Αρπυια - Ορνιθοπανίδα Αρπυια

Αρπυια

Άρπυια, θρασάετος (Harpia)
Γένος ημερόβιων, αρπακτικών, ιερακόμορφων πτηνών της οικογένειας των ακιπιτριδών (Accipitridae).
Περιλαμβάνει το μοναδικό είδος άρπυια η γνήσια (Harpia harpyja), γνωστό και ως θρασάετος (τολμηρός αετός), το οποίο ζει στα υγρά τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος αετούς· το μήκος του σώματός του φτάνει το 1 μέτρο και οι φτερούγες του έχουν άνοιγμα 2 μέτρων.
Συνδυάζει τρία χρώματα: μαύρο, γκρίζο και λευκό. Το φτέρωμά του είναι μαύρο στη ράχη και λευκό στην κάτω επιφάνεια, με μία μαύρη ταινία στον λαιμό. Διαθέτει μεγάλα γαμψά νύχια και φέρει στο κεφάλι του λοφίο, το οποίο ανορθώνει σε περίπτωση κινδύνου.
Διατροφή
Κυνηγά μεγάλα πουλιά και δενδρόβια θηλαστικά, όπως πίθηκους και βραδύποδες, ενώ δεν διστάζει να επιτεθεί ακόμη και εναντίον μεγαλόσωμων ζώων του δάσους. Έχουν πανίσχυρα νύχια τα οποία φτάνουν σε μήκος τα 13 περίπου εκατοστά, διπλάσιο από το μήκος των νυχιών του λευκοκέφαλου θαλάσσιου αετού, τα νύχια του αετού άρπυια είναι τόσο δυνατά ώστε μπορούν να συντρίψουν «τα κόκαλα του βραδύποδα, του πιθήκου και άλλων θηραμάτων που αυτός αρπάζει από το θόλο του βροχερού δάσους, σκοτώνοντας συνήθως τα θύματά του ακαριαία».
Παρά το μεγάλο του μέγεθος και το τρομερό του οπλοστάσιο, όμως, ο αετός άρπυια κινείται τόσο αθόρυβα ώστε μπορεί ακόμη και να μη γίνει αντιληπτός καθώς περνάει πάνω από το κεφάλι του στόχου του.
Αναπαραγωγή
Ωριμάζουν σεξουαλικά μόνο όταν γίνουν τεσσάρων ή πέντε χρονών. Ακόμη και τότε, αναπαράγονται σε διετή κύκλο, και τα θηλυκά γεννούν μόνο ένα ή δύο αβγά κάθε φορά. Ο αργός ρυθμός αναπαραγωγής δυσκολεύει την επιβίωση του αετού.
Διάφορα
✔Οι πρώτοι εξερευνητές της Νότιας Αμερικής πρέπει να έμειναν άφωνοι στη θέα αυτού του τεράστιου πουλιού. Εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ ώστε του έδωσαν το όνομα ενός τρομακτικού τέρατος της ελληνικής μυθολογίας το οποίο ήταν μισό πουλί και μισό γυναίκα, της άρπυιας.
✔Το άνοιγμα των φτερών της άρπυιας είναι μικρότερο από των άλλων αρπακτικών πτηνών όπως για παράδειγμα, του κόνδορα. Αλλά, ο τομέας δράσης της δεν αφήνει χώρο για μεγάλα πετάγματα· αντίθετα, στο πυκνό δάσος χρειάζονται γρήγοροι ελιγμοί και μεγάλη ταχύτητα. Και η άρπυια έχει σχεδιαστεί για μεγάλη ταχύτητα. Χρησιμοποιεί δυνατά, βαθιά χτυπήματα των φτερών και σύντομες πτήσεις από κορυφή δέντρου σε κορυφή δέντρου καθώς περνάει ξυστά πάνω από το δάσος, ακούγοντας και ψάχνοντας για ίχνη θηράματος.
✔Η θηλυκή άρπυια όταν αναπτυχθεί πλήρως είναι ένα τρίτο μεγαλύτερη από το αρσενικό.
✔Λόγω της λαθροθηρίας και της καταστροφής του δασικού του βιότοπου, το πουλί αυτό έχει ενταχθεί στον κατάλογο με τα απειλούμενα είδη, και τώρα σπάνια μπορεί να το δει κανείς στη φύση. Σε μια προσπάθεια διάσωσης του αετού άρπυια, ο Παναμάς τον ανακήρυξε εθνικό πτηνό και οι λαθροκυνηγοί που καταδικάζονται εκεί αντιμετωπίζουν βαριές ποινές. Ενέργειες για την προστασία του αετού άρπυια γίνονται και στον Ισημερινό.

Ιερακόμορφα | Αετίδαι, (Accipitridae) | Αετίδαι, (Aquila)

Ετικέτες: Αετίδες, Ιερακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αρπυια

Back To Top