Κουκαμπούρα - Ορνιθοπανίδα Κουκαμπούρα

Κουκαμπούρα

Κουκαμπούρα, Kookaburra (Dacelo)
Ένα πασίγνωστο γένος αλκυόνας είναι η καγχάζουσα κουκαμπούρα της Αυστραλίας. Έχει κατά κύριο λόγο καφέ, γκρίζο, γαλάζιο και λευκό χρώμα. Είναι κοντόχοντρα πουλιά φτάνουν τα 43 εκατοστά σε μήκος, διαθέτει ένα δυνατό ράμφος 8 εκατοστών, και συναντάται στα δάση στα πάρκα και στους κήπους της Αυστραλίας.
Γνωστή για το υστερικό «γέλιο» της, η κουκαμπούρα είναι ατρόμητος κυνηγός. Χρησιμοποιούν δε, το "γέλιο" τους για να ορίσουν την εδαφική περιοχή κάθε ομάδας της οικογένειας.
Το διαιτολόγιό της περιλαμβάνει φίδια που φτάνουν το ένα μέτρο, ποντίκια, σαύρες, έντομα, μικρά πουλιά και νεοσσούς.
Η φωλιά κατασκευάζεται σε τρύπες δέντρων, συνήθως σε φωλιές τερμιτών, σε ύψη έως 25 μέτρα από το έδαφος. Στο χτίσιμο βοηθούν και άλλα μέλη της οικογένειας από παλιότερες γέννες. Το θηλυκό γεννάει από 2 έως 4 αυγά, η επώαση διαρκεί κατά μέσο όρο 26 ημέρες.
Τα νεαρά πουλιά, (ιδιαίτερα το είδος D. gaudichaud) παραμένουν με τους γονείς από ένα έως τέσσερα χρόνια, βοηθώντας στην υπεράσπιση της περιοχής, στην προετοιμασία της φωλιάς, στην επώαση των αυγών και στην ανατροφή των νεοσσών στις επόμενες γέννες της οικογένειας. Παρόμοια συμπεριφορά έχει το γένος Κορκόραξ (Corcorax).
Το είδος μπλε κουκαμπούρα Dacelo leachii, η οποία απαντάται σε όλη τη βόρεια Αυστραλία, δεν βγάζει ήχο γέλιου.
Στο γένος Κουκαμπούρα ανήκουν τέσσερα είδη, τα οποία ζουν στην Αυστραλία, την Τασμανία και τη Νέα Γουινέα.
D. novaeguineae, D. leachii, D. tyro και D. gaudichaud.
Κατηγορία: Κορακόμορφα (Corvidae) ➜ ✔Αλκυονίδες (alcedinidae)

D. novaeguineae

D. leachii

D. tyro

D. gaudichaud


✔ Το όνομα Κουκαμπούρα Kookaburra, προέρχεται από τη γλώσσα των Αβορίγινων.
✔ Το χαρακτηριστικό γέλιο του Κουκαμπούρα, χρησιμοποιείται ευρέως στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, καθώς και σε ορισμένα θεματικά πάρκα της Disney. Επίσης και σε διάφορα βιντεοπαιχνίδια, όπως τα (Lineage II, Battletoads και World of Warcraft).
✔ Το γέλιο ενός Κουκαμπούρα με το παρατσούκλι "Jacko" χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια ως θέμα πρωινού ανοίγματος από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ABC και για τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις του Radio Australia.
✔ Το Κουκαμπούρα, Όλι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν μία από τις τρεις μασκότ που επιλέχθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ.
Οι άλλες δύο μασκότ ήταν η Έχιδνα (Echidna), Μίλι από τη νέα χιλιετία και ο Ορνιθόρυγχος (Platypus), Σιντ από το Σίδνεϊ.

Διάφορα
◾Οι έρευνες έχουν αποκαλύψει κάποιον ασυνήθιστο οικογενειακό τρόπο ζωής. Ενώ τα μόνιμα ζευγαρωμένα πουλιά κατέχουν συνήθως μια ιδιαίτερη περιοχή, μερικές περιοχές φιλοξενούν άλλα μη αναπαραγωγικά πουλιά. Αυτά τα πουλιά ονομάζονται «βοηθητικά.» Όταν αρχίζη η τοποθέτησις των αυγών, θα περίμενε κανείς να φύγουν τα βοηθητικά παιδιά για να ιδρύσουν δική τους περιοχή. Ωστόσο, αυτά τα πουλιά, αντί να φύγουν, στην πραγματικότητα βοηθούν τα πουλιά-γονείς στην επώαση των αυγών καθώς επίσης στην ανατροφή και την προστασία των μικρών.
Σε μερικές περιπτώσεις, βρέθηκαν τέσσερα πουλιά να βοηθούν πρόθυμα τα πουλιά-γονείς τόσο προσεκτικά σαν να ήσαν δικά τους τα μικρά. Αν ένα από τα πουλιά-γονείς σκοτωνόταν σε ατύχημα ή πέθαινε, τότε ένα βοηθητικό πουλί έπαιρνε τη θέσι του γονέα. Μερικά βοηθητικά πουλιά έμειναν και τέσσερα χρόνια προτού φτιάξουν δική τους περιοχή. Τόσο οι γονείς όσο και τα βοηθητικά πουλιά ωφελήθηκαν απ’ αυτό το «οικογενειακό» σύστημα διαβιώσεως. Τα πουλιά-γονείς, ωφελήθηκαν επειδή μπορούσαν ν’ αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για τη δική τους ευημερία· τα βοηθητικά πουλιά, επειδή έμαθαν να υπερασπίζωνται μια περιοχή και επειδή απέκτησαν επίσης πείρα στην ανατροφή οικογένειας.

​ ◾Για να προστατεύεται, έχει ένα φυσικό πολύχρωμο καμουφλάζ.
Επίσης, σε περίπτωσι που γεράκια ή άλλα αρπακτικά πουλιά πετούν από πάνω του, ‘παγώνει,’ τεντώνει το ράμφος του προς την κατεύθυνσι του υποψήφιου αρπακτικού πτηνού και περιστρέφει ολόκληρο το σώμα του για ν’ ακολουθήση την πτήση του εχθρικού πουλιού μέχρι να εξαφανισθή.
Αυτό το αμυντικό ‘κόλπο’ ονομάζεται «στάσις του ραβδίου,» επειδή το πουλί που πετά από πάνω βλέπει το υποψήφιο θήραμα σαν ραβδί.
Ετικέτες: Κορακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κουκαμπούρα

Back To Top