Κουκουβάγια - Ορνιθοπανίδα Κουκουβάγια

Κουκουβάγια

Γλαύξ η οικοδίαιτος ή Γλαύξ της Αθηνάς, Κουκουβάγια (Αthene noctua)
Κοινή ονομασία που αποδίδεται σε διάφορα ειδή πτηνών τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των στριγγιδών, ή Στριγγίδες (Stigidae), της τάξης των στριγγιμόρφων.
Ζουν στην Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική, την Ινδία, την Κίνα και μερικά είδη στην Αμερική. Το μήκος του σώματός τους κυμαίνεται από 15 έως 25 εκ. και οι φτερούγες τους είναι μικρές. Όπως όλες οι γλαύκες έχει γαμψό ράμφος, μεγάλο κεφάλι με μεγάλα μάτια, που βρίσκονται μπροστά και όχι στα πλάγια όπως συμβαίνει στα αετόμορφα και στα γερακόμορφα. Τα πόδια τους είναι δυνατά καλύπτονται με φτέρωμα και έχουν μυτερά νύχια. Το φτέρωμά τους, απαλό και χνουδάτο, τα κάνει να φαίνονται πιο σωματώδη απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
Βιότοπος εμφάνιση
Παρατηρείται κυρίως το σούρουπο όλη τη διάρκεια του έτους. Στέκεται πάνω στις στέγες των σπιτιών, σε κολόνες της ΔΕΗ, καθώς επίσης σε δέντρα και φράχτες. Προτιμά κυρίως εγκαταλειμμένους οικισμούς και περιοχές με χαμηλή βλάστηση.
Τροφή
Τρέφονται με αρουραίους, ποντικούς, μικρά πουλιά, έντομα, ερπετά κλπ.
Αναπαραγωγή
Αναπαράγεται στην Ελλάδα. Χτίζει τη φωλιά της σε οπές σε εγκαταλειμμένα σπίτια, καθώς επίσης και σε κοιλότητες μεγάλων δέντρων. Γεννά τον Απρίλιο από 2 έως 7 αβγά, τα οποία κλωσά για ένα μήνα.
Καθεστώς προστασίας
Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.
«κομίζει γλαύκα εις Αθήνας», «γλαῡκ' Ἀθήναζε», «γλαῡκ' ἐς Ἀθήνας» — παρουσιάζει ως νέο κάτι πασίγνωστο, κάνει κάτι εντελώς περιττό.
Οι αρχαίοι πίστευαν ότι η λέξη προήλθε από το γλαυκός*, η αρχική σημασία τού επιθέτου ήταν πιθανώς «λαμπρός, στιλπνός» και αργότερα «ανοιχτός γαλάζιος», εξαιτίας τού λαμπερού και σπινθηροβόλου βλέμματος τού πουλιού.

Κατηγορία: Γλαυκόμορφα








Athene noctua ssp lilith



Τα σπουδαιότερα είδη είναι η α. η οικοδίαιτη, η α. η σκότια, η α. η γλαυξ.
Το πουλί α. ήταν, κατά τους αρχαίους Έλληνες, το αγαπημένο της θεάς Αθηνάς, γι’ αυτό και πήρε το όνομά της. Εικονιζόταν σε πολλά νομίσματα και δεν το κυνηγούσαν γιατί το θεωρούσαν ιερό.
Το πουλί με το όνομα αθηνά δεν είναι παρά ένα είδος κουκουβάγιας, που οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι ήταν το ιερό πουλί της θεάς Αθηνάς.
Η οικογένεια περιλαμβάνει 120 είδη περίπου που ποικίλλουν σε μέγεθος. Χαρακτηριστικότερο είναι το είδος Γλαύξ η οικοδίαιτος ή Γλαύξ της Αθηνάς (Athene noctua), η γνωστή σε όλους κουκουβάγια.

Άλλα είδη της οικογενείας είναι:
Γλαυξ η χιονόλευκος (Nyctea scandiaca). Το μήκος του σώματος της φτάνει τα 70 εκατοστά. Έχει χρώμα λευκό. Απάντα στην Αρκτική, αλλά το χειμώνα μετακινείται νοτιότερα. Είναι ημερόβιο πτηνό.


Ιερακογλαύξ (Surnia ulula). Το σώμα της έχει μήκος 40-45 εκατοστά. Είναι ημερόβιο πτηνό. Απαντά στη Σκανδιναβία και στην Βόρεια Ρωσία.


Γλαυξ η νάνος (Glaucidium passerinum). Το μήκος του σώματος της φτάνει τα 18 εκ. Το τρίχωμα της είναι γκρι καστανό με λευκές κηλίδες. Ζει στις τρύπες των δέντρων στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Ασία.


Γλαυξ η φλογώδης (Strix Flameus). Το μήκος του σώματος της φτάνει τα 32 εκ. Είναι νυκτόβια. Απάντα σε όλη την Κεντρική και Νότια Ευρώπη, τη Μικρά Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

Ετικέτες: Γλαυκόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κουκουβάγια

Back To Top