Κήρυλος - Ορνιθοπανίδα Κήρυλος

Κήρυλος

Κήρυλος Pied Kingfisher (Ceryle rudis)
Ο Κήρυλος έχει 25 εκατοστά μήκος και ασπρόμαυρο φτέρωμα. Στο κεφάλι του φέρει λοφίο από μακριά φτερά και το κάτω μέρος της κοιλιάς είναι άσπρο. Συναντάται στην Αφρική κατά μήκος του Νείλου και νότια της Σαχάρας, στην Ασία κυρίως νότια από την Τουρκία μέχρι τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Πρόκειται για ένα ενδημικό πουλί, το χειμώνα δεν μεταναστεύει.
Τρέφεται κυρίως με ψάρια, μαλάκια, επίσης και με έντομα. Αναζητεί την λεία του πετώντας πάνω από το νερό και μόλις την εντοπίσει την συλαμβάνει βουτώντας στο νερό.

Η φωλιά είναι φτιαγμένη με λέπια και κόκαλα ψαριών σε μια οπή στην άμμο, μεμονωμένη ή κοντά σε άλλες. Γεννάει από 3 έως 6 άσπρα αυγά.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη Αλκυόνης, ο Κήρυλος είναι κοινωνικός, σχηματίζοντας μεγάλα κοπάδια το βράδυ. Επίσης μπορεί να εξημερωθεί εύκολα.
Μυθολογία
Η Αλκυόνη ήταν κόρη του Αιόλου και της Αιγιάλης. Παντρεύτηκε τον Κήυκα, βασιλιά της Τραχινίας, αλλά μεταμορφώθηκε σε πουλί (αλκυόνη) και o Κήυκας σε γλάρο, επειδή ήταν τόσο ευτυχισμένοι ο ένας με τον άλλο ώστε τόλμησαν να ονομάζονται Ζευς και Ήρα.

Κατηγορία: Κορακόμορφα (Corvidae) ➜ ✔Αλκυονίδες (alcedinidae)





Ετικέτες: Κορακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κήρυλος

Back To Top