Ούρια - Ορνιθοπανίδα Ούρια

Ούρια

Ούρια (Uria) Ούρια
Γένος Χαραδριόμορφων πτηνών της οικογένειας των Αλκιδών.
Περιλαμβάνει δύο είδη θαλασσοπουλιών, τα Uria aalge (κοινώς, Λεπτοραμφόκεπφος) και Uria lomvia (κοινώς, Ισλανδόκεπφος), τα οποία συναντώνται στις βόρειες ψυχρές ζώνες του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού, καθώς και των γειτονικών τους θαλασσών, και μόνο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής πλησιάζουν στις ακτές· κατά τα τέλη του φθινοπώρου οι βορειότεροι πληθυσμοί μεταναστεύουν κολυμπώντας προς τον νότο, φτάνοντας μέχρι τη θάλασσα της Καλιφόρνια και τη δυτική Μεσόγειο (το Uria aalge). Το μήκος κυμαίνεται και στα δύο είδη από 38 έως 46 εκατοστά και το βάρος περίπου 1 κιλό, έχουν μαύρο, μακρύ και λεπτό ράμφος, μικρή στρογγυλωπή ουρά, είναι μαύρο στο κεφάλι, στη ράχη και στις φτερούγες και λευκό στην κοιλιά και στο στήθος, ο λαιμός κατά την αναπαραγωγική περίοδο το καλοκαίρι είναι μαύρος ενώ το χειμώνα άσπρος.

Οικογένεια Αλκίδες (Alcidae) | Γένος: Ούρια (Uria) 2 είδη.
Λεπτοραμφόκεπφος (Uria aalge) Εμφάνιση, χάρτης



Ισλανδόκεπφος (Uria lomvia) Εμφάνιση, χάρτης



Περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη θάλασσα, εκτός από την αναπαραγωγική περίοδο κατά την οποία σχηματίζουν αποικίες σε απόκρημνες παραθαλάσσιες βραχώδεις ακτές ή σε βραχώδη νησιά. Εκτός από την περίφημη πτητική τους ικανότητα, είναι ικανότατα πουλιά στην κολύμβηση και στην κατάδυση, κατά την οποία συλλαμβάνουν διάφορα θαλάσσια ζώα, κυρίως ψάρια, με τα οποία τρέφονται.
Το κρέας τους δεν είναι φαγώσιμο, ενώ αντίθετα τα αβγά τους είναι περιζήτητα.
Το θηλυκό γεννάει την άνοιξη μόνο ένα αβγό μεγέθους 8,1 x 5 εκατοστά, απευθείας στην βραχώδη επιφάνεια. Στην επώαση του οποίου συμμετέχουν και οι δύο γονείς.
Οι νεοσσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά περίπου σε τρεις εβδομάδες πηδώντας στη θάλασσα, συχνά από έως και 40 μέτρα ύψος, συνήθως το αρσενικό αναλαμβάνει την παραπέρα φροντίδα των νεοσσών. Αυτή η ασυνήθιστη συμπεριφορά έχει εξελιχθεί γιατί δεν μπορούν να μεταφέρουν πολλή τροφή για τους νεοσσούς, τα ενήλικα είναι αρκετά βαριά και έχουν σχετικά μικρά φτερά.
Το είδος Uria lomvia συναντάται βορειότερα από το Uria aalge και ξεχωρίζει από το βαρύτερο ράμφος του, που φέρει μια λευκή ρίγα σε κάθε πλευρά. Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των δύο ειδών.


Ετικέτες: Θαλλασοπούλια, Χαραδριόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ούρια

Back To Top