Βουκεροτόμορφα - Ορνιθοπανίδα Βουκεροτόμορφα

Βουκεροτόμορφα

Βουκεροτόμορφα (Bucerotiformes)
Τάξη πουλιών, στην οποία ανήκουν τέσσερις οικογένειες, οι οποίες σε παλαιότερες ταξινομήσεις κατατασσόταν στα κορακόμορφα (Coraciiformes). Τα βουκερωτόμορφα ζουν στη νότια και κεντρική Ευρώπη, στην Ασία και στην υποσαχάρια Αφρική. Η τάξη περιλαμβάνει συνολικά 72 είδη. Η στενότερη σχέση μεταξύ των τεσσάρων οικογενειών βασίζεται σε μοριακές βιολογικές μελέτες. Η τάξη βουκεροτόμορφα αποτελείται από τις εξής οικογένειες, εποπίδες (Upupidae), φοινικουλίδες (Phoeniculidae), βουκεροτίδες (Bucerotidae) και βουκορακίδες (Bucorvidae), με συνολικά 72 είδη.
Όλα τα πουλιά αυτών των οικογενειών φωλιάζουν σε τρύπες δέντρων, αλλά μόνο οι βουκεροτίδες σφραγίζουν την είσοδο με λάσπη.

    Βουκεροτόμορφα (Bucerotiformes)
Βουκερωτίδες (bucerotidae)
Περιλαμβάνει περισσότερα από 50 είδη των τροπικών περιοχών της Ασίας και της Αφρικής, με εντυπωσιακή εμφάνιση, πολλά από τα οποία είναι γνωστά με την κοινή ονομασία καλάο. Τα πουλιά αυτά έχουν χαρακτηριστικά μεγάλο ράμφος –δυσανάλογο προς το σώμα τους– το οποίο είναι κυρτό προς τα κάτω και φέρει συνήθως στο πάνω μέρος του ένα μεγάλο εξόγκωμα.

Βουκορακίδες (Bucorvidae)
περιλαμβάνει δύο είδη. ο βουκόρακας της Αβησσυνίας Bucorvus abyssinicus και Bucorvus leadbeateri, ιθαγενή της τροπικής Αφρικής· το πρώτο είδος εξαπλώνεται νοτιότερα του δεύτερου, με κάποια αλληλοεπικάλυψη πληθυσμών στην Κένυα. Είναι τα πιο μεγαλόσωμα πουλιά της οικογένειας, με μήκος σώματος 90-130 εκ., και έχουν παρόμοια εμφάνιση.

Εποπίδες (Upupidae)
Η οικογένεια εποπίδες αποτελείται από ένα γένος με 3 υπάρχοντα είδη. Ζουν στη νότια και κεντρική Ευρώπη και στη Ασία, καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής. Το κεφάλι τους έχει στο πάνω μέρος ένα όρθιο λοφίο, που είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο στα αρσενικά πουλιά. Το χρώμα του φτερώματός τους είναι καστανόφαιο, με μακριές άσπρες λωρίδες.

Φοινικουλίδες (Phoeniculidae)
Οι φοινικουλίδες σε αντίθεση με τις εποπίδες, έχουν ένα λαμπερό μεταλλικό φτέρωμα, συχνά μαύρο, μπλε, πράσινο ή βιολετί, και δεν έχουν το ανορθωμένο λοφίο στο κεφάλι. Ζουν στις σαβάνες της Αφρικής και είναι κυρίως δεντρόβια πουλιά. Είναι πιο κοινωνικοί από τους τσαλαπετεινούς και συχνά σχηματίζουν μικρές ομάδες. Στην αναζήτηση τροφής, έχουν παρόμοια συμπεριφορά με τον δενδροτσοπανάκο (Sitta europaea). Αναζητούν έντομα, κρυμμένα μέσα ή κάτω από το φλοιό δέντρων κινούμενα σπειροειδώς προς τα πάνω, στον κορμό και στα κλαδιά, στη συνέχεια με αντίθετη φορά, ή πετούν στο επόμενο δέντρο. Κατά την αναρρίχηση, βασίζονται στην ουρά τους, η οποία είναι κλιμακωτή (τα κεντρικά φτερά είναι τα μακρύτερα) αλλά όχι σκληρή, όπως στους δρυοκολάπτες. Τρέφονται κυρίως με αρθρόποδα, έντομα και τις προνύμφες τους, περιστασιακά με μπουμπούκια και σπόρους.
Γεννούν σε τρύπες δέντρων δύο έως πέντε πρασινωπά ή γαλαζωπά αυγά, τα οποία επωάζονται μόνο από το θηλυκό για 16 έως 18 ημέρες.
Ετικέτες: Κορακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Βουκεροτόμορφα

Back To Top