Ευδύναμις - Ορνιθοπανίδα Ευδύναμις

Ευδύναμις

Ευδύναμις, Koel (Eudynamys)
γένος πουλιών που ανήκουν στους Κοκκυγίδες (Cuculidae). Συναντούνται στην Ασία, στην Αυστραλία και στον Ειρηνικό. Πρόκειται για μεγάλα πουλιά με έντονο φυλετικό διμορφισμό. Τρέφονται με φρούτα και έντομα και έχουν δυνατές διακριτικές κραυγές. Πρόκειται για πουλιά με παρασιτική συμπεριφορά αναπαραγωγής, αποθέτοντας τα αυγά τους στις φωλιές άλλων ειδών.

Το φτέρωμα και το μέγεθος του αρσενικού είναι σαν του κορακιού μαύρο. Το φτέρωμα του θηλυκού κατά κύριο λόγο είναι καφετί με λευκές ή μπεζ ρίγες και στίγματα.

Ευδύναμις- αρσενικό
Ευδύναμις- θηλυκό

Θύματα της παρασιτικής συμπεριφοράς αναπαραγωγής, είναι συνήθως τα κοράκια, αετοµαχίδες και τα ψαρόνια. Το είδος Eudynamys orientalis που ζει στην Αυστραλία προτιμάει τις φωλιές των μελιφαγίδων.
Τα κοράκια αντιδρούν γενικά επιθετικά και δείχνουν μια εμφανή συμπεριφορά μίσους σε αυτά το είδη.
Κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας, το αρσενικό συχνά προσελκύει την προσοχή κυρίως των κοράκων ή άλλων πουλιών για να επιτρέψει στο θηλυκό να εναποθέσει τα αυγά στη φωλιά του ξενιστή.

Ένα μόνο αυγό τοποθετείται στη φωλιά του ξενιστή και μόλις εκκολαφθεί ο νεοσσός πετάει τα άλλα αυγά ή τους νεοσσούς έξω από τη φωλιά. Όταν ο νεοσσός εγκαταλείψει τη φωλιά, στέκεται στα εξωτερικά κλαδιά ενός δέντρου, φωνάζοντας ασταμάτητα, ενώ οι μικρότεροι σε μέγεθος γονείς αναζητούν απεγνωσμένα επαρκή τροφή για να ικανοποιήσουν το πεινασμένο νεαρό πουλί.

Η αγγλική ονομασία Koel προέρχεται από την φωνητική κλήση του πουλιού, ένα δυνατό, επίμονο "ko-EL!", ειδικά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, καλούν τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στο γένος Eudynamys ανήκουν 3 είδη, το Eudynamys scolopaceus, Eudynamys melanorhynchus και το Eudynamys orientalis.

Παρασιτική συμπεριφορά αναπαραγωγής
Λέγεται πως ο κ. ζει παρασιτικά σε βάρος άλλων πουλιών, γιατί δεν φτιάχνει δική του φωλιά, αλλά το θηλυκό αφήνει το μοναδικό αβγό του στη φωλιά άλλων στρουθιομόρφων εντομοφάγων ή σαρκοφάγων πουλιών.
Εάν η φωλιά είναι αρκετά μεγάλη, τοποθετεί απευθείας εκεί το αβγό του και αφαιρεί κατόπιν με το ράμφος του ένα από τα αβγά του ξενιστή, για να μείνει αμετάβλητος ο συνολικός αριθμός των αβγών· εάν, αντίθετα, η φωλιά είναι μικρή, ο κ. αφήνει πρώτα το δικό του αβγό στη γη, παίρνει έπειτα με το ράμφος του ένα από τη φωλιά του ξενιστή και στη θέση του τοποθετεί το δικό του.
Το αβγό του μοιάζει πολλές φορές με το αβγό του ξενιστή, αλλά είναι πιο μεγάλο και εκκολάπτεται πριν ή και συγχρόνως με τα άλλα.
Το νεογέννητο είναι τυφλό και χωρίς πούπουλα, αλλά αναπτύσσεται πιο γρήγορα από τους νεοσσούς του ξενιστή.
Μερικά είδη που ζουν στην Αμερική συναθροίζονται και φτιάχνουν από κοινού μια φωλιά, όπου τοποθετούν τα αβγά τους και τα κλωσούν χωρίς διάκριση όλα τα θηλυκά.
Ετικέτες: Κοκκυγόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ευδύναμις

Back To Top