Φρατερκούλη - Ορνιθοπανίδα Φρατερκούλη

Φρατερκούλη

Φρατερκούλη, Θαλάσσιοι παπαγάλοι, Θαλασσοψιττακοί, Puffin (Fratercula) Φρατερκούλη η αρκτική
Γένος Χαραδριόμορφων πτηνών, της οικογένειας των Αλκιδών με τρία υπάρχοντα είδη, τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα στο βόρειο ημισφαίριο. Θαλασσοπούλια που τρέφονται με ψάρια κάνοντας καταδύσεις. Αναπαράγονται σε μεγάλες αποικίες σε βραχώδες ακτές και νησιά, φωλιάζουν σε σχισμές ανάμεσα στα βράχια ή σε τρύπες στο έδαφος. Τα είδη του γένους Fratercula έχουν κοντόχοντρο σώμα, κοντά φτερά τα οποία είναι κατάλληλα για καταδύσεις κάτω από το νερό και μια κοντή ουρά. Μπορούν να μεταφέρουν με το ράμφος έως και 10 ψάρια οριζόντια. Το φτέρωμα στο πάνω μέρος είναι κυρίως μαύρο ή μαύρο και άσπρο, ενώ το στήθος και η κοιλιά λευκά.
Το ράμφος του έχει τριγωνικό σχήμα και πεπλατυσμένο, το ακραίο μισό είναι πορτοκαλί.
Τα πόδια είναι πορτακαλί και τα δάχτυλα συνδέονται μεταξύ τους με νηκτική μεμβράνη.

Οικογένεια Αλκίδες (Alcidae) | Γένος: (Fratercula) 3 είδη.
Το γένος αποτελείται από τρία είδη:
Fratercula arctica (Μήκος σώματος: 32 εκατοστά, Βάρος: 380 γραμμάρια)


Fratercula corniculata (Μήκος σώματος: 38 εκατοστά, Βάρος: 620 γραμμάρια)


και Fratercula cirrhata (Μήκος σώματος: 40 εκατοστά, Βάρος: 780 γραμμάρια)


Τα είδη Fratercula corniculata και Fratercula cirrhata συναντούνται στο βόρειο Ειρηνικό, ενώ το είδος Φρατερκούλη η αρκτική, ή Θαλάσσιος παπαγάλος, ή Θαλασσοψιττακός (Fratercula arctica) συναντάται αποκλειστικά στο Βόρειο Ατλαντικό και τον Αρκτικό Ωκεανό.
Ενδιαίτημα
Η Φρατερκούλη συναντάται στον Βόρειο Ατλαντικό και γύρω από αυτόν. Τον χειμώνα διασκορπίζονται πάνω από τον ανοικτό ωκεανό και φτάνουν νότια μέχρι τις Αζόρες και τις Κανάριες Νήσους. Πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού των ειδών Puffin (κάπου μεταξύ 3-4 εκατομμυρίων ζευγαριών) κάθε χρόνο ζουν στην Ισλανδία. Ο συνολικός πληθυσμός των πουλιών στην Ισλανδία κυμαίνεται από 8 με 10 εκατομμύρια πουλιά.
Διατροφή
Μαζί με τα άλλα πτηνά της οικογένειας των αλκιδών (alcids, auks), οι puffin κολυμπούν καλά κάτω από το νερό χρησιμοποιώντας τα πτερύγιά τους για να δίνουν ώθηση κάτω από την επιφάνεια και τα πόδια τους για να κάνουν ελιγμούς. Τα σώματα τους, παρόμοια σε σχήμα με αυτά των πιγκουίνων, είναι κατάλληλα για καταδύσεις και κολύμβηση, αλλά είναι αδέξια στον αέρα. Τα puffin μπορούν να βουτήξουν σε βάθη μέχρι 60 μέτρων. Τρέφονται με μικρά ψάρια,όπως χέλια και ρέγγες, τα οποία κυνηγούν υποβρύχια. Τα Puffin μπορούν να μεταφέρουν πολλά ψάρια στη φωλιά τους τη φορά. Η μέση λεία τους είναι περίπου 10 ψάρια ανά ταξίδι, αλλά το ρεκόρ είναι πάνω από 60 ψάρια ταυτόχρονα! Το ράμφος τους είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να κρατά όλα αυτά τα ψάρια. Η τραχεία γλώσσα τους κρατά τα ψάρια ανάμεσα στις αγκάθες του ουρανίσκου, ενώ ανοίγει το ράμφος για να πιάσει περισσότερα ψάρια.
Αναπαραγωγή
Περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο νερό κι έρχονται στην ξηρά μόνο για την αναπαραγωγή και για να μεγαλώσουν το (ένα κάθε χρόνο) νεοσσό. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, χιλιάδες πτηνά συγκεντρώνονται σε αποικίες στις ακτές και στα νησιά του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Τα puffin συχνά επιλέγουν συντρόφους για μια ζωή, βρίσκοντας ο ένας τον άλλον κάθε χρόνο στην αναπαραγωγική τους αποικία. Γεννούν 1 αυγό ανά έτος. Μαζί τα αρσενικά και θηλυκά μοιράζονται τα καθήκοντα της επώασης του αυγού καθώς και της εκτροφής του νεοσσού.
Ετικέτες: Θαλλασοπούλια, Χαραδριόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Φρατερκούλη

Back To Top