Κροτοφάγος - Ορνιθοπανίδα Κροτοφάγος

Κροτοφάγος

Κροτοφάγος (Crotophaga) Κροτοφάγος Crotophaga Γένος πουλιών που κατατάσεται στην υποοικογένεια Κροτοφαγίδες Crotophaginae που ανήκει στην οικογένεια Κοκκυγίδες (Cuculidae). Το γένος έχει τρία είδη: το Crotophaga Major, Crotophaga sulcirostris και Crotophaga ani, κύρια χαρακτηριστικά το μεγάλο ράμφος με την καμπούρα στο πάνω μέρος, η μακριά ουρά και το ολόμαυρο χρώμα τους. Το μήκος ράμφους φτάνει στο είδος Crotophaga Major μέχρι τα 46 εκατοστά, στο είδος Crotophaga ani τα 35 εκατοστά και στο είδος Crotophaga sulcirostris τα 32 εκατοστά. Οι διαφορές δεν είναι πολύ μεγάλες και συνήθως ξεχωρίζουν τα είδη απο το διαφορετικό σχήμα ράμφους. Και στα τρία είδη η ουρά καταλαμβάνει λίγο περισσότερο από το μισό του συνολικού μήκους σώματος.
Το γένος Κροτοφάγος (Crotophaga) περιλαμβάνει τρία είδη:
Crotophaga ani

Crotophaga Major

Crotophaga sulcirostris
Το μαύρο φτέρωμα έχει μεταλλικές πράσινες και βιολετιές αποχρώσεις. Το ράμφος και τα πόδια είναι γκριζόμαυρα, η ίριδα του ματιού είναι σκούρα καφέ έως μαύρη. Η διάταξη των δαχτύλων του ποδιού είναι ζυγοδάχτυλη. Τα δύο φύλα δεν διαφέρουν στο χρωματισμό. Το ράμφος των θηλυκών ωστόσο, είναι συνήθως λιγότερο ισχυρό, ιδιαίτερα εμφανή διαφορά έχει η καμπούρα του ράμφους. Τα θηλυκά είναι περίπου 10 τοις εκατό ελαφρύτερα από τα αρσενικά.
Τα νεαρά πουλιά είναι ίδια με τα ενήλικα, η μόνη διαφορά η έλλειψη μεταλλικής ανταύγειας στο φτέρωμά τους.
Σε αντίθεση με άλλες υποοικογένειες των Κοκκυγίδων τα οποία έχουν 10 φτερά στην ουρά, η υποοικογένεια Κροτοφαγίδες έχει μόνο 8 φτερά. Ζουν κυρίως σε μικρές ομάδες των 10 περίπου πουλιών και στην αναπαραγωγική περίοδο αυξάνονται μέχρι και τα 20 πουλιά.
Ενδιαίτημα
Ζούν σε μεγάλα τμήματα της Νότιας Αμερικής, της Κεντρικής Αμερικής, το Μεξικό, και σε λίγες περιοχές στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλά νησιά της Καραϊβικής. Στα νησιά Γκαλαπάγκος, το είδος εισήχθη στη δεκαετία του '60 του περασμένου αιώνα.
Αναπαραγωγή
Χτίζουν μια κοινή φωλιά, όπου τα ζευγαρωμένα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους. Παρ' όλα αυτά, ο ανταγωνισμός αναπαραγωγής μεταξύ των μεμονωμένων ζευγαριών είναι μεγάλος (ενδοοικογενειακή παρασιτική συμπεριφορά αναπαραγωγής). Συνήθως, παλιότερα αυγά αφαιρούνται από άλλα θηλυκά, ή όπως στο είδος Crotophaga ani που καλύπτει με φύλλα τα παλιότερα αυγά, έτσι ώστε να μην μπορούν να εκκολαφθούν.
Διατροφή
Τρέφονται κυρίως με έντομα, διάφορα φρούτα, σπόρους και περιστασιακά με μικρά σπονδυλωτά.


Γένος Guira:
Guira guira Στην υποοικογένεια Κροτοφαγίδες Crotophaginae ανήκει και το μονοτυπικό γένος Guira, με μοναδικό είδος το Guira guira που συναντάται στην ανατολική Νότια Αμερική. Φάνει σε μήκος μέχρι τα 40 εκατοστά και το βάρος του είναι περίπου 140 γραμμάρια. Οι φτερούγες είναι κοντές με στρογγυλεμένες άκρες.
Ζεί στη Βολιβία, Παραγουάη, Βραζιλία και Αργεντινή. Προτιμά ανοιχτές εκτάσεις με διάσπαρτα δέντρα.
Η διατροφή του αποτελείται από έντομα, βατράχια, αυγά και νεοσσούς άλλων πουλιών.
Είναι ομαδικά πουλιά και ζούν σε μικρές αποικίες. Είναι δενδρόβια κυρίως, αλλά συχνά αναζητούν την τροφή τους και στο έδαφος αναμεμειγμένα μέ άλλα συγγενικά είδη όπως με το είδος Crotophaga ani, με το οποίο έχει παρόμοια συμπεριφορά.


Οι φωλιές χτίζονται στα δέντρα μεμονωμένα, αλλά πολλές φορές και κοινές όπου πολλά θηλυκά εναποθέτουν τα αυγά τους, έως και 20, πετώντας όμως τα αυγά άλλων θηλυκών στο έδαφος. Μερικές φορές εναποθέτουν τα αυγά τους σε φωλιές άλλων ειδών. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 10 έως 15 ημέρες. Δεν υπάρχουν ακριβείς εκτιμήσεις του πληθυσμού, αλλά θεωρείται από την IUCN εκτός κινδύνου, λόγω της μεγάλης έκτασης κατανομής που καταλαμβάνει.
ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ Crotophaga croto= κρότων + phaga= φάγος
κοκκυγίδες (cuculidae) Οικογένεια πτηνών της τάξης των κοκκυγόμορφων. Περιλαμβάνει περίπου 127 είδη, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους, τόσο στη μορφή όσο και στις συνήθειες. Τα πουλιά αυτά, μεταξύ των οποίων και οι γνωστοί κούκοι, είναι πολύ διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο. Το σώμα τους, μικρού μέχρι μεσαίου μεγέθους, καταλήγει σε μακριά ουρά. Διαθέτουν συνήθως ογκώδες και κυρτό ράμφος, ενώ το χρώμα τους ποικίλλει, ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκουν. Σε κάθε πόδι φέρουν δύο πρόσθια και δύο οπίσθια δάχτυλα. Είναι ζωηρά πουλιά και συναντώνται κυρίως στα δάση. Τα είδη που ζουν στα δέντρα έχουν κοντά πόδια, ενώ εκείνα που ζουν στο έδαφος, μακριά· τα τελευταία κατασκευάζουν φωλιές στο έδαφος και ανατρέφουν τα νεογνά τους, σε αντίθεση με τα δενδρόβια είδη, όπως οι κούκοι, που εγκαταλείπουν τα αβγά τους στις φωλιές άλλων πουλιών.
Ετικέτες: Εξωτικά, Κοκκυγόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κροτοφάγος

Back To Top