Δρομοκόκκυξ - Ορνιθοπανίδα Δρομοκόκκυξ

Δρομοκόκκυξ

Δρομοκόκκυξ (Dromococcyx)
Γένος της υποοικογένειας των νεομορφινών (Neomorphinae) της οικογένειας των κοκκυγίδων (Cuculidae). Τα είδη του γένους Dromococcyx ζουν σε νεοτροπικά δάση (νότια και κεντρική Αμερική), από το νότιο Μεξικό έως τη βόρεια Αργεντινή. Έχουν μήκος σώματος που κυμαίνεται από 27 έως 41 εκατοστά και βάρος σώματος 40,5 έως 100 γραμμάρια. Το φτέρωμά τους είναι καφετί και φέρουν λοφίο στο κεφάλι. Έχουν εντυπωσιακά φαρδιά και μακριά φτερά στην ουρά και καλυπτήρια, που εκτείνονται μέχρι τις άκρες της ουράς.
Όπως προδίδει το ελληνικό όνομα του γένους δρομοκόκκυξ (Dromococcyx), το οποίο αποτελείται από τις ελληνικές λέξεις δρόμος+κόκκυξ, συνήθως κινούνται στο έδαφος.
Το γένος περιλαμβάνει δύο είδη, το είδος Pavonine cuckoo (Dromococcyx pavoninus) και το είδος Pheasant cuckoo (Dromococcyx phasianellus) και τα δύο έχουν παρασιτική συμπεριφορά αναπαραγωγής.
Νεομορφίνες (Neomorphinae)
είναι μια υποοικογένεια που ανήκει στην οικογένεια των κοκκυγίδων (Cuculidae). Όλα τα είδη ζουν στην Αμερική. Κύρια χαρακτηριστικά των νεομορφινών είναι τα κοντά φτερά, τα μακριά πόδια και η μακριά ουρά. Όλα τα είδη αυτής της υποοικογένειας συνήθως κινούνται στο έδαφος, αποφεύγοντας τις μεγάλες πτήσεις. Ο γεωκόκκυγας αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες που φτάνουν έως και τα 30 χιλιόμετρα ανά ώρα. Τα περισσότερα είδη δεν έχουν παρασιτική συμπεριφορά αναπαραγωγής, αλλά μεγαλώνουν μόνα τους τους απογόνους. Εξαίρεση τα γένη Dromococcyx και Tapera, που γεννούν τα αυγά τους σε ξένες φωλιές.
Η υποοικογένεια αποτελείται από τα γένη,
Dromococcyx, Geococcyx, Morococcyx, Neomorphus και Tapera.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Κοκκυγόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Δρομοκόκκυξ

Back To Top