Πτυχόραμφος - Ορνιθοπανίδα Πτυχόραμφος

Πτυχόραμφος

Πτυχόραμφος (Ptychoramphus aleuticus)
μικρόσωμο χαραδριόμορφο θαλασσοπούλι τού βόρειου Ειρηνικού, που ανήκει στην οικογένεια των αλκιδών (Alcidae). Είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του γένους Ptychoramphus.
Σε αντίθεση με τις άλλες αλκίδες, γεννάει δύο φορές το χρόνο. Παρατηρείται σπάνια στην ξηρά καθώς την επισκέπτεται μόνο τη νύχτα.
Το μήκος του φτάνει τα 25 εκατοστά, το βάρος κατά μέσο όρο 174 γραμμάρια.
Το φτέρωμα είναι ομοιόμορφα σκούρο καφέ ή γκρι. Μόνο η κοιλιά και τα κάτω καλυπτήρια της ουράς είναι λευκά ή
γκριζωπά. Το πρόσωπο και το κεφάλι είναι ελαφρώς πιο σκούρα από το υπόλοιπο σώμα, το κάτω μέρος του στήθους και η κοιλιά έχουν ανοιχτό γκρι χρώμα. Πάνω από το μάτι έχει ένα μικρό σε σχήμα ημισελήνου λευκό φρύδι. Το ράμφος είναι μαύρο και δυνατό. Τα πόδια είναι γκριζομπλέ, με σκουρόχρωμες φολίδες.
Λόγω της τοποθέτησης των ποδιών πολύ πίσω στο σώμα, κινούνται δύσκολα και αδέξια στην ξηρά. Σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη της οικογένειας, δεν έχουν καλή πτητική ικανότητα και χρειάζονται μεγάλη εκκίνηση στην ανοιχτή θάλασσα πριν μπορέσουν να πετάξουν.

Οι περιοχές αναπαραγωγής ξεκινούν από την Χερσόνησο Μπάχα της Καλιφόρνιας και φτάνουν μέχρι τις Αλεούτιες νήσους της Αλάσκας. Η μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής με περίπου 550.000 ζευγάρια βρίσκεται στη νήσο Βανκούβερ.
Τα ζευγάρια συνήθως ζουν μαζί για αρκετά χρόνια και χρησιμοποιούν την ίδια φωλιά. Το θηλυκό γεννάει μόνο ένα άσπρο αυγό, το οποίο επωάζεται περίπου 40 ημέρες. Και οι δύο γονείς επωάζουν εναλλάξ, αυτό που αναζητά τροφή επιστρέφει στη φωλιά τη νύχτα, για καλύτερη προστασία έναντι των αρπακτικών πτηνών.
Σε αντίθεση με άλλα θαλάσσια πτηνά που ζούν στο βόρειο ημισφαίριο, αναπαράγονται επιτυχώς μέχρι 2 φορές το χρόνο.

Αναζητούν την τροφή τους στην ανοιχτή θάλασσα, βοηθούμενοι από τα κύματα και τα ωκεάνια ρεύματα. Στην αναζήτηση τροφής βουτάνε με τη βοήθεια των φτερών τους. Είναι δεινοί κολυμβητές, κάνουν καταδύσεις σε βάθη συνήθως 28 μέτρα, σπάνια έως και 40 μέτρα. Προτιμούν κυρίως γαρίδες και άλλα θαλάσσια είδη που τρέφονται με πλαγκτόν.
Οι Αλκίδες (Alcidae) είναι μια οικογένεια πουλιών, που ανήκουν στα Χαραδριόμορφα. Ζουν αποκλειστικά στο βόρειο ημισφαίριο. Η τοποθέτηση των ποδιών τους είναι πολύ πίσω στο σώμα τους, έτσι ώστε να εμφανίζουν μία όρθια στάση όταν κινούνται στην ξηρά. Η μορφολογική του εμφάνιση είναι παρόμοια με εκείνη των πιγκουίνων, Οι συγγενείς των δύο οικογενειών έχουν μαύρο και άσπρο φτέρωμα ​​και στέκονται όρθιοι, έχουν μικρές και στενές φτερούγες οι οποίες χρησιμεύουν στις καταδύσεις στο νερό. Σε αντίθεση με τους πιγκουίνους, τα περισσότερα αλκιδών έχουν διατηρήσει την ικανότητα πτήσης,
Αν και είναι εξαιρετικοί κολυμβητές και δύτες, το περπάτημα τους στην ξηρά είναι δύσκολο και αδέξιο. Οι φτερούγες τους είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό για καταδύσεις και το ελάχιστο απαραίτητο για πτήσεις.
Η οικογένεια αλκίδες περιλαμβάνει τα εξής γένη Ούρια Uria, Aethia, Πουφφίνους Puffins, Αλκα Alca, Πτυχόραμφος Ptychoramphus, Cepphus, Συνθλιβόραμφος Synthliboramphus και το γένος Βραχύραμφος Brachyramphus.
Ετικέτες: Θαλλασοπούλια, Χαραδριόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Πτυχόραμφος

Back To Top