Αφρικανικός θαλασσαετός - Ορνιθοπανίδα Αφρικανικός θαλασσαετός

Αφρικανικός θαλασσαετός

Αφρικανικός θαλασσαετός (Haliaeetus vocifer)
Είναι ένα μεσαίου μεγέθους είδος θαλασσαετού της οικογένειας των ακιπιτρίδων (Accipitridae) που συναντάται σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, κοντά σε ύδατα που μπορούν να του παρέχουν άφθονη τροφή.
Το μήκος σώματος κυμαίνεται από 63 έως 75 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερούγων από 175 έως 210 εκατοστά. Τα θηλυκά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Τα αρσενικά ζυγίζουν 2,0-2,5 κιλά, τα θηλυκά 3,2-3,6 κιλά. Η αναγνώρισή του είναι αδιαμφισβήτητη, το κεφάλι, ο λαιμός, το άνω μέρος του στήθους, της πλάτης και η ουρά
είναι λευκά, το υπόλοιπο σώμα είναι κοκκινωπό καστανό και γκρι. Τα φτερά είναι μαύρα, το ράμφος είναι κίτρινο με μαύρο άκρο, πόδια και κήρωμα ανοιχτό κίτρινο.
Ενδιαίτημα
Συναντάται στην υποσαχάρια Αφρική μέχρι και τα 1.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε ποτάμια, λίμνες και ακτές. Σχεδόν σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, όπως στη Ναμίμπια, Νότια Αφρική, το Δέλτα του Οκαβάνγκο στην Μποτσουάνα, λίμνη Μαλάουι, στην Τανζανία και τη Μοζαμβίκη. Πάντα κοντά σε λίμνες, φράγματα, ποτάμια, στις ακτές, σε εκβολές ποταμών και σε λιμνοθάλασσες.
Συνήθως κάθονται στις κορυφές ψηλών δέντρων, από όπου μπορούν να εποπτεύουν πολύ καλά την επικράτειά τους.
Διατροφή
Τρέφεται κυρίως με ψάρια, τα οποία πιάνει με τα μεγάλα, ισχυρά και γαμψά του νύχια. Εντοπίζει τα ψάρια από ψηλά, συνήθως πάνω από ένα ψηλό δέντρο και βουτάει με θεαματική ταχύτητα στο νερό για να τα πιάσει.
Οι αφρικανοί αετοί τρώνε κυρίως ψάρια, λιγότερο συχνά κυνηγούν φοινικόπτερα του είδους φ. ο ελάσσων (Phoeniconaias minor), θρησκειορνιθίδες, πελαργούς και άλλα υδρόβια πτηνά. Περιστασιακά, όταν υπάρχει έλλειψη τροφής τρέφονται με μικρές χελώνες, μικρά κροκοδείλια, βατράχια, θαλάσσια φίδια και με πτώματα.
Επίσης είναι γνωστή η ικανότητά τους να επιτίθενται σε άλλα πουλιά αρπάζοντας τα θηράματά τους, κλεπτοπαρασιτισμός (Kleptoparasitismus)
κλεπτοβίωση, βιολογικός τρόπος ημιπαρασιτικής διαβίωσης διαφόρων πτηνών και εντόμων τα οποία χρησιμοποιούν ή καταλαμβάνουν τις φωλιές που έχουν χτιστεί από ένα ζώο άλλου είδους.
Αναπαραγωγή
Φωλιάζει σε ψηλά δέντρα, σε θάμνους ή σε γκρεμούς κοντά στο νερό. Το θηλυκό γεννάει 1 έως 3 λευκά αυγά με λίγα κοκκινωπά στίγματα. Η επώαση γίνεται κυρίως από το θηλυκό και διαρκεί έξι εβδομάδες. Μετά από εννέα έως δέκα εβδομάδες οι νεοσσοί είναι πλήρως ανεπτυγμένοι και μετά από άλλες οκτώ εβδομάδες είναι σε θέση να αναζητούν μόνα τους την τροφή. Σεξουαλικά ωριμάζουν στην ηλικία των τεσσάρων χρόνων.
Κατάσταση πληθυσμού
Ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται από 100.000 έως 200.000 ζευγάρια, επομένως σύμφωνα με την IUCN δεν διατρέχει κίνδυνο.
Διάφορα
Είναι το εθνικό έμβλημα του Νότιου Σουδάν που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2011 έπειτα από την ανεξαρτησία της χώρας από την Δημοκρατία του Σουδάν και στο εθνόσημο της Ναμίμπιας.
Ετικέτες: Αετίδες, Ιερακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αφρικανικός θαλασσαετός

Back To Top