτήσεις κάνοντας περιστροφικές κινήσεις για να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά. Το θηλυκό γεννάει από τρία έως έξι αυγά που επωάζονται και από τους δύο γονείς.
Ενδιαίτημα
Ζουν στην Αφρική, την Ευρασία και την Αυστραλία. Τα περισσότερα είδη είναι τροπικά, μερικά μόνο συναντούνται σε εύκρατα κλίματα.
Η οικογένεια αποτελείται από 13 είδη χερσαίων πτηνών, χωρισμένα σε 2 γένη, τα γένη κορακίας (Coracias) και ευρύστομος (Eurystomus).
Το πιο ποικίλο γένος είναι το κορακίας, με εννέα είδη τα οποία αναπαράγονται μόνο στην Αφρική, από τα οποία μόνο ένα, η χαλκοκουρούνα ή κορακίας o φλύαρος (Coracias garrulus), συναντάται στην Ελλάδα. Η χαλκοκουρούνα είναι μεταναστευτικό είδος, αναπαράγεται στη νότια Ευρώπη έως τη δυτική Ασία, το χειμώνα ζει στις τροπικές περιοχές της Αφρικής.
✔ Το είδος Coracias spatulata είναι ένα ιδιαίτερα όμορφο αφρικανικό είδος με ελκυστικά χρώματα, ανοιχτό μπλε σώμα, με μοβ και καφέ φτερά και δύο επιμήκη εξωτερικά φτερά στην ουρά.
✔ Το είδος Eurystomus orientalis είναι ένα όμορφο πουλί με σκουρόχρωμο ιριδίζον πράσινο φτέρωμα, με 9 υποείδη. Συναντάται ευρέως από την Ινδία και την Κίνα, έως την Αυστραλία και τα Νησιά Σολομώντος.

Η οικογένεια Κορακιίδες (Coraciidae) χωρίζεται στα εξής γένη
Κορακίας (Coracias)
Ευρύστομος (Eurystomus)

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Κορακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κορακιίδες

Back To Top