Χιονόγλαυκα - Ορνιθοπανίδα Χιονόγλαυκα

Χιονόγλαυκα

Χιονόγλαυκα (Nyctea scandiaca)
Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά πουλιά της αρκτικής τούνδρας. Έχει χρώμα λευκό. Απάντα στην Αρκτική, αλλά το χειμώνα μετακινείται νοτιότερα. Είναι ημερόβιο πτηνό. Η Χιονόγλαυκα έχει σχεδόν το μέγεθος του μπούφου (Bubo bubo), το μήκος του σώματος της φτάνει τα 70 εκατοστά, τα αρσενικά όπως και πολλά άλλα είδη κουκουβάγιας είναι ελαφρώς μικρότερα από τα θηλυκά, φθάνουν μέσο μήκος 58 εκατοστά. Το ίδιο ισχύει και για το σωματικό βάρος: Οι ενήλικες χιονόγλαυκες ζυγίζουν από 1.6
έως 2.5 κιλά (μέσος όρος 1.700 γραμμάρια στα αρσενικά και στα θηλυκά 2.100). Το άνοιγμα των φτερών κυμαίνεται από 145 έως 157 εκατοστά.
Το φτέρωμα των ενήλικων αρσενικών είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου λευκό. Τα θηλυκά και οι νεοσσοί έχουν σκούρες γραμμώσεις στο λευκό φτέρωμά τους. Οι νεοσσοί έχουν σκούρο γκρί χρώμα. Η ίριδα του ματιού είναι χρυσοκίτρινη. Όπως και ο Μπούφος η χιονόγλαυκα έχει τούφες φτερών στα αυτιά αλλά λιγότερο έντονες. Τα πόδια έως και τα δάχτυλα καλύπτονται από φτέρωμα για προστασία από το κρύο αλλά και για να μη βυθίζεται στο χιόνι.


Κατηγορία: Γλαυκόμορφα





Ενδιαίτημα
Ο βιότοπος της Χιονόγλαυκας είναι οι τούνδρες στις περιοχές της Ισλανδίας, στη Βόρεια Ευρώπη, τη Σιβηρία, την Αλάσκα, τον Καναδά και τη Γροιλανδία, Η νοτιότερη εμφάνισή της είναι τα βουνά της Νορβηγίας. Σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες μεταναστεύει νότια προς την κεντρική Ρωσία, την κεντρική Ασία, την Μαντζουρία και τη βόρεια Αμερική, σπανίως μπορεί να φτάσει ώς το βόρειο τμήμα της Κεντρικής Ευρώπης.
Διατροφή
Η χιονόγλαυκα τρέφεται σε ποσοστό 90% με λέμιγκς, Lemmus (λέμμος), γένος μικρών τρωκτικών που έχουν μέγεθος ανάλογο με αυτό των αρουραίων. Μία ενήλικη χιονόγλαυκα τρώει 1.600 λέμιγκς το χρόνο, ή 3 έως 5 την ημέρα. Επίσης συμπληρώνει την διατροφή και με λαγούς ή μικρά πουλιά, κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τρέφονται και με αυγά υδρόβιων πτηνών.

Διάφορα
Η Χιονόγλαυκα είναι το επίσημο πουλί της καναδικής επαρχίας του Κεμπέκ.
Hedwig (χέντβιχ), η κουκουβάγια του Harry Potter είναι Χιονόγλαυκα.
Ετικέτες: Γλαυκόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Χιονόγλαυκα

Back To Top