Μαυροψάρονο, Spotless Starling (Sturnus unicolor) 
Το Μαυροψάρονο είναι ένα στρουθιόμορφο πουλί που αντικαθιστά το κοινό Ψαρόνι (Sturnus vulgaris) στην Ιβηρική Χερσόνησο και σε ορισμένα νησιά της Μεσογείου. Είναι ένα εξαιρετικά προσαρμοστικό και θορυβώδες πουλί.
Το Μαυροψάρονο φτάνει σε μήκος σώματος από 19 έως 22 εκατοστά και μοιάζει αρκετά με το Ευρωπαϊκό Ψαρόνι (Sturnus Vulgaris), όμως διαφέρει στο φτέρωμα αναπαραγωγής που είναι
εντελώς μαύρο με μεταλλικές πράσινες και βιολετιές αποχρώσεις και χωρίς τις λευκοκίτρινες κηλίδες του Ψαρονιού. Τα ενήλικα θηλυκά και αρσενικά κατά τη διάρκεια του πρώτου καλοκαιριού έχουν κάποια ανοιχρόχρωμα σημεία κάτω από την ουρά. Τα θηλυκά στο κανονικό τους φτέρωμα έχουν επιπλέον ανοιχρόχρωμα σημεία στην πλάτη, την κοιλιά και κάτω από την ουρά. Το ράμφος του αρσενικού στο φτέρωμα αναπαραγωγής είναι ανοιχτό κίτρινο, και τα πόδια ροζ, εκτός αναπαραγωγικής περιόδου είναι σκουρόχρωμα.
Η διαφορά από το Ψαρόνι: Αντίθετα με το κοινό ψαρόνι, το Μαυροψάρονο δεν έχει λευκές πιτσιλιές στο φτέρωμά του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το χειμώνα μπορεί να εμφανίσει ελάχιστα στίγματα, αλλά παραμένει πολύ πιο σκούρο από τον συγγενή του.
Ράμφος: Κίτρινο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής (με γαλαζωπή βάση στα αρσενικά και ροζ στα θηλυκά).
Φτερά Λαιμού: Διαθέτει μακρύτερα και πιο εντυπωσιακά φτερά στον λαιμό, τα οποία ανασηκώνει όταν τραγουδά.
Στην Ελλάδα: Δεν απαντάται κανονικά στη χώρα μας, καθώς η εξάπλωσή του σταματά στην Ιταλία.
Προτιμήσεις: Ζει σε ανοιχτές εκτάσεις, βοσκοτόπια, ελαιώνες, αλλά και μέσα σε πόλεις και χωριά, όπου φωλιάζει σε τρύπες κτιρίων ή δέντρων. Το Μαυροψάρονο σαν ενδιαίτημα προτιμά πάρκα και κήπους κοντά σε οικισμούς, εν μέρει σε ελαιώνες ή ακόμη και σε γκρεμούς.
Κοινωνικότητα: Είναι πολύ κοινωνικό είδος. Σχηματίζει μεγάλα σμήνη, ειδικά μετά την αναπαραγωγική περίοδο, αν και δεν πραγματοποιεί τις τεράστιες μεταναστεύσεις του κοινού ψαρονιού (είναι κυρίως επιδημητικό).

Το Μαυροψάρονο είναι ένα στρουθιόμορφο πουλί που αντικαθιστά το κοινό Ψαρόνι (Sturnus vulgaris) στην Ιβηρική Χερσόνησο και σε ορισμένα νησιά της Μεσογείου. Είναι ένα εξαιρετικά προσαρμοστικό και θορυβώδες πουλί.
Το Μαυροψάρονο φτάνει σε μήκος σώματος από 19 έως 22 εκατοστά και μοιάζει αρκετά με το Ευρωπαϊκό Ψαρόνι (Sturnus Vulgaris), όμως διαφέρει στο φτέρωμα αναπαραγωγής που είναι
Στουρνίδες
Μαυροψάρονο
Αγιοπούλι
Ευρωπαϊκό Ψαρόνι
Λαμπροκολιός
Απλωνίδα
Ακριδοθήρας
Μάινα
Βουφάγος
Μίμος ο πολύγλωσσοςΜορφολογία και Αναγνώριση
Εμφάνιση: Το φτέρωμά του είναι εντελώς μαύρο με έντονη μεταλλική λάμψη (πράσινη ή μωβ), ειδικά την άνοιξη.Η διαφορά από το Ψαρόνι: Αντίθετα με το κοινό ψαρόνι, το Μαυροψάρονο δεν έχει λευκές πιτσιλιές στο φτέρωμά του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το χειμώνα μπορεί να εμφανίσει ελάχιστα στίγματα, αλλά παραμένει πολύ πιο σκούρο από τον συγγενή του.
Ράμφος: Κίτρινο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής (με γαλαζωπή βάση στα αρσενικά και ροζ στα θηλυκά).
Φτερά Λαιμού: Διαθέτει μακρύτερα και πιο εντυπωσιακά φτερά στον λαιμό, τα οποία ανασηκώνει όταν τραγουδά.
Βιότοπος και Εξάπλωση
Περιοχή: Είναι ενδημικό της Δυτικής Μεσογείου. Η περιοχή διανομής του Μαυροψάρονου είναι κυρίως το νότιο τμήμα της κεντρικής Ευρώπης, συναντάται στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βόρεια Αφρική (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία) και στα νησιά Σαρδηνία, Σικελία και Κορσική. Στην Ισπανία και τη βόρεια ακτή της δυτικής Αφρικής παραμένει όλο το χρόνο, επιπλέον στη Σικελία και τη Σαρδηνία.Στην Ελλάδα: Δεν απαντάται κανονικά στη χώρα μας, καθώς η εξάπλωσή του σταματά στην Ιταλία.
Προτιμήσεις: Ζει σε ανοιχτές εκτάσεις, βοσκοτόπια, ελαιώνες, αλλά και μέσα σε πόλεις και χωριά, όπου φωλιάζει σε τρύπες κτιρίων ή δέντρων. Το Μαυροψάρονο σαν ενδιαίτημα προτιμά πάρκα και κήπους κοντά σε οικισμούς, εν μέρει σε ελαιώνες ή ακόμη και σε γκρεμούς.
Συμπεριφορά και Τραγούδι
Μίμηση: Όπως όλα τα ψαρόνια, είναι κορυφαίος μιμητής. Μπορεί να αντιγράψει τέλεια τις φωνές άλλων πουλιών, ακόμα και ήχους από το περιβάλλον (όπως συναγερμούς ή σφυρίγματα).Κοινωνικότητα: Είναι πολύ κοινωνικό είδος. Σχηματίζει μεγάλα σμήνη, ειδικά μετά την αναπαραγωγική περίοδο, αν και δεν πραγματοποιεί τις τεράστιες μεταναστεύσεις του κοινού ψαρονιού (είναι κυρίως επιδημητικό).
Διατροφή
Είναι παμφάγο πουλί. Τρέφεται με έντομα και προνύμφες την άνοιξη, ενώ το φθινόπωρο και το χειμώνα στρέφεται στους καρπούς, τα μούρα και τις ελιές, προκαλώντας μερικές φορές ζημιές στις καλλιέργειες.Οικογένεια Ψαρόνια (Sturnus)
Ετικέτες:
Ψαρόνια
Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μαυροψάρονο