Θαλασσαετοί - Ορνιθοπανίδα Θαλασσαετοί

Θαλασσαετοί

Θαλασσαετοί (Sea eagle)
Ονομάζονται όλοι οι αετοί που τρέφονται κυρίως με ψάρια και ειδικά το γένος Αλιαετός (Haliaeetus).
Ζουν κατά μήκος ποταμών, μεγάλων λιμνών και παραθαλάσσιων ακτών σε όλο τον κόσμο εκτός από τη Νότια Αμερική. Ορισμένοι φτάνουν το 1 μέτρο σε μήκος και άνοιγμα φτερών σχεδόν διπλάσιο. Όλα έχουν μεγάλα γαμψά ράμφη και γυμνά κάτω πόδια. Η κάτω επιφάνεια των ποδιών είναι τραχιά για να πιάνουν με ευκολία την ολισθηρή λεία τους. Αυτά τα πουλιά τρέφονται κυρίως με ψάρια,
θηλαστικά, υδρόβια πτηνά αλλά μερικές φορές και με θνησιμαία. Αρπάζουν τα ψάρια από την επιφάνεια του νερού και συχνά με πειρατικές επιδρομές αρπάζουν την λεία από τον κύριο ανταγωνιστή τους, τον Ψαραετό (Pandion haliaetus) αλλά και από άλλα υδρόβια πουλιά.

Το μεγαλύτερο είδος είναι ο αλιάετος ο πελαγικός (Haliaeetus pelagicus), που συναντάται στην Κορέα, στην Ιαπωνία και στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας (ιδιαίτερα στη χερσόνησο της Καμτσάτκα). Έχει άνοιγμα φτερών που υπερβαίνει τα 2 μέτρα και ζυγίζει μέχρι 9 κιλά.
Ο μοναδικός θαλασσαετός της Βόρειας Αμερικής είναι ο φαλακρός αετός (Haliaeetus leucocephalus), ο οποίος συναντάται στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες (κυρίως στις όχθες του Μισισιπή, όπου κυνηγά στεγανόποδα πουλιά, όπως οι αγριόπαπιες και οι κύκνοι) και στο βόρειο Μεξικό· είναι αυτός που εικονίζεται στον θυρεό των ΗΠΑ.
Ο λευκός αετός (Haliaeetus leucogaster), που παρατηρείται συχνά στις ακτές της Αυστραλίας, συναντάται από τη Νέα Γουινέα και την Ινδονησία μέσω της Νοτιοανατολικής Ασίας, έως την Ινδία και την Κίνα.
Ένα γνωστό είδος που ζει στην Αφρική, είναι ο Αφρικανικός θαλασσαετός, που ζει κατά μήκος των λιμνών, των ποταμών και των ακτών, νότια της Σαχάρας μέχρι το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Ο Θαλασσαετός (Haliaaetus albicilla) συναντάται στην Ευρασία και ένα τμήμα της Γροιλανδίας , είτε ως μόνιμος κάτοικος, είτε ως καλοκαιρινός ή χειμερινός επισκέπτης. Η ολική επικράτειά του περιλαμβάνει και τις τρεις προαναφερθείσες κατηγορίες σε μια ευρεία ζώνη που εκτείνεται από την Ισλανδία μέχρι την Ιαπωνία. Ειδικά στην Ευρώπη, η περιοχή εξάπλωσης εκτείνεται από τα απώτατα όρια της βόρειας Νορβηγίας, μέχρι τη βόρεια Ελλάδα προς νότον. Στην κεντρική Ασία, η ζώνη περιλαμβάνεται μεταξύ του βορείου ορίου της τάιγκα, και του Ισραήλ, της Τουρκίας, του Ιράκ, του Ιράν και του Καζακστάν στα νότια.
Οι περιοχές διαχείμασης βρίσκονται στην Αραβική Θάλασσα, στο βορειοδυτικό Ινδικό και φθάνουν διακεκομμένα μέχρι τις ακτές της ανατολικής Κίνας, της Κορέας και της Ιαπωνίας.

Στα ασιατικά είδη κατατάσσεται και το συγγενικό γένος Ιχθυοφάγος (Ichthyophaga) με 2 είδη, το (Ichthyophaga ichthyaetus) και το μικρότερο (Ichthyophaga Naga), ή κατά άλλο σύστημα κατάταξης (Haliaeetus ichthyaetus) και (Haliaeetus Naga).
Ετικέτες: Αετίδες, Ιερακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Θαλασσαετοί

Back To Top