Αιγωλιός - Ορνιθοπανίδα Αιγωλιός

Αιγωλιός

Αιγωλιός ο πένθιμος, Χαροπούλι (Aegolius funereus)
Κοινή ονομασία: Χαροπούλι, Αιγωλιός.
Ο Αιγωλιός είναι μια μικρή κουκουβάγια του γένους Aegolius, η οποία έχει επίσης τρία ακόμη είδη στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική. Το μήκος σώματος είναι από 24 έως 26 εκατοστά περίπου, το άνοιγμα φτερών 53 έως 60 εκατοστά. Τα φύλα μπορεί να διαφέρουν στο βάρος σημαντικά (♂ γύρω στα 115 γραμμάρια και έως 200 γραμμάρια ♀), αλλά όχι στην εμφάνιση, τα θηλυκά είναι λίγο μεγαλύτερα. Η ίριδα του ματιού έχει φωτεινό κίτρινο χρώμα. Κάτω από τα μάτια στις δύο πλευρές στη βάση του ράμφους έχει μία μαύρη γραμμή. Το πάνω μέρος του φτερόματος είναι καφετί με άσπρες διάσπαρτες βούλες. Το κάτω μέρος είναι ανοιχτό γκρι με ανοιχτό καφέ βούλες και διαμήκεις ρίγες. Τα κοντά πόδια είναι φτερωτά με λευκό χρώμα μέχρι τα νύχια.
Κατηγορία: Γλαυκόμορφα




Συνολικά υπάρχουν επτά υποείδη, τα 6 ζουν στην Ευρασία και το ένα στη Βόρειο Αμερική. Τα 6 είδη που ζούν στην Ευρασία αναπαράγονται σε μια ευρεία ζώνη από τη Σκανδιναβία, τη Βαλτική, σε πολλά μέρη της Ρωσίας, τη Σιβηρία, τη Μογγολία και βορειοανατολικά της Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό (Καμτσάτκα και Σαχαλίνη).
Ο Αιγωλιός (Aegolius funereus) ζεί στην Κεντρική Ευρώπη σε ορεινές και αλπικές τοποθεσίες. Το είδος υπάρχει στα Καρπάθια στις Δειναρικές άλπεις, στη βόρεια Ελλάδα καθώς και δυτικότερα στα Πυρηναία. Στη βορειοανατολική Γαλλία, το ανατολικό Βέλγιο, την Ολλανδία και ορισμένα τμήματα της βόρειας Γερμανίας και της Πολωνίας ζεί κοντά και σε κατοικημένες πεδινές περιοχές. Η κλειστή περιοχή αναπαραγωγής αρχίζει στη νότια Σουηδία, και εκτείνεται σε μια ευρεία ζώνη μέχρι τα Ουράλια.

Βιότοπος, προτιμούν μεγάλα δάση κυρίως με έλατα, μαυρόπευκα, οξιές και πεύκα, σπανιότερα σε αμιγή δάση οξιάς με καλή κάλυψη τη μέρα και άφθονη τροφή.
Αναπαραγωγή χρησιμοποιεί συνήθως τις τρύπες στα δέντρα από τους Μαυροδρυοκολάπτες, η περίοδος της αναπαραγωγής ξεκινά στην Κεντρική Ευρώπη συνήθως στα μέσα Μαρτίου, γεννάει από δύο έως επτά αυγά, επίσης παρατηρήθηκαν και φωλιές με 9 ή περισσότερα αυγά. Οι νεοσσοί μετά από περίπου 33 ημέρες μπορούν να πετάξουν ωστόσο παραμένουν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, αλλά συνήθως περισσότερο ακόμη στη φωλιά.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Γλαυκόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αιγωλιός

Back To Top