Λαμπροκολιός - Ορνιθοπανίδα Λαμπροκολιός

Λαμπροκολιός

Λαμπροκολιός (Lamprocolius, Lamprotornis)
γένος στρουθιόμορφων πτηνών τής οικογένειας των ψαριδών ή στουρνιδών (Sturnidae), της τάξης των στρουθιόμορφων (Passeriformes). Είναι ευρέως διαδεδομένα στην υποσαχάρια Αφρική και αριθμεί πολλά είδη.
Στο γένος ανήκουν τουλάχιστον 22 είδη, τα οποία τραβούν την προσοχή από την ιδιαίτερα ιριδίζουσα μεταλλική λάμψη. Τρέφονται κυρίως με έντομα και φρούτα και είναι κοινωνικά πουλιά.
Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μικρών και μεγάλων ειδών. Το μικρότερο είδος είναι το Starling του Φίσερ (Lamprotornis fischerii)
με μήκος 17.5 έως 19 εκατοστά και βάρος περίπου 46 γραμμάρια, επίσης είναι και το μικρότερο είδος της οικογένειας των στουρνιδών. Το μεγαλύτερο σε μήκος είδος, όχι μόνο του γένους, αλλά και της οικογένειας είναι ο λαμπροτόρνις ο μακρύουρος (Lamprotornis caudatus) με μήκος έως 54 εκατοστά, εκ των οποίων περίπου το 60% καταλαμβάνει η ουρά. Το βαρύτερο είδος είναι ο Lamprotornis splendidus με βάρος έως 150 γραμμάρια.
Εμφάνιση και φτέρωμα
Το φτέρωμα είναι συνήθως μπλε, πρασινωπό και μοβ πολύ συχνά με ιριδίζοντα λαμπερά χρώματα σε ορισμένες περιπτώσεις περιέχουν και μαύρο. Δύο είδη είναι εντελώς γκρι ή καφέ και λευκό, όπως ο Lamprotornis unicolor και ο Lamprotornis bicolor. Σε ορισμένα είδη, το στήθος ή / και η κοιλιακή περιοχή έχουν λευκές, κίτρινες, κόκκινες ή καφετί αποχρώσεις όπως το είδος Lamprotornis hildebrandtii.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους, όπως φανερώνει το όνομά τους, λαμπρό, είναι οι έντονες ιριδίζουσες, μεταλλικές ανταύγειες. Ανάλογα με το είδος μπορεί να είναι ένα ελαφρώς γυαλιστερό μεταλλικό χρώμα όπως στο είδος Lamprotornis unicolor, μέχρι εντυπωσιακά ιριδίζοντα λαμπερά μεταλλικά χρώματα.
Τα μάτια των περισσότερων ειδών είναι κιτρινωπό-πορτοκαλί, μαύρα ή λευκό-κίτρινα και είναι δυσανάλογα μεγάλα.
Συνήθειες και διατροφή
Τρέφονται με έντομα, τα οποία τα συλλέγουν από το έδαφος, με διάφορα φρούτα, σπόρους ή επίσης και με νέκταρ λουλουδιών, γενικά είναι παμφάγα. Μεμονωμένα είδη τρέφονται και με απορρίμματα ανθρώπων ως πρόσθετη πηγή τροφής, όπως π.χ. το είδος Lamprotornis nitens.
Είναι κοινωνικά πουλιά και ζουν εκτός της εποχής αναπαραγωγής, σε μεγαλύτερες ομάδες. Ανάλογα με το είδος, συχνά περιφέρονται σε σμήνη εκατοντάδων ή περισσότερων πουλιών. Έχουν παρατηρηθεί σμήνη με περισσότερα από 10.000 πουλιά.
Συναντούνται σε μια ποικιλία οικοτόπων από δασικές εκτάσεις μέχρι κήπους και πάρκα.
Είναι συνήθως μονογαμικά πουλιά. Φωλιάζουν κυρίως σε τρύπες δέντρων, είτε φυσικές, είτε φτιαγμένες από δρυοκολάπτες.
Η ετυμολογία είναι δάνειο από την ελληνική, "lamprocolius" < lampro=λαμπρός + colius=κολιός.
"Lamprotornis" λαμπρότης + ορνις

Lamprotornis bicolor

Lamprotornis unicolor

Lamprotornis caudatus

Lamprotornis fischeri

Lamprotornis splendidus

Lamprotornis superbus

Lamprotornis shelleyi

Ετικέτες: Ψαρόνια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Λαμπροκολιός

Back To Top