Αρπακτικά - Ορνιθοπανίδα Αρπακτικά

Αρπακτικά

Αρπακτικά (Raptors, Rapaces, Raptatores)
Τάξη της παλαιότερης συστηματικής κατάταξης των πτηνών, που περιλάμβανε όλα τα ημερόβια και νυκτόβια αρπακτικά πουλιά.
Η τάξη αυτή, που δεν χρησιμοποιείται πια από τη συστηματική, ανήκε στην υφομοταξία των τροπιδωτών και χωριζόταν στις δύο υποτάξεις των ημερόβιων αρπακτικών και των νυχτόβιων αρπακτικών.
Τα πρώτα περιλάμβαναν τα ιερακόμορφα και τα δεύτερα τα γλαυκόμορφα, ομάδες πτηνών οι οποίες στη νεότερη συστηματική κατάταξη αποτελούν ιδιαίτερες τάξεις.
Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αρπακτικών είναι το ισχυρό και γαμψό ράμφος, το οποίο περιβάλλεται στη βάση του από δερματική πτυχή, που ονομάζεται κήρωμα, τα γαμψά νύχια και η ισχυρή οστέινη και διαμήκης τρόπιδα του στέρνου, γνώρισμα και των άλλων τροπιδωτών, πάνω στην οποία αναπτύσσονται οι στηθικοί ή πτητικοί μυς.
ημερόβια αρπακτικά (Hemeroharpages, Euharpages)
Τα ημερόβια αρπακτικά είναι σχεδόν όλα ικανότατα στην πτήση· έχουν κεφάλι γερτό προς τα πίσω και τα μάτια τους βρίσκονται στα πλάγια του κεφαλιού· οι πτέρυγες και το σώμα τους καλύπτονται από φτερά σε μεγάλο μέρος άκαμπτα· το φτέρωμά τους εκτείνεται κατά κανόνα και στους ταρσούς, αλλά αφήνει πάντοτε γυμνά τα δάχτυλα.
Στα ημερόβια αρπακτικά συμπεριλαμβάνονταν οι αετοί, οι γύπες, τα γεράκια, οι ικτίνοι, οι κίρκοι, οι λεπτότεροι και μικρότεροι από τους αετούς, o κόνδορας κ.ά.
νυκτόβια αρπακτικά (Nyctharpages)
Τα νυκτόβια αρπακτικά διακρίνονται από τα προηγούμενα κυρίως από το μεγάλο κεφάλι, με μάτια τοποθετημένα μετωπικά, τα οποία περιβάλλονται από μια δέσμη ακτινωτών πτυχών, από το κοντόχοντρο σώμα, τα μαλακά φτερά των πτερύγων τα οποία επιτρέπουν ήσυχο πέταγμα και το φτέρωμα που εκτείνεται έως τα δάχτυλα.
Από τα νυχτόβια αρπακτικά είναι γνωστά οι μπούφοι, ο γκιόνης, o στριγξ κ.ά. Τα αρπακτικά αυτά θεωρούνται χρήσιμα για τον άνθρωπο, επειδή καταστρέφουν πολλά τρωκτικά, βλαβερά στη γεωργία.
Αετίδαι (Accipitridae)     
Στην Ελλάδα συναντώνται 3 οικογένειες με 38 είδη που ανήκουν σε 16 γένη

Θαλασσαετοί (Sea eagle)

Γύπες (Gyps)                   

Κιρκίνες (Circinae)         

Αετίνες (Buteo)               

Ιερακίδες (Falconidae)   

Αστούριοι (astur)            


νυκτόβια αρπακτικά
Γλαυκόμορφα (Strigiformes)     
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 8 είδη Γλαυκόμορφων πτηνών
Ετικέτες: Γλαυκόμορφα, Ιερακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αρπακτικά

Back To Top