Μαυροψάρονο - Ορνιθοπανίδα Μαυροψάρονο

Μαυροψάρονο

Μαυροψάρονο, Spotless Starling (Sturnus unicolor)
Το Μαυροψάρονο φτάνει σε μήκος σώματος από 19 έως 22 εκατοστά και μοιάζει αρκετά με το Ευρωπαϊκό Ψαρόνι (Sturnus Vulgaris), όμως διαφέρει στο φτέρωμα αναπαραγωγής που είναι εντελώς μαύρο με μεταλλικές πράσινες και βιολετιές αποχρώσεις και χωρίς τις λευκοκίτρινες κηλίδες του Ψαρονιού. Τα ενήλικα θηλυκά και αρσενικά κατά τη διάρκεια του πρώτου καλοκαιριού έχουν κάποια ανοιχρόχρωμα σημεία κάτω από την ουρά. Τα θηλυκά στο κανονικό τους φτέρωμα έχουν επιπλέον ανοιχρόχρωμα σημεία στην πλάτη, την κοιλιά και κάτω από την ουρά. Το ράμφος του αρσενικού στο φτέρωμα αναπαραγωγής είναι ανοιχτό κίτρινο, και τα πόδια ροζ, εκτός αναπαραγωγικής περιόδου είναι σκουρόχρωμα.
    
Οικογένεια Ψαρόνια (Sturnus)

   
   
    
Βιότοπος – εμφάνιση: Το Μαυροψάρονο σαν ενδιαίτημα προτιμά πάρκα και κήπους κοντά σε οικισμούς, εν μέρει σε ελαιώνες ή ακόμη και σε γκρεμούς.
Η περιοχή διανομής του Μαυροψάρονου είναι κυρίως το νότιο τμήμα της κεντρικής Ευρώπης. Στην Ισπανία και τη βόρεια ακτή της δυτικής Αφρικής παραμένει όλο το χρόνο, επιπλέον στη Σικελία και τη Σαρδηνία.
Είναι ένα παμφάγο πουλί που τρέφεται με μια ευρεία ποικιλία ασπόνδυλων, φρούτων, και ανθρώπινων καταλοίπων.
Διάφορα:
· Είναι αγελαία πουλιά, σχηματίζουν μεγάλες ομάδες που συχνά αναμιγνύονται με τα κοινά Ψαρόνια σε σμήνη έως και 100.000 πουλιών κατά την περίοδο του χειμώνα.
· Συγχέεται εύκολα με τον Κότσυφα (Turdus merula) λόγω παρόμοιου φτερώματος. Ο Κότσυφας έχει μεγαλύτερη ουρά του και δέν έχει τις μεταλλικές πράσινες και βιολετιές αποχρώσεις του Μαυροψάρονου.


Ετικέτες: Ψαρόνια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μαυροψάρονο

Back To Top