Αἴθυια - Ορνιθοπανίδα Αἴθυια

Αἴθυια

Αἴθυια (Aethia)
Η αἴθυια είναι ένα γένος της οικογένειας των αλκιδών (Alcidae). Το γένος περιλαμβάνει τέσσερα είδη, με βάρος που κυμαίνεται από 85-300 γραμμάρια, τα οποία ζουν στο βόρειο Ειρηνικό.
Σε όλα τα είδη, υπάρχει μια άσπρη γραμμή που ξεκινάει από το μάτι και επεκτείνεται προς το λαιμό, στο είδος Aethia pygmaea είναι πιο έντονη.
Και τα τέσσερα είδη, η πάνω επιφάνεια του σώματος είναι σκουρόχρωμη, η κάτω επιφάνεια του σώματος ανοιχτόχρωμη.

Το μικρότερο είδος Aethia pusilla, φτάνει τα 15 εκατοστά σε μήκος, ίσο σχεδόν με ένα σπουργίτι και το βάρος του, κυμαίνεται από 70 έως 101 γραμμάρια.
Η αἴθυια η πυγμαία (Aethia pygmaea) φθάνει σε μήκος τα 18 εκατοστά και ζυγίζει κατά μέσο όρο 127 γραμμάρια.
Τα είδη Aethia psittacula και Aethia cristatella έχουν το ίδιο μήκος, που φθάνει τα 25 εκατοστά.
Τα πόδια είναι γκρίζο μπλε με σκουρόχρωμες φωλίδες.
Και τα τέσσερα ενήλικα είδη του γένους, έχουν φωτεινές ίριδες.

Τρέφονται με διάφορα μικρά ασπόνδυλα και καρκινοειδή όπως κωπήποδα, με κεφαλόποδα και πλαγκτόν. Σχετικά με το βάθος των καταδύσεων των τεσσάρων ειδών, ελάχιστα είναι γνωστά, κάποιοι ερευνητές υπολογίζουν από 15 έως 20 μέτρα.
Το είδος Aethia psittacula αναζητεί την τροφή, κυρίως σε ρηχά νερά, αφού η διατροφή του είναι κυρίως μικρές μέδουσες και πλαγκτόν, που βρίσκονται σε ρηχά νερά.
Και τα τέσσερα είδη αναπαράγονται σε αποικίες. Τα αρσενικά είναι ιδιαίτερα επιθετικά μεταξύ τους κατά την περίοδο αναπαραγωγής, ιδιαίτερα όταν ένα αρσενικό υπερασπίζεται το θηλυκό του από άλλα αρσενικά που το πλησιάζουν.
Γεννούν στο χώμα ή ανάμεσα στα βράχια, συνήθως σε παράκτιες περιοχές. Σε νησιά όπου ζουν αλεπούδες, οι περιοχές φωλεοποίησης γίνεται σε απρόσιτους βράχους.
Είναι κοινωνικά πουλιά και σχηματίζουν όλο το χρόνο μεγάλα σμήνη.
Όπως και με πολλά άλλα νυχτερινά θαλασσοπούλια, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής η δραστηριότητα της αποικίας μειώνεται εμφανώς τη μέρα. Ενδεχομένως λόγω του υψηλού κινδύνου θήρευσης από τα αρπακτικά.
Κύριες απειλές είναι τα εισβάλλοντα είδη όπως οι αρκτικές αλεπούδες (Alopex lagopus) και οι αρουραίοι της Νορβηγίας (Rattus norvegicus).
Στο γένος ανήκουν τα ακόλουθα είδη, με τις εκτιμήσεις του πληθυσμού ανά είδος:
Aethia psittacula πληθυσμός: 1,000,000 - 2,000,000 πουλιά


Aethia cristatella πληθυσμός: 5,000,000 - 10,000,000 πουλιά

Aethia pusilla πληθυσμός: 20.000.000+ πουλιά

Aethia pygmaea πληθυσμός: 100,000 - 250,000 πουλιά

Ετικέτες: Θαλλασοπούλια, Χαραδριόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αἴθυια

Back To Top