Μίμος ο πολύγλωσσος - Ορνιθοπανίδα Μίμος ο πολύγλωσσος

Μίμος ο πολύγλωσσος

Μίμος ο πολύγλωσσος, Mockingbird (Mimus polyglottos)
Το μήκος του φτάνει τα 25 εκατοστά περίπου. Το πάνω μέρος του σώματος είναι γκρίζο, ενώ το κάτω μέρος, λευκό ή υπόλευκο έως ανοιχτό γκρι. Οι φτερούγες είναι σκουρόχρωμες με λευκές λωρίδες, η ουρά είναι σχετικά μεγάλη και μαύρη με λευκές απολήξεις. Το ράμφος είναι μαύρο και ελαφρώς κυρτό προς τα κάτω. Η ίριδα είναι συνήθως ανοιχτή πρασινοκίτρινη ή κίτρινη, σπανιότερα πορτοκαλί. Αρσενικό και θηλυκό είναι παρόμοια με μικρές διαφορές.
Η επιστημονική του ονομασία μίμος ο πολύγλωσσος δείχνει ότι μιμείται σε πολλές γλώσσες. Αναφέρεται ότι μέσα σε μια ώρα ένα τέτοιο πουλί μιμήθηκε 55 άλλα είδη πουλιών.
Γεωγραφική εξάπλωση:
Συναντάται στο νότιο Καναδά, τις ΗΠΑ, το
Μεξικό και την Καραϊβική. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί βρίσκονται στην περιοχή τη Φλόριντα και του Τέξας.
Συναντάται σε διαφορετικά ενδιαιτήματα, όπως ανοικτά λιβάδια, ημιερήμους, δασικές περιοχές, και σε κατοικημένες περιοχές.
Τρέφετε με ασπόνδυλα, σπόρους και διάφορα φρούτα.
Η φωλιά χτίζετε απο κλαδάκια συνήθως σε χαμηλά κλαδιά ή σε πυκνούς θάμνους σε ανοιχτά τοπία. Γεννάει από δύο έως έξι αυγά και επωάζονται για 12-13 ημέρες μόνο από το θηλυκό. Μετά από 9 έως 12 ημέρες οι νεοσσοί μπορούν να πετάξουν.
❶ Μιμείται με ακρίβεια τους ήχους των άλλων πτηνών καθώς και τους ήχους που ακούει. Το φωνητικό ρεπερτόριο του αρσενικού αποτελείται από 50 έως 200 τραγούδια, μπορεί να κελαηδάει επί ώρες συνθέτοντας μελωδικά μουσικά κομμάτια.
❷ ο Μίμος ο πολύγλωσσος μπορεί να ξεχωρίζει τους ανθρώπους και μάλιστα να επιτίθεται σε όσους δεν συμπαθεί! Τα συγκεκριμένα πουλιά, όπως διαπίστωσε μια νέα επιστημονική έρευνα, μαθαίνουν γρήγορα να ξεχωρίζουν τους ανθρώπους που στο παρελθόν απείλησαν τις φωλιές τους και, όταν τους βλέπουν (μόνο αυτούς), βγάζουν προειδοποιητικούς ήχους ή και τους επιτίθενται, αγνοώντας όλους τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται τριγύρω. Τα πουλιά φαίνεται να αναγνωρίζουν ακόμα και τα αυτοκίνητα των συγκεκριμένων ανθρώπων, που κρίνονται ως απειλητικοί γι’ αυτά!
❸ Η πρώτη κάρτα ήχου στον κόσμο το 1983, ονομάστηκε Mockingbird.
✔ Μιμίδες (Mimidae).
Οικογένεια ωδικών πτηνών. Περιλαμβάνει 30 είδη περίπου, που ζουν μόνο στην Αμερική. Τα πτηνά αυτά μοιάζουν με τα κοτσύφια και τους τρωγλοδύτες και τα περισσότερα ζουν μέσα στα δάση και μάλιστα κοντά ή πάνω στο έδαφος.
Έχουν συνήθως γκρίζο χρώμα στη ράχη και γκρίζο-λευκό στην κοιλιά.
Όλα σχεδόν κελαηδούν ωραία, μερικά μάλιστα μπορούν και μιμούνται τις φωνές των άλλων πτηνών ή και άλλους ήχους, όπως το γάβγισμα των σκύλων ή τις νότες ενός πιάνου.
Καθισμένα στις κορυφές δέντρων, σπιτιών κλπ., τραγουδούν όλη μέρα και πολλές φορές και τη νύχτα.
Κατασκευάζουν τις φωλιές τους στα δέντρα και στους θάμνους, με κομμάτια από μαλλί και σπάγγο. Κλωσούν δύο ή τρεις φορές τον χρόνο και, πολλές φορές, οι φωλιές τους είναι τόσο κοντά στα σπίτια, ώστε να μπορεί, να παρακολουθήσει κανείς τον τρόπο που τρέφουν και περιποιούνται τα μικρά. Στη Β. Αμερική, η βασική τροφή τους είναι, στην εποχή του πολλαπλασιασμού, τα έντομα, ενώ στη Ν. Αμερική, στην ίδια περίοδο, τρώνε σπόρους, φρούτα και μούρα.
Τυπικός αντιπρόσωπος της οικογένειας είναι το γένος Mimus, με γνωστότερο το είδος Mimus polyglottos. Το πουλί αυτό συναντάται από τον νότιο Καναδά μέχρι το Μεξικό και είναι πολύ κοινό στις νότιες ΗΠΑ.

Ατριχόρνιθες (Mockingbirds)
Οι Ατριχόρνιθες είναι ομάδα πτηνών του Νέου Κόσμου που είναι γνωστά για την ικανότητά τους να μιμούνται τις φωνές άλλων πουλιών. Ανήκουν στην οικογένεια των Μιμίδων (Mimidae) και εμφανίζοται σε 17 είδη, χωρισμένα σε 4γένη.
Τα περισσότερα είδη είναι τροπικά, αλλά ο Μίμος ο πολύγλωσσος απαντάται στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Γενετικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι οι ατριχόρνιθες είναι στενοί συγγενείς με τα ψαρόνια.
Η λέξη «Melanotis» προέρχεται από τις ρίζες από την αρχαία ελληνική μελαν/ό και -ὠτ "αυτί".
Γένη και είδη:
Γένος Μελανώτης (Melanotis)
Μελανώτης ο κυανωπός Melanotis caerulescens
Μελανώτης ο υπόλευκος Melanotis hypoleucus
Γένος Μιμώδης (Mimodes)
Μιμώδης του Γκρέισον Mimodes graysoni
Γένος Μίμος (Mimus)
Μίμος ο ραχιαίος Mimus dorsalis
Μίμος ο κίτρινος Mimus gilvus
Μίμος του Γκούντλαχ Mimus gundlachii
Μίμος ο μάκρουρος Mimus longicaudatus
Μίμος ο μεγάραμφος Mimus magnirostris
Μίμος ο παταγονικός Mimus patagonicus
Μίμος ο πολύγλωσσος Mimus polyglottos
Μίμος ο σατορνίνος Mimus saturninus
Μίμος η θένκα Mimus thenca
Mimus triuris
Γένος Νεσομίμος (Nesomimus) (είδη των Νησιών Γκαλαπάγκος)
Νεσομίμος του ΜακΝτόναλντ Nesomimus mcdonaldi
Νεσομίμος ο μελανώτης Nesomimus melanotis
Νεσομίμος ο µικρούλης Nesomimus parvulus
Νεσομίμος ο τριταινιωτός Nesomimus trifasciatus (εξαιρετικά σπάνιο)
Ετικέτες: Ψαρόνια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μίμος ο πολύγλωσσος

Back To Top