Φοινικοφαής - Ορνιθοπανίδα Φοινικοφαής

Φοινικοφαής

Φοινικοφαής, Malkohas (Phaenicophaeus)
Γένος σχετικά μεγάλων πουλιών της υποοικογένειας Phaenicophaeinae των κοκκυγίδων (Cuculidae) που ζουν στις τροπικές περιοχές της Ασίας.
Έχουν μακριά ουρά, δυνατό ράμφος με σκληρή βάση και γυμνό δέρμα γύρω από τα μάτια, συχνά με φωτεινά χρώματα. Το φτέρωμα είναι συνήθως γκριζοκάστανο, πράσινο ή γκρι, συχνά με εντυπωσιακά σχέδια ανάλογα με το είδος. Τα περισσότερα είδη έχουν μαλακό φτέρωμα εκτός από το κεφάλι και το στήθος. Οι φτερούγες κοντές και στρογγυλεμένες.
Ενδιαίτημα
Συναντούνται στη Νοτιοανατολική Ασία, είναι ενδημικά είδη πουλιών, ζουν στη ίδια περιοχή όλο το χρόνο. Προτιμούν πυκνά δάση με μεγάλα δέντρα, σε πιο άνυδρες περιοχές ζουν αποκλειστικά σε παραποτάμια δάση, σε διαφορετικά υψόμετρα, από τη στάθμη της θάλασσας έως τα 1700 μέτρα. Κινούνται κυρίως στις πυκνές φυλλωσιές των δέντρων όπως οι σκίουροι, κατεβαίνουν και στο έδαφος, όταν η βλάστηση είναι πυκνή.
Διατροφή
Τρέφονται κυρίως με φυτικές τροφές, τα άγρια φρούτα είναι η κυριότερη πηγή διατροφής, με έντομα, ειδικά κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, επίσης οι κάμπιες των πεύκων, πιτυοκάμπης (Thaumetopoea pityocampa) αποτελεί μια αγαπημένη λιχουδιά. Αναζητούν την τροφή σε μικτές ομάδες που αποτελούνται συνήθως από 4 πουλιά, μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πουλιών μόνο περιστασιακά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις συχνά δεν υπερβαίνουν τα 9 πουλιά.
Αναπαραγωγή
Σε αντίθεση με πολλά είδη κοκκυγόμορφων, δεν έχουν παρασιτική συμπεριφορά αναπαραγωγής, αλλά επωάζουν και μεγαλώνουν τα ίδια τους απογόνους τους.
Η φωλιά είναι κυπελλοειδής πλεγμένη με χόρτα, ρίζες και κλαδάκια με άτακτο τρόπο, η παραμελημένη εμφάνισή της συμβάλλει στην καλή της κάλυψη στις πυκνές φυλλωσιές. Είναι κρυμμένη σε ένα μεγάλο δέντρο μεταξύ 9 και 12 μέτρων πάνω από το έδαφος. Το εσωτερικό επενδύεται με φρέσκα φυλλαράκια. Στο φτιάξιμο της φωλιάς που διαρκεί μια εβδομάδα, συμμετέχουν και οι δύο γονείς.
Το θηλυκό γεννάει από 2 έως 3 στρόγγυλα αυγά, γκριζωπά και χωρίς σημάδια στο κέλυφος. Η περίοδος ωοτοκίας διαρκεί από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο. Πιθανότατα θα ξαναρχίσει στις αρχές του φθινοπώρου, από τα τέλη Αυγούστου έως τον Σεπτέμβριο.
Διάφορα
◾Phaenicophaeus: ελληνικά, φοινικοφαής, phoinikophaēs,
φοινικοφαής -ές, αυτός που φαίνεται πορφυρός, που δίνει την εντύπωση τού πορφυρού.
ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ φοῖνιξ, -οίνικος, phoinikos «πορφυρό χρώμα» + -φαής, phaō ( φάος / φῶς), φάω = φέγγω, λάμπω, φωτίζω ("φάε δὲ χρυσόθρονος Ἠώς", "αγγέλλων φάος ήoύς ήριγενείης" Ομήρου Οδύσσεια.) συγκριτικά, λευκο-φαής, χρυσο-φαής.
Υποοικογένεια Phaenicophaeinae
◾Η υποοικογένεια Phaenicophaeinae περιλαμβάνει δύο φυλές (η φυλή είναι μια ταξινομική βαθμίδα πάνω από το γένος, αλλά κάτω από την οικογένεια και την υποοικογένεια), Phaenicophaeini και Couini. Φτιάχνουν φωλιές και επωάζουν μόνα τους, χωρίς παρισιτισμό σε φωλιές ξενιστών.
Ζουν στην τροπική ζώνη του Παλαιού Κόσμου κυρίως στη Νότια Ασία για τη φυλή Phaenicophaeini και στη Μαδαγασκάρη για τη φυλή Couini. Χωρίζονται σε τρία γένη, Ceuthmochares, Phaeinicophaeus και Carpococcyx, επιπλέον το γένος κούα (Coua) στη φυλή Couini.
Το γένος Ceuthmochares είναι μονοτυπικό και ζει στην Αφρική.
Τα 3 είδη του γένους Carpococcyx ζουν στη Σουμάτρα, Μπόρνεο, Ταϊλάνδη, Λάος, Καμπότζη και Βιετνάμ, είναι κυρίως εδαφόβια πουλιά, αλλά φωλιάζουν σε δέντρα.
Τα είδη της φυλής κούα Couini, είναι ενδημικά στη Μαδαγασκάρη.
Στο γένος Φοινικοφαής, (Phaenicophaeus) ανήκουν 12 έως 13 είδη.

Φοινικοφαής, (Phaenicophaeus)
Phaenicophaeus tristis

Phaen. viridirostris

Phaen. sumatranus

Phaen. superciliosus

Phaen. pyrrhocephalus

Phaen. curvirostris

Phaenicophaeus diardi

Phaen. calyorhynchus

Phaen. cumingi


και τα παρακάτω είδη ανήκουν στα Malkohas
Zanclostomus javanicus

Rhinortha chlorophaea

Taccocua leschenaultii

Ετικέτες: Κοκκυγόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Φοινικοφαής

Back To Top