Βουκερωτίδες - Ορνιθοπανίδα Βουκερωτίδες

Βουκερωτίδες

Βουκερωτίδες (bucerotidae)
Οικογένεια πτηνών της τάξης των Κορακομόρφων. Περιλαμβάνει περισσότερα από 50 είδη των τροπικών περιοχών της Ασίας και της Αφρικής, με εντυπωσιακή εμφάνιση, πολλά από τα οποία είναι γνωστά με την κοινή ονομασία καλάο. Τα πουλιά αυτά έχουν χαρακτηριστικά μεγάλο ράμφος –δυσανάλογο προς το σώμα τους– το οποίο είναι κυρτό προς τα κάτω και φέρει συνήθως στο πάνω μέρος του ένα μεγάλο εξόγκωμα. Άλλα χαρακτηριστικά είναι το επίμηκες σώμα, ο μακρύς λαιμός και τα κοντά και φαρδιά φτερά. Η ουρά είναι μακριά και φέρει δέκα φτερά. Το μέγεθος του σώματός τους και ο χρωματισμός ποικίλλει ανάλογα με το γένος και το είδος.

Ζουν συνήθως πάνω στα δέντρα, όπου και κατασκευάζουν και τη φωλιά τους σε κοιλότητες. Το θηλυκό γεννά 5-6 αβγά και κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής το αρσενικό κλείνει την θηλυκιά στην φωλιά σφραγίζοντας την είσοδο με λάσπη, αλλά αφήνει μια σχισμή για να μπορεί να την ταΐζει. Η θηλυκιά παραμένει έγκλειστη μέχρι να μεγαλώσουν τα μικρά και να μην χωράνε στη φωλιά. Ο λόγος που τα θηλυκά εγκλείονται στην φωλιά είναι για να αποφύγουν πιθανούς θηρευτές.

Τρέφετε κυρίως με φρούτα, καθώς επίσης και με αυγά πουλιών, νεοσσούς, έντομα, τρωκτικά και βατράχια,
Τυπικός εκπρόσωπος των Βουκερωτίδων είναι το είδος βούκερος ο ρινόκερος (Buceros rhinoceros) μήκους μέχρι από 80 έως 90 εκατοστά, από τα οποία περίπου τα μισά αντιστοιχούν στην ουρά και βάρος 2 έως 2,9 κιλά. Στη βάση του ράμφους φέρει ένα τεράστιο κυρτό κέρατο, γυρισμένο προς τα πάνω. Το ράμφος ως επί το πλείστον είναι λευκό στην άκρη και προς την βάση κιτρινωπό έως κόκκινο. Το κέρατο στο ράμφος είναι συνήθως κιτρινωπό έως κοκκινωπό. Το φτέρωμα είναι κυρίως μαύρο, αλλά συχνά με λευκή κοιλιά και λευκό στη βάση της ουράς. Τα αρσενικά έχουν μαύρα μάτια με κόκκινο ή πορτοκαλί δαχτύλιο, τα θηλυκά είναι μικρότερα και έχουν κόκκινο δαχτύλιο και λευκά μάτια. Ζει στη Μαλαϊκή χερσόνησο, στη Σουμάτρα, στην Ταϊλάνδη και στη Βόρνεο.

Άλλο είδος μεγαλύτερο από το προηγούμενο, είναι ο βούκερος ο δίκερος (Bucerus bicornis) που ζει στη νότια Ινδία και στη Μαλαισία· ξεπερνά σε μήκος το 1 μέτρο και έχει φαρδιές φτερούγες και μεγάλη ουρά.
Άλλα είδη, μικρότερα αλλά όχι λιγότερο παράξενα, ανήκουν στα γένη Tockus, Rhyticeros, βουκόρακας (bucorvous) κ.ά. που ζουν στην κεντρική και νότια Αφρική, στην Ινδία, στη χερσόνησο της Ινδοκίνας και στην Ινδονησία.
Τέσσερα είδη βρίσκονται υπό εξαφάνιση και περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της CITES

Οικογένεια: Βουκερωτίδες (bucerotidae) Γένος Tockus
Το γένος Tockus περιλαμβάνει 15 είδη που συναντούνται μόνο στην Αφρική. Είναι τα μικρότερα είδη της οικογένειας Βουκερωτίδες (Bucerotidae). Εκτός από το είδος Tockus camurus το οποίο προτιμά υγρότοπους, τα υπόλοιπα είδη προτιμούν ξηρές θαμνώδεις εκτάσεις.

T. alboterminatus
T. bradfieldi
T. erythrorhynchus


T. fasciatus
T.hemprichii
❶ Tockus alboterminatus
❷ Tockus bradfieldi
❸ Tockus erythrorhynchus
❹ Tockus fasciatus
❺ Tockus hemprichii

T. monteiri
T. nasutus
T. rufirostris


T. leucomelas
T. pallidirostris
❻ Tockus monteiri
❼ Tockus nasutus
❽ Tockus rufirostris
❾ Tockus leucomelas
❿ Tockus pallidirostris


Οικογένεια: Βουκερωτίδες (bucerotidae) Γένος Rhyticeros

R. undulatus
R. plicatus
❶ Rhyticeros undulatus
❷ Rhyticeros plicatus

Ετικέτες: Εξωτικά, Κορακόμορφα, Οικογένεια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Βουκερωτίδες

Back To Top