Βαλτόμπουφος - Ορνιθοπανίδα Βαλτόμπουφος

Βαλτόμπουφος

Βαλτόμπουφος, Άσιος ο φλογώδης (Asio flammeus)
Το μήκος σώματος του Βαλτόμπουφου κυμαίνεται από 34 έως 42 εκατοστά. Τα θηλυκά είναι βαρύτερα και ζυγίζουν κατά μέσο όρο 420 γραμμάρια, ενώ τα αρσενικά 350 γραμμάρια. Το άνοιγμα των φτερών είναι 97 έως 107 εκατοστά, με τα θηλυκά να έχουν μεγαλύτερο άνοιγμα από τα αρσενικά. Χαρακτηριστικό του είδους είναι το μαύρο χρώμα γύρω από τα μάτια, ή έντονα κίτρινη ίριδα, το στρογγυλό κεφάλι με τα μή συνήθως ορατά αντία. Έχει φτέρωμα καστανό με διαμήκεις λουρίδες πιο σκούρες στα ανώτερα μέρη και κιτρινωπές στα κατώτερα.
Σε αντίθεση με όλες τις άλλες κουκουβάγιες, ο Βαλτόμπουφος πετάει συχνά ψηλά, θυμίζοντας Γερακίνα και είναι και η πλέον ημερόβια κουκουβάγια.

Κατηγορία: Γλαυκόμορφα




Βιότοπος – εμφάνιση: Συναντάται στην Ευρώπη, την Ασία, τη βόρεια και νότια Αμερική, την Καραϊβική, τη Χαβάη και τα νησιά Γκαλάπαγκος. Είναι μερικώς αποδημητικό πουλί, οι βορειότεροι πληθυσμοί μετακινούντα νοτιότερα το χειμώνα.
Στην Ελλάδα είναι ως επί το πλείστον χειμερινός επισκέπτης, συχνάζει σε υγρότοπους της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας, αλλά σε περιόδους βαρυχειμωνιάς συναντάται και νοτιότερα. Υπάρχουν και καλοκαιρινές καταγραφές, κυρίως στο Δέλτα του Έβρου, χωρίς όμως να υπάρχουν αποδείξεις φωλιάσματος. Οπως προδίδει και το όνομά του προτιμάει υγρότοπους και έλη.

Αναπαραγωγή: Δραστηριοποιείται εν μέρει και την ημέρα, ως επί το πλείστον φωλιάζει στο έδαφος. Στο βόρειο ημισφαίριο η περίοδος αναπαραγωγής διαρκεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο. Το θηλυκό γεννάει περίπου από 4 έως 7 άσπρα αυγά. Τα αυγά επωάζονται από το θηλυκό από 21 έως 37 ημέρες. Οι νεοσσοί μπορούν να πετάξουν μετά από τέσσερις εβδομάδες, ενώ σεξουαλικά ωριμάζουν σε ένα έτος.

Διατροφή: Τρέφεται κυρίως με μικρά θηλαστικά κατά προτίμηση διάφορα τρωκτικά, όπως διάφορα ποντίκια, μυγαλές, αρουραίους, μοσχόμυες, μυοκάστορες και τυφλοπόντικες. Επίσης διάφορα μικρότερα πουλιά και νεοσσούς.

Διάφορα:
• Εμφανισιακά μοιάζει με το συγγενικό είδος Νανόμπουφο, Άσιος ο ώτος (Asio otus) αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές όπως στο χρώμα της ίριδας, ο Βαλτόμπουφος έχει κίτρινη ίριδα και μαύρο δαχτυλίδι γύρω από τα μάτια, ενώ ο Νανόμπουφος πορτοκαλί ίριδα και το μαύρο στην περιοχή των ματιών είναι κάθετο στην έσω περιοχή των ματιών. Διαφορές υπάρχουν και στα ενδιαιτήματα, ο Βαλτόμπουφος προτιμάει υγρότοπους και έλη, ενώ ο Νανόμπουφος προτιμά περιοχές με πυκνή δασώδη βλάστηση. Επίσης ο Βαλτόμπουφος προτιμά να κυνηγάει νωρίς το πρωί ή στο τέλος της ημέρας.
• Βάρος και μέγεθος ποικίλλει μεταξύ των διαφόρων υποειδών αρκετά σημαντικά: το υποείδος της νότιας Αμερικής Asio flammeus suinda είναι το μεγαλύτερο και βαρύτερο, ενώ το μικρότερο είναι το υποείδος Asio flammeus ponapensis που συναντάται στα νησιά Καρολίνες στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν δέκα αναγνωρισμένα υποείδη του Βαλτόμπουφου.
❶ Asio flammeus bogotensis (Chapman, 1915)
❷ Asio flammeus domingensis (Στάτιος Müller, 1776)
❸ Asio flammeus flammeus (Pontoppidan, 1763)
❹ Asio flammeus galapagoensis (Gould, 1837) - Νησιά Γκαλαπάγκος
❺ Asio flammeus pallidicaudus (Friedmann, 1949)
❻ Asio flammeus ponapensis (Mayr, 1933)
❼ Asio flammeus portoricensis (Ridgway, 1882)
❽ Asio flammeus sandwichensis (Α. Bloxam, 1827): Hawaiian Short-eared Owl - Χαβάη
𘪒 Asio flammeus sanfordi (Bangs, 1919)
𘪓 Asio flammeus suinda (Vieillot, 1817)
Ετικέτες: Γλαυκόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Βαλτόμπουφος

Back To Top