Τόδους - Ορνιθοπανίδα Τόδους

Τόδους

Τόδους, Todies (Todus)
Είναι το μοναδικό γένος της μικρής οικογένειας τοδίδες (Todidae) που ανήκει σην τάξη των κορακόμορφων (Coraciiformes). Το γένος αποτελείται απο πέντε είδη που ζουν μόνο σε ζευγάρια σε αυστηρά καθορισμένες περιοχές στις Αντίλλες (σύμπλεγμα νησιών της Καραϊβικής) σε νησιά όπως οι Μεγάλες Αντίλλες το Πουέρτο Ρίκο, η Τζαμάικα, η Κούβα, Ισπανιόλα και Γκονάβ. Είναι πολύ μικρά πουλιά, αλλά στιβαρά. Το βάρος κυμαίνεται από 5 έως 7 γραμμάρια και το μήκος απο 10 έως 11,5 εκατοστά. Το ράμφος είναι σχετικά μακρύ και πεπλατυσμένο, η ουρά είναι κοντή. Το φτέρωμα είναι κυρίως στην κορυφή πράσινο, κόκκινο στο λαιμό και υπόλευκο στην κοιλιακή πλευρά. Εξωτερικά, τα αρσενικά και τα θηλυκά δεν διαφέρουν. Ο χρωματισμός του φτερώματος ποικίλλει μεταξύ των διαφόρων ειδών.

Κατηγορία: Κορακόμορφα (Coraciiformes)
Διατροφή: Η τροφή αποτελείται κυρίως από διάφορα έντομα, που συλαμβάνονται κυρίως στον αέρα όπως και στις Μυγοθηρίδες (Muscicapidae).

Αναπαραγωγή: Οι φωλιές τους κατασκευάζονται σε πηλώδη εδάφη ή σε όχθες ποταμών, σκάβουν με το μεγάλο επίπεδο ράμφος μία τρύπα που εκτείνεται μέχρι και 50 εκατοστά βάθος. Στο τέλος του διαδρόμου αυτού βρίσκεται ο θάλαμος που θα γεννήσουν. Γεννούνε απο δύο έως πέντε άσπρα αυγά, τα οποία επωάζονται και από τους δύο γονείς. Στη διατροφή και φροντίδα των νεοσσών συμμετέχουν και οι δύο γονείς.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα πουλιά που υπήρχαν στις Αντίλλες, πολλά από τα οποία αποδεκατίστηκαν από την καταστροφή των οικοτόπων και την εισαγωγή ξενικών ειδών, ο πληθυσμός τους εξακολουθεί να είναι ικανοποιητικός.

Οικογένεια Todidae, γένος Τόδους, Todies (Todus)
Broad-billed tody, (Todus subulatus)

Cuban tody, (Todus multicolor)

Jamaican tody, (Todus todus)
Narrow-billed tody, (Todus angustirostris)
Puerto Rican tody, (Todus mexicanus)
Ετικέτες: Εξωτικά, Κορακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Τόδους

Back To Top