Μυγοθηριοειδή - Ορνιθοπανίδα Μυγοθηριοειδή

Μυγοθηριοειδή

Μυγοθηριοειδή (Muscicapidae)
Τα μυγοθηριοειδή είναι μια υπεροικογένεια, μικρού έως μεσαίου μεγέθους πουλιών. Είναι κυρίως εντομοφάγα, κάποια τρέφονται και με φρούτα. Πολλά έχουν δυνατά πόδια και μπορούν να τρέχουν γρήγορα στο έδαφος. Κάποια είδη είναι πολύχρωμα (συχνά με σκούρες μπλε αποχρώσεις και κάποια με ιριδίζουσες αποχρώσεις), στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει πάντα φυλετικός διμορφισμός. Συνήθως στα περισσότερα είδη, τα φύλα είναι παρόμοια, κυρίως με καστανό φτέρωμα, συχνά με ραβδώσεις (ειδικά στην κάτω πλευρά) για καλύτερη απόκρυψη. Πολλά είδη έχουν μελωδικό κελάηδημα, με ικανότητες να μιμούνται και κελαϊδίσματα άλλων πουλιών, κάποια και την ανθρώπινη φωνή.
Έχουν παγκόσμια διανομή με επίκεντρο τις τροπικές περιοχές του Παλαιού Κόσμου. Μια οικογένεια είναι ενδημική στην Αμερική, δύο συναντούνται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Οι μισές οικογένειες απουσιάζουν από την Αμερική και την Αυστραλία.

    Μυγοθηριοειδή (Muscicapoidea)
Μυγοθηρίδες (Muscicapidae)
Οι Μυγοθηρίδες είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους πουλιά με μήκος που κυμαίνεται από 10 έως 21 εκατοστά, με σχετικά μεγάλα κεφάλια και μεγάλα μάτια. Το ράμφος τους είναι επίπεδο και φαρδύ στη βάση με τρίχες. Τα πόδια είναι κοντά και τα φτερά σχετικά μακρυά. Τρέφονται με διάφορα εντόμα που ζουν σε δέντρα.

Κιχλίδες (Turdidae)
Στην οικογένεια ανήκουν οι τσίχλες και τα συγγενικά τους είδη. Συναντώνται στην εύκρατη και τροπική ζώνη.
Πολλά είδη είναι μεταναστευτικά. Ο πιο κοινός αντιπρόσωπος του γένους στην Ευρώπη είναι το είδος Κελαηδότσιχλα Turdus philomelos, που ζει και στην Ελλάδα.

Στουρνίδες (Sturnidae)
Οικογένεια μεσαίου μεγέθους πουλιών, τα περισσότερα από τα οποία είναι μαύρου ή σκούρου χρώματος, πολλά με μοβ, μπλε και χαλκοπράσινες ιριδίζουσες αποχρώσεις. Κάποια είδη όπως η μάινα, είναι καλοί μίμοι. Μερικά είδη έχουν σαρκώδεις αποφύσεις στο πρόσωπο και μερικά έχουν λοφία.

Κινκλίδες (Cinclidae)
Η οικογένεια Κινκλίδες αριθμεί πέντε είδη σε ένα μόνο γένος (Cinclus) και κατατάσσονται στα Στρουθιόμορφα (Passeriformes). Συναντούνται στην Ευρώπη, την Ασία καθώς και τη βόρεια, κεντρική και νότια Αμερική. Όλα τα είδη ζουν κοντά σε ορμητικά πλούσια σε οξυγόνο νερά

Βουφαγίδες (Buphagidae)
Είναι μικρά πουλιά συνολικού μήκους περίπου 20 εκατοστά. Το φυσικό περιβάλλον τους, είναι οι σαβάνες της κεντρικής και ανατολικής Αφρικής νότια της Σαχάρας. Συνυπάρχουν σε αρμονική συμβίωση με μεγάλα οικόσιτα ή άγρια ​​θηλαστικά μεσαίου και μεγάλου μεγέθους.

Μιμίδες (Mimidae)
Οικογένεια ωδικών πτηνών. Περιλαμβάνει 30 είδη περίπου, που ζουν μόνο στην Αμερική. Τα πτηνά αυτά μοιάζουν με τα κοτσύφια και τους τρωγλοδύτες και τα περισσότερα ζουν μέσα στα δάση και μάλιστα κοντά ή πάνω στο έδαφος. Όλα σχεδόν κελαηδούν ωραία, μερικά μάλιστα μπορούν και μιμούνται τις φωνές των άλλων πτηνών ή και άλλους ήχους, όπως το γάβγισμα των σκύλων ή τις νότες ενός πιάνου.
Ετικέτες: Μυγοθηρίδες, Ψαρόνια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μυγοθηριοειδή

Back To Top