Βουκόρακας - Ορνιθοπανίδα Βουκόρακας

Βουκόρακας

Βουκόρακας (bucorvous)
Γένος μεγάλων πουλιών της οικογένειας των Βουκορακίδων (Bucorvidae) ή Βουκερωτίδων (Bucerotidae), της τάξης των κορακομόρφων ή βουκερωτόμορφων (Bucerotiformes), με δύο είδη.
Ζει στις τροπικές χώρες και έχει μαύρα φτερά, μεγάλο ράμφος, στη βάση του οποίου προβάλλει ένα χαρακτηριστικό εξόγκωμα, μακριά πόδια, κοντή ουρά και περίπου ένα μέτρο ύψος. Χαρακτηρίζονται από το ζωηρόχρωμο κόκκινο δέρμα γύρω από τα μάτια και τον λαιμό τους.
Το αρσενικό έχει κόκκινο σάκο λαιμού, ενώ το θηλυκό μπλε, τα νεαρά ανοιχτό πορτοκαλί.
Ζει στο έδαφος και, τρέφεται με καρπούς, χελώνες, ερπετά, βατράχους και μικρά θηλαστικά.

Το γένος Βουκόρακας περιλαμβάνει δύο είδη.
ο βουκόρακας της Αβησσυνίας Bucorvus abyssinicus και Bucorvus leadbeateri, ιθαγενή της τροπικής Αφρικής· το πρώτο είδος εξαπλώνεται νοτιότερα του δεύτερου, με κάποια αλληλοεπικάλυψη πληθυσμών στην Κένυα. Είναι τα πιο μεγαλόσωμα πουλιά της οικογένειας, με μήκος σώματος 90-130 εκ., και έχουν παρόμοια εμφάνιση.
Ο Bucorvous abyssinicus ξεχωρίζει από τον Bucorvous leadbeateri, επειδή έχει ψηλότερο εξόγκωμα, που φέρει στη βάση του μια κίτρινη κηλίδα. Συγκροτούν ομάδες των 5-10 ατόμων, σε εδαφική περιοχή περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μόνο ένα κυρίαρχο ζευγάρι προχωρά στην αναπαραγωγή.
Έχουν την πιο αργή αναπαραγωγή (τριετής) και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, από όλα τα πτηνά, ιδιαίτερα το είδος Bucorvus leadbeateri.
Γεννάει 1-2 αυγά τα οποία εκκολάπτονται σε διαφορετικούς χρόνους, το πρώτο σε 37 έως 43 μέρες μετά την επώαση και το δεύτερο 3 έως 7 μέρες μετά. Στο τέλος μόνο το πρώτο επιβιώνει. Το δεύτερο πεθαίνει από ασιτία.
Οι βουκόρακες δεν σφραγίζουν με λάσπη, το θηλυκό μέσα στη φωλιά όπως κάνουν άλλα είδη βούκερων.
Επιτυγχάνουν ταχύτητες μέχρι 30 χιλιομέτρων ανά ώρα και με βάρος έως τέσσερα κιλά, δεν είναι ταχύτερο όταν πετάει.

Βυκανιστής, ο σαλπιγκτής (Bycanistes)
Στην ίδια οικογένεια των Βουκορακίδων (Bucorvidae) κατατάσσεται και το γένος Βυκανιστής (Bycanistes) με έξι είδη.
Είναι μεσαίου ως μεγάλου μεγέθους βούκερων με μήκος σώματος από 45 έως 70 εκατοστά που τρέφονται με φρούτα και ζουν στα δάση της Υποσαχάριας Αφρικής.
Όλα τα είδη του γένους έχουν μαύρο και άσπρο φτέρωμα. Το πίσω μέρος της πλάτης είναι λευκό σε όλα τα είδη.
Το θηλυκό γεννά 5-6 αβγά και κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής το αρσενικό κλείνει την θηλυκιά στην φωλιά σφραγίζοντας την είσοδο με λάσπη, αλλά αφήνει μια σχισμή για να μπορεί να την ταΐζει. Οι νεοσσοί εκκολάπτονται ασύγχρονα, ο πρώτος νεοσσός είναι ο μόνος που επιζεί, οι υπόλοιποι πεθαίνουν από ασιτία. Τα θηλυκά παραμένουν στην σφραγισμένη φωλιά μέχρι να πετάξουν οι νεοσσοί.
Η ονομασία προέρχεται από την ελληνική, ο βυκανιστής είναι παράγωγο του ρήματος βυκανίζω «σαλπίζω».
Το γένος Βυκανιστής (Bycanistes) περιλαμβάνει έξι είδη.
(Bycanistes bucinator), (Bycanistes fistulator), (Bycanistes sharpii), (Bycanistes brevis), (Bycanistes subcylindricus), (Bycanistes cylindricus), (Bycanistes albotibialis).
Ετικέτες: Κορακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Βουκόρακας

Back To Top