Αλκίδες - Ορνιθοπανίδα Αλκίδες

Αλκίδες

Αλκίδες (Alcidae)
Οι αλκίδες είναι μια οικογένεια θαλάσσιων πουλιών, που ανήκουν στα Χαραδριόμορφα. Ζουν αποκλειστικά στο βόρειο ημισφαίριο, σε όλη την Αρκτική, Βόρειο Ατλαντικό και Βόρειο Ειρηνικό. Η τοποθέτηση των ποδιών τους είναι πολύ πίσω στο σώμα τους, έτσι ώστε να εμφανίζουν μία όρθια στάση όταν κινούνται στην ξηρά, εξαίρεση αποτελεί ο Πτυχόραμφος (Ptychoramphus aleuticus). Η μορφολογική τους εμφάνιση είναι παρόμοια με εκείνη των πιγκουίνων. Οι συγγενείς των δύο οικογενειών έχουν μαύρο και άσπρο φτέρωμα ​​και στέκονται όρθιοι, έχουν μικρές και στενές φτερούγες οι οποίες χρησιμεύουν στις καταδύσεις στο νερό. Σε αντίθεση με τους πιγκουίνους, τα περισσότερα είδη αλκιδών έχουν διατηρήσει την ικανότητα πτήσης,
Αν και είναι εξαιρετικοί κολυμβητές και δύτες, το περπάτημα τους στην ξηρά είναι δύσκολο και αδέξιο. Οι φτερούγες τους είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό για καταδύσεις και το ελάχιστο απαραίτητο για πτήσεις.

Η οικογένεια αλκίδες περιλαμβάνει τα εξής γένη:
Ούρια Uria, Aethia, Πουφφίνους (Puffins), Αλκα (Alca), Πτυχόραμφος (Ptychoramphus), Κέπφος (Cepphus), Συνθλιβόραμφος (Synthliboramphus) και το γένος Βραχύραμφος (Brachyramphus).
(«περὶ τὴν θάλατταν καὶ ἀλκυὼν καὶ κήρυλος... καὶ κέπφος, αἴθνια», Αριστοτ.)
Κέπφος=ελαφρόμυαλος άνθρωπος, ανόητος άνθρωπος («οὐ γὰρ προσήκει τὴν ἐμαυτοῡ μοι πόλιν εὐεργετεῑν, ὦ κέπφε» (Αριστοφ.).
Αλκα

Κέπφος (Cepphus)


Ετικέτες: Θαλλασοπούλια, Χαραδριόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αλκίδες

Back To Top