Ζωστεροπίδες - Ορνιθοπανίδα Ζωστεροπίδες

Ζωστεροπίδες

Ζωστεροπίδες (Zosteropidae)
Οικογένεια στρουθιόμορφων μικρών πουλιών, που περιλαμβάνει 13 γένη με 96 είδη μικρών πουλιών με μήκος από 10 έως 14 εκατοστά, τα οποία συναντώνται κυρίως στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας. Χαρακτηριστικά είναι τα μάτια τους που περιβάλλονται με έναν δακτύλιο από άσπρα σαν μεταξωτά φτερά, ενώ το χρώμα της ράχης τους είναι πράσινο. Το φτέρωμα είναι συνήθως γκριζοκάστανο έως λαδί ραχιαία και η κοιλιά κίτρινη, γκρι ή λευκή. Τα περισσότερα είδη έχουν δακτυλίους από άσπρα μεταξένια φτερά γύρω από τα μάτια τους. Έχουν στρογγυλεμένες φτερούγες, κοντά πόδια και ένα μικρό μυτερό ράμφος. Τα δύο φύλα δεν διαφέρουν εξωτερικά, μόνο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, ξεχωρίζουν σαφώς τα αρσενικά με το κελάηδημά τους. Δεδομένου ότι το κελάηδημά τους είναι μελωδικό, συχνά αιχμαλωτίζονται ως ωδικά πουλιά, όπως το είδος ❶ Zosterops palpebrosus που συναντάται στην Ινδία και στη Σρι Λάνκα.

Συναντώνται σε δασώδη τοπία στις τροπικές περιοχές της Αφρικής, της Ασίας, της Αυστραλίας και της Νέα Ζηλανδίας. Συχνά και σε κάποια νησιά του Ειρηνικού.

Πρόκειται για κοινωνικά πουλιά, τα οποία συγκροτούν μεγάλα σμήνη· κατά την αναπαραγωγική περίοδο, κάθε ζευγάρι χτίζει μια κυπελλόμορφη φωλιά πάνω σε δέντρα ή σε θάμνους, όπου το θηλυκό γεννάει 2 έως 5 λευκά ή γαλάζια αβγά. Η περίοδος της επώασης είναι μικρή. Στο είδος ❷ Zosterops pallidus η περίοδος της επώασης διαρκεί κάτι παραπάνω από 10 ημέρες, η συντομότερη περίοδος επώασης όλων των γνωστών πουλιών.
Τρέφονται κυρίως με έντομα, αλλά και με νέκταρ λουλουδιών ή χυμούς φρούτων.

Z. palpebrosus
Z. pallidus
C. emiliae


Z. olivaceus
Zosterops νεοσσοί
❶ Zosterops palpebrosus
❷ Zosterops pallidus
❸ Chlorocharis emiliae
❹ Zosterops olivaceus
❺ Zosterops νεοσσοί

Τα είδη της οικογένειας Ζωστεροπίδες δύσκολα μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε, τα περισσότερα είδη είναι παρόμοια στην εμφάνιση και στις συνήθειες. Εξαίρεση για παράδειγμα το είδος ❸ Chlorocharis emiliae που ζεί στη Βόρνεο σε υψόμετρο 4000 μέτρων, με μαύρο δαχτύλιο γύρω από τα μάτια του. Συχνά πολλά παρόμοια είδη συνυπάρχουν, οπότε είναι δύσκολο να αντληθούν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των γενών και των ειδών.
Χαρακτηριστικός αντιπρόσωπος της οικογένειας είναι το γένος Zosterops, στο οποίο ανήκουν 70 είδη, αρκετά από τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Ετικέτες: Εξωτικά, Οικογένεια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ζωστεροπίδες

Back To Top