Φυτοτομίδες - Ορνιθοπανίδα Φυτοτομίδες

Φυτοτομίδες

Φυτοτομίδες, Φυτοκόπτες (Phytotomidae)
Οικογένεια στρουθιόμορφων πτηνών τής Νότιας Αμερικής στην οποία ανήκει το μοναδικό γένος φυτοτόμος, με τρία είδη.
φτάνουν σε μήκος σώματος από 18 έως 19,5 εκατοστά. Ζουν σε δάση και ανοιχτές εκτάσεις, στη νότια Αμερική, στη Βολιβία, Παραγουάη, Ουρουγουάη και Αργεντινή.
Έχουν στρογγυλό οδοντωτό ράμφος, το οποίο οι άκρες μοιάζουν με δόντια πριονιού που χρησιμοποιείται για την αποκοπή τρυφερών βλαστών, μπουμπουκιών και φρούτων. Σε ορισμένες περιοχές οι φυτοτομίδες θεωρούνται επιβλαβή πουλιά για τη γεωργία, γιατί
βλάπτουν τους κήπους και τους οπωρώνες.
Εμφάνιση, Ενδιαίτημα
Εμφανισιακά, με τις ευρείες και τετράγωνες ουρές τους, μοιάζουν με σπίνους με ραβδώσεις. Οι ίριδες είναι είτε κίτρινες είτε πορφυρές. Και τα δύο φύλα έχουν λευκές ραβδώσεις στα φτερά τους και στα άκρα της ουράς. Κανένα είδος δεν είναι ιδιαίτερα πολύχρωμο, το πάνω μέρος είναι κυρίως γκρι (αρσενικό) και καφετί (θηλυκό). Τα αρσενικά είναι έντονα χρωματισμένα με κοκκινωπό ή καφετί φτέρωμα στο κάτω μέρος, κυρίως στο είδος Phytotoma rutila που ζει στα λιβάδια της Παταγονίας και στα ορεινά της Βολιβίας. Άλλα είδη βρίσκονται στο Περού, την Αργεντινή και τη Χιλή.
Η οικογένεια περιλαμβάνει τα εξής τρία είδη:
Phytotoma rutila

Phytotoma raimondii

Phytotoma rara


Διατροφή
Και τα τρία είδη είναι φυτοφάγα, τρέφονται με φύλλα, μπουμπούκια και φρούτα της χλωρίδας των ενδιαιτήμάτων τους. Περιστασιακά τρέφονται και με φρούτα, δεδομένου ότι οι άνθρωποι έχουν καταλάβει τα εδάφη τους έχουν ιδιαίτερη προτίμηση για τα φύλλα των αμπελιών και δημητριακών.
Σε αντίθεση με άλλα είδη φυτοφάγων πουλιών, οι φυτοτομίδες δεν έχουν αναπτύξει ένα κατάλληλο πεπτικό σύστημα για την επεξεργασία της σκληρής ινώδους τροφής τους. Χρησιμοποιούν τις πριονωτές οδοντοστοιχίες στις άκρες των ραμφών τους για να μασήσουν την τροφή τους και να τη μετατρέψουν σε πολτό. Το πεπτικό σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί μεγάλες ποσότητες τροφής σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η προσαρμογή επιτρέπει στα πουλιά να διατηρούν υψηλό μεταβολικό επίπεδο και συνεπώς υψηλό επίπεδο ενέργειας και δραστηριότητας, σε αντίθεση με άλλα φυτοφάγα πουλιά, των οποίων η βιολογία απαιτεί εξοικονόμηση ενέργειας, για να αντισταθμίσουν τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων.
Αναπαραγωγή
Η φωλιά έχει σχήμα κυπελλοειδές και χτίζετε από ρίζες και από τα δύο φύλα. Τα θηλυκά γεννούν κατά μέσο όρο από δύο έως τέσσερα αυγά. Επωάζει μόνο το θηλυκό και στη διατροφή των νεοσσών συμμετέχουν και τα δύο φύλα. Οι νεοσσοί τρέφονται αποκλειστικά με έντομα.
Κατάσταση πληθυσμού, κίνδυνοι
Οι αγρότες της νότιας Αμερικής και κυρίως οι αμπελουργοί συχνά διαμαρτύρονται για επιδρομές στις καλλιέργειες αμπελιών και δημητριακών τους. Τα είδη Phytotoma rutila και Phytotoma rara έχουν μεγάλη διανομή στη νότια Αμερική και δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο μείωσης του πληθυσμού τους. Το περουβιανό είδος Phytotoma raimondii είναι ένα από τα πιο απειλούμενα πουλιά στον κόσμο, αντιμετωπίζει πολύ υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης, λόγω της ταχείας καταστροφής των ενδιαιτημάτων του, για βόσκηση, εξόρυξη και γεωργία.
Παλιότερα αποτελούσαν την δική τους οικογένεια Φυτοτομίδες (phytotomidae). Τα τρία είδη σήμερα αποτελούν το γένος Φυτότομα Phytotoma και το κατατάσσουν στην οικογένεια κοτιγκίδες (Cotingidae).
Ετικέτες: Τύραννοι

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Φυτοτομίδες

Back To Top