Μουσοφαγίδες - Ορνιθοπανίδα Μουσοφαγίδες

Μουσοφαγίδες

Μουσοφαγίδες, Turakos (Musophagidae) Μουσοφαγίδες
Τα πολύχρωμα Τουράκος φθάνουν σε μήκος σώματος από 36 έως 75 εκατοστά. Το μεγαλύτερο είδος της οικογένειας Corythaeola cristata κυμαίνεται από 70 έως 75 εκατοστά. Σε σχέση με το σώμα τους, έχουν κοντές και στρογγυλεμένες φτερούγες και είναι μικρότερες από την ουρά. Η μακριά ουρά έχει στρογγυλεμένες άκρες και αποτελείται από δέκα φτερά. Το ράμφος τους είναι κοντό και δυνατό. Σε ορισμένα είδη, το ράμφος είναι πλευρικά συμπιεσμένο, και καταλήγει σε έντονη καμπύλη. Η διάταξη των δαχτύλων είναι ημιζυγοδάχτυλη (το εξωτερικό δάχτυλο μπορεί να περιστραφεί είτε προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Το δεύτερο και το τρίτο δάχτυλο του ποδιού έχουν διάταξη προς τα εμπρός).
Πολλά είδη έχουν λοφία στο κεφάλι τους. Το φτέρωμά τους είναι κυρίως μεταλλικό μπλε και πράσινο με κοκκινωπά δευτερεύοντα φτερά. Οι χρωστικές πορφυρίνες, κόκκινη τουρακίνη (turacin) και πράσινη τουρακοβερδίνη (turacoverdin), βρίσκονται μόνο στα Τουράκος.
Σημαντικές διαφορές στο χρώμα και στο μέγεθος ανάμεσα στα αρσενικά και τα θηλυκά δεν υπάρχουν. Εξαίρεση είναι το είδος Corythaixoides Leucogaster, στο οποίο το αρσενικό έχει μαύρο ράμφος ενώ το θηλυκό λαδοπράσινο.
Ενδιαίτημα
Συναντούνται σε δάση, σαβάνες και σε θαμνώδεις εκτάσεις στην τροπική Αφρική νότια της Σαχάρας και είναι ενδημικά. Εξαίρεση αποτελεί το υποείδος Tauraco fischeri Zanzibaricus το οποίο ζεί μόνο στο νησί της Ζανζιβάρης. Βασική προϋπόθεση είναι η παρουσία νερού, αφού εκεί αναπτύσσονται αρκετά φρούτα που αποτελούν τη βασική τροφή τους. Το είδος Corythaeola cristata προτιμά κυρίως ξέφωτα δάση σε υψόμετρο από 2000 έως 2700 μέτρα. Είναι αγελαία πουλιά και φτιάχνουν μικρές οικογενειακές ομάδες έως 10 πουλιά.
Πολλά είδη είναι θορυβώδη και είναι ιδιαίτερα γνωστά για τις κραυγές συναγερμού, όταν αντιλαμβάνονται την παρουσία θηρευτών ή κυνηγών ειδοποιώντας έτσι άλλα είδη για την παρουσία τους.
Διατροφή
Τρέφονται κυρίως με φυτικές τροφές. Η διατροφή τους περιλαμβάνει διάφορους σπόρους, φρούτα, βλαστάρια και έντομα.
Ταξινόμηση
Παραδοσιακά κατατασόταν στην τάξη των Κοκκυγόμορφων (Cuculiformes), νεότερη ταξινόμηση θέτει αυτή την ομάδα σε μία νέα τάξη τα Μουσοφαγιδόμορφα (Musophagiformes). Χωρίζονται σε τρεις υποοικογένειες με συνολικά έξι γένη και 23 είδη. Τα πιο πολλά είδη ανήκουν στο γένος Tauraco, ενώ το γένος Corythaeola είναι μονοτυπικό με μοναδικό είδος το Corythaeola cristata.
Οι 3 υποοικογένειες είναι οι εξής, Corythaeoline, Criniferinae και Musophaginae.
T. livingstonii

T. leucotis

Tauraco persa

T. macrorhynchus

T. ruspolii

T. porphyreolophus

T. schuettii

C. leucogaster

C. cristata

C. concolor

T. schalowi

C. personatus

Crin. piscator

Crin. zonurus

Musophaga violacea

T. corythaix

Musophag rossae

T. erythrolophus

T. fischeri

T. hartlaubi

T. leucolophus



Ετικέτες: Κοκκυγόμορφα, Οικογένεια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μουσοφαγίδες

Back To Top