Αγιοπούλι - Ορνιθοπανίδα Αγιοπούλι

Αγιοπούλι

Αγιοπούλι, Ακριδοπούλλι, ακριδοθήρας ο ροδόχρους (Pastor roseus)
Ένα μεσαίου μεγέθους στρουθιόμορφο πουλί που ανήκει στην οικογένεια των Ψαρονιών Sturnidae είναι το Αγιοπούλι. Το πουλί αυτό εντυπωσιάζει όχι μόνο για την ελκυστική του εμφάνιση αλλά και για τις ακανόνιστες επισκέψεις του στην χώρα μας.
Συναντάται και με το όνομα Διαβολοπούλι λόγω των ζημιών που προκαλεί κατά την εμφάνισή του σε ελαιώνες των Μεσογείου. είναι ευρύτερα γνωστό με το όνομα Ακριδοθήρας.

Οικογένεια Ψαρόνια (Sturnus)






Ωδικό πουλί της οικογένειας των ψαριδών. Το επιστημονικό του όνομα είναι πάστωρ ο ρόδινος (Pastor roseus). Λέγεται και ακριδοθήρας. Το αγιοπούλι έχει μήκος 21 έως 23 εκατοστά, μικρό λοφίο στο κεφάλι και δυνατό ράμφος. Το χρώμα του είναι ρόδινο στο σώμα, ενώ στο κεφάλι, στον λαιμό, στις φτερούγες και στην ουρά είναι μαύρο γυαλιστερό με βιολέ ανταύγειες. Κατασκευάζει τη φωλιά του σε σχισμές βράχων. Γεννούν, αργά την άνοιξη, 4 με 6 λευκά αβγά που κλωσσάει το θηλυκό για 11 με 15 μέρες ενώ τα μικρά πετούν μετά από 14 έως 19 μέρες. Ζει κυρίως στην Ασία. Στην Ελλάδα έρχεται σπάνια. Το αγιοπούλι είναι ωδικό πτηνό.

Το καλοκαίρι τρέφεται κυρίως με έντομα, ιδιαίτερα δε προτιμά τις ακρίδες και με φρούτα. Μάλιστα, το όνομά του έχει να κάνει με την ιδιότητα που έχει να σώζει την αγροτική παραγωγή από τα σμήνη αυτών των εντόμων.
Τα πουλιά εισβολείς καταφθάνουν όλα μαζί, αιφνιδιαστικά και σε απρόσμενα μέρη. Αμέσως, αρχίζουν να φωλιάζουν σε μεγάλους αριθμούς, σε τρύπες βράχων, δένδρων και κτιρίων. Τα Αγιοπούλια εξαφανίζονται το ίδιο ξαφνικά, όπως είχαν εμφανιστεί.
Ακριδοθήρας
Επιστημονική ονομασία γένους πτηνών της οικογένειας των Στουρνιδών ή ψαριδών. Τα σημαντικότερα είδη του γένους είναι ο Ακριδοθήρας ο μελαγχολικός, που ζει στην Ινδία και ο Ακριδοθήρας ο ρόδινος, που είναι αποδημητικό πουλί, γνωστό και ως αγιοπούλι ή ακριδολόγος.
Ετικέτες: Ψαρόνια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αγιοπούλι

Back To Top