Σμυρναλκυόνη - Ορνιθοπανίδα Σμυρναλκυόνη

Σμυρναλκυόνη

Σμυρναλκυόνη (Halcyon smyrnensis)
Η Σμυρναλκυόνη ανήκει στην οικογένεια των αλκυονίδων (alcedinidae), συναντάται κυρίως στην Κύπρο και την Μικρά Ασία και σπανιότερα στην Ελλάδα.
Είναι μεγαλύτερη από την Αλκυών την κοινή, το μέγεθός της κυμαίνεται από 26 έως 39 εκατοστά. Εχει έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα στις φτερούγες στην πλάτη και στην ουρά. Στο κεφάλι την κοιλιά και στα πλευρά καστανό καφέ.
Ο λαιμός και το στήθος είναι λευκά. Το ράμφος και τα πόδια είναι κόκκινα κοραλλί. Τα δύο φύλα είναι παρόμοια με ασήμαντες διαφορές.
Σε αντίθεση με την Αλκυών την κοινή δεν εξαρτάται απόλυτα από το νερό. Ζει και αναπαράγεται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε συστάδες θάμνων, μέσα σε πάρκα και αραιά δάση.
Γεννάει από 4 έως 7 στρογγυλά άσπρα αυγά σε μία τρύπα μήκους 50 εκατοστών περίπου.
Τρέφετε με διάφορα έντομα, τρωκτικά, σαλιγκάρια, ψάρια, βάτραχους, ακόμη και με άλλα μικρότερα πουλιά.
Η Σμυρναλκυόνη είναι ευρέως διαδεδομένη και οι πληθυσμοί της δεν απειλούνται.
Οι Αλκυονίδες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: στους αλιείς και στους θηρευτές.
Οι αλιείς ζουν κοντά σε νερά (λίμνες, έλη, θάλασσα) και τρέφονται με ψάρια. Κατασκευάζουν τη φωλιά τους στο βάθος υπόγειων στοών μήκους 40-100 εκ., που σκάβουν στις όχθες του νερού.
Οι θηρευτές έχουν μεγαλύτερο μήκος σώματος και ζουν στα δάση και στα λιβάδια της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Μαλαισίας. Κατασκευάζουν τη φωλιά τους σε κοιλώματα κορμών δέντρων και τρέφονται με διάφορα έντομα και μικρά σπονδυλωτά.

Κατηγορία: Κορακόμορφα (Corvidae) ➜ ✔Αλκυονίδες (alcedinidae)





Ετικέτες: Κορακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Σμυρναλκυόνη

Back To Top