Χουχουριστής - Ορνιθοπανίδα Χουχουριστής

Χουχουριστής

Γλαύξ η βραχύωτος, Στριγξ η αείσκωψ, Χουχουριστής (Strix aluco)
Κοινή ονομασία: Χουχουριστής, Στριγγοπούλι, Χουχουλόγιωργας. Είναι η κουκουβάγια του δάσους. Περνά τη μέρα σε φυλλώματα και κισσούς. Τη νύχτα κυνηγά ποντίκια, μικρά πουλιά, βατράχια, σκαντζόχοιρους. Έχει οξύτατη ακοή γι’ αυτό μπορεί να κυνηγήσει και σε απόλυτο σκοτάδι. Συχνά, χτυπά με τα φτερά του τα κλαδιά των δέντρων για να τρομάζει τα πουλιά που φωλιάζουν εκεί και να τα κάνει να εμφανιστούν για να τα σκοτώσει. Καταπίνει ολόκληρο το θήραμα του, και πριν από το νέο γεύμα του, βγάζει από το στόμα του αχώνευτα κόκαλα, φτερά και τρίχες.

Κατηγορία: Γλαυκόμορφα





Ο Χουχουριστής φτάνει σε μήκος σώματος 40 έως 42 εκατοστά και ζυγίζει 330-630 γραμμάρια, τα θηλυκά είναι βαρύτερα από τα αρσενικά. Το μέσο βάρος είναι 560 γραμμάρια, ενώ τα αρσενικά 120 γραμμάρια ελαφρύτερα. Το άνοιγμα των φτερών φτάνει μέχρι 96 εκατοστά. Το σώμα είναι συμπαγές, το κεφάλι σε αναλογία με το μέγεθος του σώματος είναι μεγάλο. Το χρώμα του είναι καστανοκόκκινο έως γκριζοκάστανο, με σκούρες κηλίδες και λεπτές ρίγες σε όλο το φτέρωμα με λευκές κηλίδες. Το γαμψό ράμφος είναι συνήθως ανοιχτό-κίτρινο με ανοικτό γκρι στη βάση του. Η ίριδα είναι σκούρο καφέ.
Ενδιαίτημα
Εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη εκτός από τις πολύ βόρειες Σκανδιναβικές περιοχές. Στην Ελλάδα, ο χουχουριστής απαντά σε δάση φυλλοβόλων, άλση, περιοχές με διάσπαρτα δένδρα, χωριά και πόλεις. Προτιμά τα δάση με γέρικα δένδρα που έχουν κουφάλες για να φωλιάζει ή να κρύβεται.
Διατροφή
Ο Χουχουριστής τρέφετε κυρίως με μικρά θηλαστικά μέχρι το μέγεθος των σκίουρων. Τα ποντίκια αποτελούν την κύρια διατροφή σε ποσοστό που φτάνει έως το 75 τοις εκατό. Οι διατροφικές ανάγκες του Χουχουριστή είναι περίπου 60 έως 70 γραμμάρια, το ισοδύναμο σε τέσσερα ποντίκια. Δραστηριοποιείται τη νύχτα και η αναζήτηση τροφής τελειώνει με την αυγή. Στην αναζήτηση της τροφής χρησιμοποιεί την πολύ δυνατή ακοή του, συνήθως παραμονεύει το θήραμα και μόλις ακούσει τον χαρακτηριστικό θόρυβο πετάει αστραπιαία και αθόρυβα εναντίον του στόχου του.

Εχθροί του είναι τα μεγάλα αρπακτικά πουλιά όπως οι αετοί, τα γεράκια, τα όρνια, ο μπούφος και διάφορα θηλαστικά όπως τα κουνάβια.
Ετικέτες: Γλαυκόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Χουχουριστής

Back To Top